XXXV. évfolyam 37. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Az első félév - forráshiánnyal
A költségvetési gazdálkodásban

2004. szeptember 17.


Az előző évek hasonló időszakát figyelembe véve a pénzügyi pozíció nem javult. Ennek okát az első félévi költségvetési gazdálkodásról szóló beszámoló elkészítői elsősorban abban látják, hogy a rendkívül visszaszorított működési kiadások ellenére a forráshiány csökkentésére többletbevételhez nem jutott a város. Míg korábban a forráshiány nagy részének ellentételezésére bevonható források ismertek voltak, úgy jelen időszakban e területen semmi biztosíték nem látszik arra vonatkozóan, hogy a működés hiánya az év végén az elviselhető mértékig csökkenhető.


Bővebben


 

Kivonultak a képviselők
Tét: a bizottságokba való jelölés

2004. szeptember 17.


A képviselő-testület szeptember 10-ei ülésén dr. Rébeli Szabó Tamás egyéni képviselői indítványt nyújtott be. Az előterjesztést még négy képviselő, a Fidesz Magyar Polgári Párt tagjai, Dongó László, Halmai László, Karikó-Tóth Tibor és Kálmán János írta alá. Az előterjesztés azon gondolatból indul ki, hogy a mindenkori ellenzéknek is joga van a felügyelő bizottságokba személyeket küldeni. Az indítványhoz határozati javaslatot fűzött az előterjesztő, melynek első pontjában a felügyelő bizottságokba jelölt személyekről együttes szavazást kér, felügyelő bizottságonként megbontva.


Bővebben


 

Címvédés könnyedén
László Csaba - Szögi Szlivia

2004. szeptember 17.


Második alkalommal volt a standard táncok fővárosa Szentes. A három éve együtt táncoló többszörös magyar bajnok László Csaba - Szögi Szilvia páros sikeréhez kétség sem férhetett a standard magyar bajnokságon, meglepetések a sportcsarnokban inkább az utánpótlás bajnokságokon, latinban és tíztáncban adódtak.


Bővebben


 

Talajterhelés
 

2004. szeptember 17.


A képviselő-testület májusi ülésén alkotta meg a talajterhelési díj fizetésének szabályaira vonatkozó rendeletét. A rendelet kimondja: díjkedvezményt vehet igénybe, illetve nem terheli díjfizetési kötelezettség azt alakossági kibocsátót, akit az illetékes települési önkormányzat rendelete rászorultsági alapon díjkedvezményben részesít, illetve mentesít a díjfizetési kötelezettség alól.

Több lakossági észrevétel érkezett, mely szerint, ha az ingatlanon csak udvari kifolyó, illetve árnyékszék van és semmilyen szennyvíz-kibocsátó eszköz nincs, mentesülhetnek-e a talajterhelési díj fizetéstől, ugyanakkor az általuk elhasznált alacsony vízmennyiség lényegesen kisebb környezetszennyezést jelent.

A testület döntése: A lakossági kibocsátó a törvény szerint meghatározott eseteken túl mentesül a talajterhelési díj megfizetése alól, amennyiben a talajterhelési díj alapja nem haladja meg éves átlagban a havi 5 köbmétert és a kibocsátó havi jövedelme nem éri el a mindenkori nyudíjminimum kétszeresét. A mentesség igénybevételéhez szükséges jövedelemigazolást az adóbevalláshoz kell csatolni.

 


 

Most nem tudok szerénykedni!
 

2004. szeptember 17.


Mi mindenre döbben rá az ember, ha sokáig él, de azért még jó az emlékezete! Ezekben a napokban egy nagyon kellemes és elgondolkodtató rádöbbenés élteti bennem a fáradó lelket. Erről szeretnék beszámolni a kedves olvasóknak. De előbb a szerénykedésnek szabadnapot engedélyezek.


Bővebben


 

Történetek a képek mögött
 

2004. szeptember 17.


Képünkön: Előtérben Gulyásné Kiss Bernadett néprajzkutató és Szabó János József múzeumigazgató a megnyitón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Szeptember 8-án, szerdán 18 órakor a Koszta József Múzeum ligeti épületében rendezték meg a "Csodáknak Csodája", Fogadalmi képek Máriaradnáról című kiállítás megnyitóját.


