<<< Vissza

Fotósok ünnepe

2004. szeptember 17.

 
Képünkön: Szűcs Lajos alpolgármester Nagy Istvánnak a fotókör vezetőjének nyújtja át az ajándékot.

A mai fotókör elődje harminc évvel ezelőtt alakult meg. Azt megelőzően már működött egy fotószakkör a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Tevékenysége egy ideig szünetelt, majd az új vonulat 1974-ben jött létre a Szentesi Művelődési Központ keretein belül. A fotókör igazából 1980 májusától kapott megfelelő színvonalas helyet a művelődési és ifjúsági ház első emeletén. Ahol már saját önálló helyiséggel rendelkeznek, foglalkozásaikat megtarthatják. Egy nagyméretű fotólabort is kialakítottak az építők, mit később a fotósok berendeztek.
Harmincéves jubileumukat egy emlékkiállítással ünneplik. A tárlat az ifjúsági házban látható október közepéig. Húsz alkotó két-két munkájával szerepel, a legjobb műveket igyekeztek kiválogatni, s ehhez egy nagyon elegáns katalógust is megjelentettek. Változatos, színes képet nyújt a tárlat, megannyi látásmóddal, gyakorlatilag húszféle világot lehet látni a bemutatott képeken keresztül.

- A fotókör tagjai azon túl, hogy kitűnő képeket készítenek, megörökítik környezetünket, ugyanakkor érzelmeink és gondolataink egy különlegességét valósítják meg, amiből elég kevés van. Nemcsak Szentesen, talán az országban is. Egy közösséget hoztak létre. Hullámvölgyek, hullámhegyek tették mozgalmassá a kis közösség munkáját. Utóbbiakból szerencsére több jutott a fotósoknak. Ebből láthatott a nagyközönség is sokat. Gondolunk itt önálló bemutatkozásaikra, vagy az egyéni kiállításaikra az ország legkülönbözőbb részén. A fotókör aktív részt vállalt kezdetben a megyei fotókiállítás rendezésében, ez alakult át később úgymond három megyéssé a Dél-alföldi Fotószalon keretében, melyet most már hatmegyés Alföldi Fotószalonként ismerhet a közönség. Itt, a művelődési központban ötöltük ki az országos aktfotó pályázatot és kiállítást. Rendezésükben a kör tagjai aktív szerepet vállalnak ma is. A most látható kiállítás méltó kerete, foglalata az elmúlt évek, évtizedek munkáinak - mondta el lapunknak Kruzslicz Pál, a Szentesi Művelődési Központ igazgatója.

Aki a tárlat megnyitóján szép szavakkal ajánlotta a képeket az érdeklődők figyelmébe. Azt követően Szűcs Lajos alpolgármester gratulált a kiállítóknak, s ajándékokat adott át a kör minden tagjának. Kiállítók: Albert Béla, Apró Mária, Barna Péter, Beleon Ari, Gergely Tibor, Györgyi László, Kis József, Kovács Krisztián, Kozma Anita, Magyar Mária, Marton Ferenc, Nagy István, Pethő Pál Zoltán, Rónyai Rita, Sebők Szilvia Gabriella, Tamáskokovitsné Gila Éva, Tóthné Timafalvi Gizella, Vidovics Ferenc, Zöldi Krisztina, Zsiga Éva.

(Fotó: Vidovics Ferenc)


<<< Vissza