<<< Vissza

Diákmunka-viszonyok

2006. augusztus 11.

 

Pintér Zsófia

Nincs könnyű dolga annak, aki manapság jó munkát akar találni. Ezzel pedig a diákok sem állnak jobban. Kevés a lehetőség, és a munka nehézsége olykor inkább fordítottan arányos a honorárium nagyságával. Azonban nyár van, ez az igazi diákmunka szezon, és sokan szeretnének valami hasznosat is csinálni. A Szentesi Munkaügyi Központban elmondták, hogy idén nagyon sok fiatal jött kiváltani a munkavállalási engedélyét, ami azt is mutatja, hogy egyre kevesebb a feketén alkalmazottak száma, valamint jó néhányan jöttek segítségért az álláskeresés terén is. De idén nem kereste fel senki hivatalosan a központot, hogy fiatalokat irányítsanak hozzájuk. Így mindenkinek egyénileg kell utána járnia a városunkban igen korlátozott számú nyári álláslehetőségnek. A legkézenfekvőbb, és népszerűbb helyek közt van a Hungerit, a Tesco, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (TÉSZ), de sokan elmennek pizzafutárkodni, újságot kihordani, fóliázni, vagy az idősebbek büfékbe-bárokba pultosként dolgozni. A legjobb munkalehetőségek viszont általában családon, vagy ismerősi körön belül találnak jelentkezőkre. Ezért a szentesi fiataloknak nincs sok választásuk. A már nagyvárosokban tanuló felnőtt diákoknak, egyetemistáknak-főiskolásoknak van inkább esélyük egy nyár alatt komolyabb összeget megkeresni. A nyári külföldi munkák sem elterjedtek még felénk. Kevesen járnak utána az effajta lehetőségeknek.

Johanna és Ádám nem unatkoznak a nyáron.


Megkérdeztünk néhány fiatalt, mik a tapasztalataik.

Mokbel Johanna (egyetemi hallgató) és Mokbel Ádám (gimnazista), a TÉSZ-nél dolgoznak most nyáron:

- Miért döntöttél úgy, hogy munkát keresel a szünidőben?


Ádám: - Azért, mert így nem unatkozom otthon egész nyáron, csinálok valami hasznosat, és nem utolsó sorban jó egy kis zsebpénz kiegészítésnek.

- Mi a véleményed a szentesi diákmunka viszonyokról?


Johanna: - Ez a lehetőség nekünk most adva volt, de a korábbi tapasztalataim alapján, a diákok számára nem túl nagy a választék.

- Mi az a munka, amit nem szívesen vállalnál el?


Ádám: - Ha évközben kérdeznek, akkor még biztos azt mondtam volna, hogy én aztán nem dolgoznék futószalag mellett. De mégis így alakult, és nem baj. Ezt is kipróbáltam.

Pintér Zsófia, Szegeden tanuló egyetemista:

- Kerestél valamilyen munkát a nyáron?


- Főleg a szünet elején, a vizsgák után kezdtem el munka után nézni Szegeden. Voltam a Meló-Diáknál, ahol azonnali állást tudtak volna ajánlani, de a nyaralás miatt egy héttel később kezdtem volna, így amikor visszamentem, akkor már elutasító választ kaptam. Azt mondták csak szeptembertől lesz szabad hely. Többnyire állandó munkaerőt keresnek, és itt Szentesen sem könnyű találni valami jó helyet.

- Tervezed még, hogy próbálkozol valamivel?


- Még év közben vállaltam néha egy-két napos munkákat, egyszer voltam útvonal biztosító egy NATO futóversenyen, és mivel ott regisztráltak, annak a szervezői most ajánlottak egy munkát. Korfura lehetne kiutazni egy szállodába, turistacsoportok szabadidős szervezőjének. Még gondolkodom rajta, mert az időponttal vannak problémák.

Kép és szöveg:
Mészáros Mariann


<<< Vissza