Bővebben


 

Vallási élet
Bölcsőtől a koporsóig

2004. szeptember 17.


A reformáció a szentek közbenjáró szerepének és tiszteletének eltörlésével az ünnepek számának nagymértékű csökkenését idézte elő. A XIX-XX. század folyamán a reformátusok csak Jézus életének jelentősebb eseményeiről emlékeztek meg. Szinte az egész magyar nyelvterületen igen elterjedt szokás volt a karácsony estéjén tartott kántálás, ami tulajdonképpen egyházi énekek énekléséből állt. A reformátusok körében kiemelkedő tisztelet illette meg nagypénteket, ami szigorú böjti napnak számított. Külön csoportot alkotnak azok az ünnepek, amelyek sem Jézus életével, sem pedig az egykori szenttisztelettel nincsenek kapcsolatban.


Bővebben


 

Decemberben már tanítottak
Repülés története (1948-1949) (2.)

2004. szeptember 17.


A tiszti iskola elvégzése után az ő feladatuk a katonai légi felderítés volt. Mindkét tanfolyam hallgatóit a Huszár Laktanyában helyezték el. A szentesi tanfolyamról, annak második parancsnoka Krascsenics Lajos könyvet írt Repülő hétköznapok címmel, ahol a neveket többségében megváltoztatta.


Bővebben


 

Dr. Demeter Attila az új elnök
Tisztújítás után az MSZP

2004. szeptember 17.


Októberben tartja tisztújító kongresszusát a Magyar Szocialista Párt. Az országos kongresszust megelőzendő, a párt egyes helyi szervezeteinél szintén tisztújításokra kerül sor. Szentesen szeptember 8-án tartottak taggyűlést, melyen Papp István elnök számolt be a végzett munkáról. Lapértesülés szerint a kritikus hangvételű beszámolót követően a tagság a párt kistérségi kapcsolatteremtését gyengének minősítette.


Bővebben


 

Börze
 

2004. szeptember 17.


Díszmadár, dísznövény és kézimunka kiállítást rendeznek a hétvégén Szentesen a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A díszmadár kiállítást természetesen a Szentesi Díszmadárszakkör rendezi akiknek ez már a 33. kiállításuk lesz. A szakkör elnöke Kotvics Varga Antal elmondta, a díszmadarasok már igen szép múltra tekinthetnek vissza, hiszen 1972-ben volt az első díszmadár kiállítás Szentesen, akkor még közösen rendezve Szegeddel.


Bővebben


 

Őszi felkészülés
 

2004. szeptember 17.


Az őszi ültetésre már most gondolkodjunk, tervezzünk, készítsük elő a talajt. Ha el akarjuk kerülni a szomszédunkkal a vitákat, akkor a kis koronájú fákat 3-4 m-re, a nagy koronájú fákat 4-5 m-re ültessük a telekhatártól. Arra is gondoljunk, hogy a fa termést hoz. A termés kipottyanhat a járdára és azon valaki megcsúszhat, eleshet, akkor a balesetért a fa tulajdonosát teszik felelőssé.


Bővebben


 

Két elsős osztály indult
Felújítanák a tornatermet a Petőfiben

2004. szeptember 17.


Képünkön: Testnevelési óra a felújításra váró tornateremben. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Petőfi Sándor Általános Iskolát idén sem érinti a tanulólétszám-csökkenés. A tanévkezdés kapcsán kerestük meg Mészáros Lászlót, az intézmény igazgatóját, aki most is arról számolhatott be, hogy két megfelelő létszámú elsős osztályt tudtak indítani.


Bővebben


 

Lélekutak (2.)
 

2004. szeptember 17.


Rovatunk állandó vendége Kiss Gabriella, klinikai szakpszichológus, a CSSK Pedagógiai Szakszolgálatának vezetője. Beszélgetésünket vele folytatjuk, témánk a gyermekkori depresszió.


Bővebben


 

Egészségügyről az EU-ban
 

2004. szeptember 17.


Sokan és sokféle megközelítésből írtak már az egészségügy tarthatatlan helyzetéről, azt is mondhatnánk, hogy már lerágott csont. Sajnos az utóbbi pár hét és pár nap történései engem is arra késztettek, hogy megosszam gondolataimat ezzel a témával kapcsolatosan. A szegedi klinikán történtekről már minden irányból lenyúzták a bőrt a médiák.


