<<< Vissza

Lányok tojás-labdával

2006. augusztus 11.

 
Hat fiú mellett öt lány is kergeti a tojás alakú labdát a Szentesi Vasutas SC rögbi szakosztályának utánpótlás csapatában. Erre sokan felkaphatják a fejüket, mert a sportágat övező tévhitek tartják még magukat, a lányok azonban jól megállják a helyüket, s példájuk is bizonyítja: a rögbi sem veszélyesebb és fiúsabb más sportágaknál.

Tavaly alakult a csapat, így nem sok megmérettetése volt ezidáig, tavasszal diákolimpiai tornán nyolcadikok lettek. Ebből az eredményből a csapat fiútagjai - Miskolczi Sándor, Sipka Róbert, Táborosi Ádám, Papp Zoltán, Magyar István és Döme Attila - mellett a lányok is kivették a részüket. A Farkas Klaudiával, Batka Tímeával, Molnár Zsanettel, Ábrahám Bernadettel és Pörneki Anettel felálló csapatra szeptemberben és októberben néhány torna vár, ott már többre számít tőlük az edző. Katona-Kis Róbert nem titkolja, valóban kuriózum ma még az, hogy lányok rögbizzenek, de úgy öt éve már jelen van Magyarországon a sportág női változata. Igaz, a Dunántúl a domináns, az Alföldön kevesebb a női játékos. Az edző azt vallja, először le kell tenni valamit az asztalra, 'előbb szemléltetni, aztán plakátolni', ahogyan fogalmaz. Elég nagy az álhíre a sportágnak, pedig semmivel sem durvább, mint a kézilabda, bizonygatja. Ezt támasztják alá a lányok is. Klaudia - akinek az őszi szereplésétől függ a részvétele jövő évi külföldi edzőtáborokban - arra a kérdésre, próbált-e már fiús sportágat a rögbi előtt, éppen a kézilabdát mondja. Zsanett focizott régebben, Bernadett pedig a Damjanich-iskolát említi, ahol kedvet kaptak a rögbihez. Tanárnénijük, Gáspár Edit, az edző felesége vitt be egy labdát az osztályba. Az igazgató is pozitívan állt hozzá, hogy csapat alakuljon, de más iskolákból is érkeztek gyerekek.

- Van benne sikerélményünk- ezt emelik ki a lányok. Mindenkinek megvan a helye a csapatban, nem tesznek különbséget lányok és fiúk között, ők pedig elvégeznek minden feladatot, amit a fiúk. Szerelni szeretnek a legjobban, mondják szinte egyszerre. Aki nagyobb, az a rögbi jellegzetes részében, a tolongásban hasznos csapattag.

A játékosok szülei maximálisan támogatják a csapatot. Amikor első megmérettetésükön a Francia Intézet hallgatóival játszottak, az összes szülő kijött a MÁV-pályára buzdítani a gyerekeket. Nem esik bántódásuk, mondja Róbert, aki a mentőknél dolgozik, s ottani műszakbeosztásához igazítja az edzéseket. A labda ugyanabból az anyagból készül, mint a fociban. Védőfelszerelésre pedig az edző szerint nincs szükség a kölyök-korosztályban. A 12-13 éveseknél még lehet vegyes a csapat, két év múlva, a váltástól már nem játszhatnak együtt.

Heti két edzést tart az utánpótlásnak, mely majd a felnőtt másodosztályú bajnokcsapat nyomdokaiba léphet. Könnyed piknikezésre többször is sort kerítenek a nyáron, grillezéssel is fenntartva a csapatszellemet. Ötven gyerek fordult meg náluk, s az edző szerint azok maradtak, akiket meg tudtak érinteni: a lehető legjobb gárda jött össze.

D. J.


<<< Vissza