<<< Vissza

Őszi felkészülés

2004. szeptember 17.

 
Az őszi ültetésre már most gondolkodjunk, tervezzünk, készítsük elő a talajt. Ha el akarjuk kerülni a szomszédunkkal a vitákat, akkor a kis koronájú fákat 3-4 m-re, a nagy koronájú fákat 4-5 m-re ültessük a telekhatártól. Arra is gondoljunk, hogy a fa termést hoz. A termés kipottyanhat a járdára és azon valaki megcsúszhat, eleshet, akkor a balesetért a fa tulajdonosát teszik felelőssé.

Az új sövény ültetését a telekhatártól legalább 2 méterre végezzük el. Az őszi telepítésre javasolt lombhullató fajok: a húsos som, az ezüstös homoktövis, a díszbirs, a galagonya, a gyöngyvirágcserje, a rózsalonc, a fagyal, a nyári orgona, stb..
Szeptember a talajelőkészítés ideje. A megeredés sikere nagyban függ a talaj előkészítésétől. Ássunk 1 m széles árkot úgy, hogy a legfelső 25 cm-es réteget elkülönítjük pl. egy deszkára. A maradék földbe méterenként ássunk be egy vödör komposztot. Utána töltsük vissza a felső réteget, amibe szintén bekeverünk méterenként egy vödör komposztot. A telepítést októberben, még fagymentes időben végezzük el. A cserjék gyökereit éles metszőollóval kissé vágjuk vissza, a beteg részeket feltétlenül metsszük le. Az ágakat, vesszőket ne kurtítsuk meg csak akkor, ha kirívóan hosszúak. Bőségesen iszapoljuk be az elültetett töveket. A metszést csak tavasszal szabad elvégezni, amikor már láthatóak a sérülések, fagykárok, illetve ha alakítást szeretnénk végezni a cserjéinken.

Baloghné Berezvai Csilla főkertész


<<< Vissza