Bővebben


 

Írország nincs messze... (6.)
 

2004. szeptember 17.


Képünkön: A szerző a Cork Languege Centre International előtt.

A továbbképzés szakmai téren valamennyi résztvevő számára sokat jelentett. Rengeteg szakmai tapasztalatot sikerült szereznünk az angol, mint idegen nyelv tanítása terén. Teljesen újat ugyan nem hallottunk a szemináriumokon, de a megközelítés újszerű volt. Írország 1973 óta tagja az Európai Uniónak, és a legdinamikusabban fejlődő tagországként tartják számon, ami a gombamódra szaporodó házakon, a nagy világcégek betelepülésén és az oktatásban elért szép eredményeiken is látszik. A tanítási módszereik tanulócentrikusak és a diákokat partnerként kezelik az ismeretszerzési és ismeretátadási folyamatban. Fontos szerepet kap a kooperációs készségek fejlesztése és a szakmai tanulási kompetenciák kialakítása. A lexikális ismeretek elsajátítása helyet a tanulás fő célja az ismeretek alkalmazását célzó készségek kialakítása az ír iskolákban. A tanulók jólneveltek és a tanulásban jól motiváltak. Az iskolákban nagy szerepet kap tanári oldalról az adminisztráció és a monitoring. A tanároknak előre egy hónapra le kell adni a tervezett óravázlatokat, így a szakszerű helyettesítés minden esetben biztosított. Az átlagos tanári fizetés szépen hangzik, kb. 500 EUR hetente, azonban hozzá kell tennünk, hogy a megélhetés igen drága Írországban. Az Európai Uniós országok közül az egyik legdrágább ország.

 


 

Fotósok ünnepe
 

2004. szeptember 17.


Képünkön: Szűcs Lajos alpolgármester Nagy Istvánnak a fotókör vezetőjének nyújtja át az ajándékot.

A mai fotókör elődje harminc évvel ezelőtt alakult meg. Azt megelőzően már működött egy fotószakkör a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Tevékenysége egy ideig szünetelt, majd az új vonulat 1974-ben jött létre a Szentesi Művelődési Központ keretein belül.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. szeptember 17.


Ősi kínai tanácsot olvastam: "Légy gazdag és hajlott korú! Ha elfogadod, jobbat ajánlok neked: Becsüld meg, amid van és maradj fiatal!

Ahhoz, hogy egy orvos ne kövessen el hibát, az is kell, hogy kipihent állapotban végezhesse a munkáját.

Ki tudja, már hányadik utazási iroda hagyja cserben az üdülni vágyó ügyfeleit. Ha sokadik, akkor baj lehet azzal a törvénnyel, amelyik megtorolja az ilyen visszaéléseket.

Szívet melengető figyelmeztető felirat egy erdélyi hegységben: "Ha kivágsz egy fát, ültess helyette százat!" Megkérdezhetlek-e: hány fát ültettél életedben? És hányat vág(at)tál ki?

Még egy felirat ugyanonnan: "Akinek a jövő században erdeje lesz, annak aranya is lesz." Nekem, se erdőm nincs, se aranyam, de szerintem minden fa árnyéka aranyat ér.

Dr. Imre Ernő

 


 

A moziban
 

2004. szeptember 17.


Egymillió forintot nyert a Szentesi Művelődési Központ az Őze Lajos Filmszínház hangosító berendezésének felújítására. Ezzel kapcsolatban Kruzslicz Pált, a művelődési intézmény igazgatóját kérdeztük.


Bővebben


 

Érdemérem
 

2004. szeptember 17.


Szegváron, a volt megyeháza épületében augusztus 20-án megnyitott rendvédelem-történeti kiállítás alkalmával dr. Parádi József, a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság elnöke "Rendvédelem-történetért Érdemérmet" adott át Földvári-Nagy István rendőr alezredes és főtanácsos, valamint Labádi Lajos levéltárigazgató-főlevéltáros részére.

Földvári-Nagy István kapitányságvezető a rendőrhagyományok ápolása, Labádi Lajos levéltár igazgató pedig a rendvédelem kutatásában tevékenykedők önzetlen támogatása terén végzett munkájával érdemelte ki a magas szintű tudományos elismerést.

