<<< Vissza

Erdély útjain

2006. augusztus 11.

A St. Jupát Sportegyesület legénysége július 8-án szállt nyeregbe, Erdélyi körútjukon Gyulánál hagyták el az országhatárt. két kört tettek Erdélyben az első kör egy külső, a második beljebb Amint azt vezetőjük, Valkai Zsolt beszámolójából megtudtuk, észak felé vették az irányt, fölmentek egészen az ukrán határ mellé.

Emlékezetes marad számukra Szaklonca vidám temetője, egyedülálló látványt nyújtottak a színessel festett fejfák, a rajtuk lévő vidám képek, egy-egy kis történet mindenkiről.

Továbbhaladva a Kárpátok gerincén délnek vették az útjukat, a Békás-víztározó mesterséges tava következett, a Kárpátok egyik legérdekesebb átkelőjével, a Békás-szorossal. Tetején csaknem körbebiciklizték a Gyilkos tavat. Jártak a Gyergyói medence gasztronómiai szem- pontból jelentős részén, az úgynevezett borvízvidéken. Kellemesen ízlett a társaságnak a magas ásványtartalmú, enyhén szénsavas frissítő ital.

A vulkáni eredetű Szent Anna tó természetes vízutánpótlás nélkül - csak a kráter falára lehulló eső táplálja - tiszta vízzel várta a vándort. A természetvédelmi területen aránylag hidegebb időjárás fogadta őket, így letettek arról, hogy a tóban megfürödjenek.

A Kárpátok gerincén kilépve eljutottak Kézdivásár-helyre, ahol különböző építészeti stílusokban gyönyörködhettek, majd Brassó következett, hogy azután Magyarország felé közelítve a második körben, a szigethegységben egy kedves meg- hívásnak tegyenek eleget. A vendégeskedést követően a tordai hasadék, majd Gyergyószentmiklós volt az útirány, megtekintették a só-vidéket, aztán az elárasztott települést, Dömökújfalut. Különös, szívszorító látvány volt, ahogyan ott áll a vízben a templom is. Mint hallottuk, sokfelekezetű falu volt, az emberek békében éltek sokáig, emléküket mára siratófal őrzi a helyszínen.

A teljes útvonalat 22 nap alatt teljesítették, azalatt 2758 kilométert tettek meg. Összesen 152 óra 40 percet ültek nyeregben, a szintkülönbség 13 ezer 904 méter.

Valkai Zsolt, a St. Jupát Sportegyesület vezetője elmondta, a túra során rendkívül rossz minőségű utakkal is találkoztak, melyeket a térképen előre nem lehetett látni. De mindenki bírta a gyűrődést, a technikával sem volt különösebb gondjuk. Szerinte Erdély veszti értékét. Elmondta, dinamikusan fejlődnek, építkeznek. Egyre kevesebb régi szép dolgot látni, például 100-150 éves házakat a maguk jellegzetes székely kapuikkal. Korábban gyakran találkozott a hagyományos faküllős szekérrel, a kocsik mára már autógumival felszereltek. Fejlődnek az utak is, de koncepciót nem látni benne. Robbanásszerűen fejlődött a mobil telefonhálózat.

- Óriási élmény volt több száz kilométerrel a hazától magyar ajkú emberekkel találkozni - mesélte. - Hogy magyarul beszélnek a boltban, az utcán. Rendkívül vendégszeretők, segítőkészek. Megszólítottak bennünket, érdeklődtek. Szerintem ők sokkal erősebb magyar itenditással élnek kint, mint az anyaországbeliek.

Az út során találkoztak svájci, német csoporttal, e-gyedül tekerő francia kerékpárossal. A túra jól sikerült, végig sátorban aludtak, így tudtak spórolni. Hallhattuk, az ottani campingekkel mások sem voltak megelégedve. Itt-ott drágább dolgokkal (élelmiszer, múzeumi belépő
a sóbányába, stb.) találkoztak, mint idehaza.

És akik meg- tették a nagy erdélyi körutat: Dandé Dániel, Fabulya Pál, Papp Dániel, Vincze Mihály és Valkai Zsolt.

* * *

A St. Jupát Sportegyesület megkezdte a nyári iskolaszünetre időzített vízi turisztikai programjának megvalósítását. Az evezés a Tisza magyarországi részének felső és középső szakaszán lesz - Tiszabecstől Tiszafüredig - 330 kilométeren, túrakenukkal. A 16 napos vízitúra augusztus 12-én indul és augusztus 27-én ér véget. Honlapjuk, a www.jupat.hu/mediainfo.html napi frissítéssel követi az úton lévő csapat kalandjait.

Köszönet támogatóinknak: Szentes Város Önkormányzata, Szja 1% felajánlók, Kvíz-2000 Bt., Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., Herba-Mix Kft., Linea-H Bt., Beleon és Társa Kft., Agroteam 97 Kft., ITV Szentes Kft., Bio-chipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., VAUDE, Royal 03 Bt. (Pont Büfé). (X)


<<< Vissza