<<< Vissza

Ki játszik ilyet?

2006. augusztus 11.

 
Nemrégiben zajlott a Ki játszik ilyet? népi játék és néptánc tábor a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület szervezésében.

A tábori munkában részt vevő 16 kisgyermeknek délelőttönként jobbnál jobb hagyományos népi - főként énekes játékok szereztek örömet. Különösen a kisebbeknek voltak kedvesek a gyűrűs játékok. A lírai játékok közül az Eger vára szép helyen van... és a Hej, pilike ...kezdetűeket tanulták meg. Jót játszottak a Székes játékkal is. A kapus-hidasjátékok közül a Kis-kis népei vagytok?... kapcsán Lengyel László királyunkról és Boldog-asszonykáról is szó esett. Ügyességüket, ritmusérzéküket sokféle gyakorlattal tették próbára mondókákkal, taps, labda, léggömb segítségével.

A magyar néptáncok alaplépéseit tekerő muzsikára is tanulták. Megismerkedtek Szentes tekerős népzenei hagyományával is. Megemlékeztek a 130 évvel ezelőtt, született szentesi tekerősről, Balla Istvánról. Mesélt róla a gyerekeknek a Ki játszik ilyet? táborba ellátogató unokája, Juhászné Julika néni is, akivel a táborosok együtt tekintették meg a levéltárban Balla István születéséről a korabeli anyakönyvi bejegyzést.

A tekerőt - mint hangszert - egyik ma élő rokona, Balla Tibor kunszentmártoni tekerős mutatta be a gyerekeknek. Ekkor táncoltak a Szerényi Béla restaurálta (június végén a Zöldág SE-nek átadott) 100 éves és egy kb. 10 éve általa készített tekerő hangjára is.

A szüleikkel kiegészült "Ki játszik ilyet?" tábor tagjai láthattak még tekerőket sok más hangszer mellett a kecskeméti belvárosban található Leskowsky Albert gyűjteménye megtekintésekor is.

A gyerekek a "szakmai munkák" szünetében csuhé, rafia, agyag, gyöngy, papír, préselt virág felhasználásával nagyon szép alkotásokat készítettek. A délutáni "szabadidőben" a játszótereken, az uszodában, a ligetben, a lovas iskolában valamint Pillár József reform kertészetében újabb élményekkel teli órákat szereztek.

A pénteki zárónap délelőttjén 8 állomásból álló akadályversenyen elevenítették fel a táborban történteket. A Ki játszik ilyet? népi játék és néptánc tábor a szülőknek tartott bemutatóval ért véget.

A tábor öt napjának munkáját sokan segítették, melyért ezúton is köszönetet mondunk: Nagy Istvánné és Hankó Györgyné táborvezetők.


<<< Vissza