A nem szentesi lakosok közül különböző elismerésben részesült Szenczi Sándorné, Szegvár nagyközség polgármestere, dr. Mészáros Imre csendőrség-történet kutató és Gál Attila, a budapesti Bűnügyi Rendőrség-történeti Múzeum munkatársa.

A vonatkozó emlékokiratokat lovag dr. Parádi József bölcsészdoktor, a hadtudomány kandidátusa, főiskolai tanár, a MTA köztestületi tagja, a társaság elnöke írta alá.

Szegvári tudósítóktól

 


 

Topolyai festő kiállítása a galériában
 

2004. szeptember 17.


Képünkön: Ádok Pál a topolyai művésztelep ny. vezetője és Varróné Szabó Ildikó az intézmény igazgatóhelyettese a művésszel. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Megélt természet képei címmel nyílt kiállítás a Szentesi Városi Galériában. Immáron hagyománynak számít, hogy az őszi tárlatot a Topolyai Művésztelep egyik művészének kiállítása nyitja. Idén Kollár László festményeit tekinthetik meg az érdeklődők október elejéig.


Bővebben


 

,, Gondolkodom, tehát vagyok!"
 

2004. szeptember 17.


Ezzel vitatkoznom kell, kedves Descartes! A gondolkodás általában természetes dolog. Embernél (általában) állatnál (ha nem is sokszor), de természetes. A gondolkodóképességünk mindig, mindenhová velünk jön. Az ember így nem veszi észre, hogy él. Akkor érti meg igazán élete értelmét, mikor valami igazán jó dolog történik vele. Ezt a mondatot át lehetne alakítani úgy, hogy ,,Tudok élni, tehát vagyok."

Ugyanakkor egyet is kell értenem, mivel a gondolkodás nagyon fontos része az életnek. Ha nem gondolkodnánk, nem lennénk. Ilyen szemszögből viszont igaz az állítás.
Mindenesetre, ha nem lennénk, rossz lenne. Így hát éljünk és gondolkodjunk minél tovább, minél erősebben.

Árgyellán Edina

 


 

Tizenöt éves zsarolót fogtak
 

2004. szeptember 17.


Zsarolás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki levélben fenyegetett meg egy helybéli lakost. A zsaroló a "Maffia Hungarica" nevű szervezet nevében követelt 100 ezer forintot, amelyet egy általa megjelölt helyen kellett volna elhelyeznie a sértettnek. A levélben még az is szerepelt, hogy a rendőrséget semmiféleképpen ne értesítse a zsarolt férfi, különben az életével fizet. A sértett ennek ellenére jelezte a dolgot a nyomozóknak, akik vasárnap délben a pénz átvételekor elfogták az elkövetőt a Petőfi utcán egy telefonfülkénél. A tettes mindössze tizenöt esztendős...


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. szeptember 17.


  • Sóska leves
  • Majorannás marhasült


Bővebben


 

Fogadás az olimpikonoknak
 

2004. szeptember 17.


Képünkön: Tanár urat diákjai is örömmel fogadták. (Fotó: Vidovics)

Több százan gyűltek össze szeptember 12-én a Kossuth téren, hogy köszöntsék azokat az olimpikonokat, akik Szentest képviselték a XXVIII. ötkarikás játékokon, illetve üdvözöljék Cseuz Lászlót, aki ezen a napon érkezett haza athéni útjáról. A díszemelvényhez elsőként érkezett Szremkó Krisztina, a hatodik helyet szerzett női vízilabda-válogatott oszlopos tagja.


Bővebben


 

Nem történt csoda
 

2004. szeptember 17.


Ahogy az várható volt, túl nagy falatnak bizonyult a Cső-Montage csapata a futsal NB I nyitómérkőzésén az elmúlt héten a Legrand-Szentes G.B.S.C. gárdájának. A mieink saját bőrükön tapasztalhatták, hogy legmagasabb osztályban más ritmusban játszik az ellenfél, különösen akkor, ha az történetesen a bajnoki cím egyik várományosa.


Bővebben


 

Teke
 

2004. szeptember 17.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata szeptember 11-én a hódmezővásárhelyi FTK csapatát fogadta. A SZTE 2867, a FTK 2856 fát ütött, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a mérkőzést a szentesiek 5-3-ra nyerték.
Pontszerzők: Molnár Péter (508), Dömsödi Ferenc (497), Kormányos István (472) fát ütött, 1-1 pontot szerzett.

Az egyesület szeptember 18-án, szombaton 10 órakor a szanki OBSE csapatát fogadja.

 


 

Damo olimpia
 

2004. szeptember 17.


Nemrég ért véget a 28. nyári olimpia Athénban, de ennek szellemében a Damjanich János Általános iskolában rendezték meg az első őszi olimpiát.

A versenyt olimpiai rendszerben bonyolították le: először a selejtezőkre került sor, ahol szinteket kellett teljesíteni az "olimpikonoknak" , ezt követően az elődöntőket, majd végül a döntőket tartották meg. A mintegy 100 résztvevő 60 m-es síkfutásban, kislabda dobásban, távolugrásban és súlylökésben mérte össze tudását két korcsoportban, külön a fiúk, külön a lányok.

A "játékok" színhelye az intézmény sportlétesítménye volt, igazi olimpiai légkörről maguk a versenyzők, az őket felkészítő edzők, és a nagy létszámban megjelenő szülők gondoskodtak. A verseny ideje alatt szörpökkel és süteményekkel "doppingolhattak" a sportolók.

A legjobbak dobogóra álltak, és ott vették át érmeiket.

Aranyérmesek: Koncz Richárd (2), Vas Klementina, Török Zoltán, Tokaji Réka (2), Czakó Ákos, Szarvas Vivien (3), Török Zsolt, Miskolczi Kitti (2), Bődi Imre, Szegi Zsolt és Török Gábor.

 


 

Hétvégén vizilabdatorna
 

2004. szeptember 17.


Az elmúlt hétvégén Egerben, a Fenstherm-kupán szerepelt a Legrand-Szentes férfi vízilabda-csapata, most pénteken, szombaton és vasárnap pedig hazai medencében szállnak medencébe Vidumanszky László tanítványai. A 13. Legrand Nemzetközi Vízilabda Torna előtt a gárda vezetőedzőjével arról beszélgettem, hol tart csapata a felkészülésben.


Bővebben


 

Halasi rémálom
 

2004. szeptember 17.


Ahogy kezdődött, úgy ért véget az elmúlt hétvégi Szentesi TE-Kiskunhalas NB II-es labdarúgó-mérkőzés: a jobb kapufáról a hálóba vágódó hazai góllal. E két találat mellett a vendéglátók még négyszer vették be a halasiak hálóját, így a végeredmény 6-0 lett, ide. A sorozatos döntetleneket valószínűleg megunhatta Török László együttese, hiszen gyakorlatilag húsz perc alatt ellenfelük tudomására hozták, hogy ezen a délutánon nem lesz pontosztozkodás.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. szeptember 17.


Született: Erdei Istvánnak és Kosztolányi Erikának (Pintér u. 6/B) Emese, Agócs Lászlónak és Bozsek Szilviának (Apponyi tér L ép.) Vince, Kalamusz János Istvánnak és Mácsai Máriának (Nagyhegy 342.) Gergő János, Letavecz Lászlónak És Tóth Ágnesnek (Kristó N. I. u. 3.) Blanka, Csaba Attilának és Szabó Angélának (Csongrád, Gárdonyi G. u. 17.) Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Drahota-Szabó Zsolt és Marton Beáta (Somogyi B. u. 82.), Kovács Róbert (Gógány u. 3.) és Lénárt Mária (Kossuth L. u. 15.), Bácskai Attila (Arany J. u. 36.) és Horváth Szilvia (Munkás u. 32.).

Elhunyt: Nagy Lajosné Gergely Erzsébet (Árpád u. 15.), Dóczi Istvánné Serege Franciska (Sáfrán M. u. 18.), Vigh Fernc (Dr. Berényi I. u. 58/A), Újvári Imréné Deák Irén (Csongrád, Szent I. u. 14/A).

 


 

Hirdetés
 

2004. szeptember 17.


A HM EI Rt. októberi munkakezdéssel, szentesi munkahelyre (Hékéd) 24/72 szolgálatba, fegyveres biztonsági őröket keres, kiemelt bérezéssel.

Jelentkezés: 06-70-386-2809.

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz