<<< Vissza

Decemberben már tanítottak
Repülés története (1948-1949) (2.)

2004. szeptember 17.

 
A tiszti iskola elvégzése után az ő feladatuk a katonai légi felderítés volt. Mindkét tanfolyam hallgatóit a Huszár Laktanyában helyezték el. A szentesi tanfolyamról, annak második parancsnoka Krascsenics Lajos könyvet írt Repülő hétköznapok címmel, ahol a neveket többségében megváltoztatta.

Negyvenkilenc augusztus 14-én kezdődött a budapesti Világ Ifjúsági Találkozó. A szentesi motoros iskola oktatói és növendékei, hármas kötelékben már a Nyugati pályaudvaron, a Vasas pályán végeztünk öröm rácsapásokat a világ minden tájáról érkező küldöttekre és az ünneplőkre - emlékezik V. Kiss Sándor. Természetesen - mondja - amikor Szentesre érkezett a VIT delegáció, akkor is tartottunk mind a Kossuth tér fölött, mind a repülőtéren egy kis légiparádét.

Augusztus 2-án Hajdúszoboszlón, szeptember 4-én Budaörsön volt repülőnap, ahol ugyancsak részt vettek a szentesi Bücker pilóták a bemutatók programjában. Negyvenkilenc november 2-án ismét városi szervezetté alakult a OMRE repülőklubja. Az alapítás a megyeháza nagytermének előszobájában történt. Dr. Kunszeri Béla rövid ismertetőt adott az eddigi munkáról, majd bejelentette, hogy a klubtagok egyénenként felelősek a szervezet fegyelméért. Az új tagok sürgősen adják le az alispáni hivatalban a jelentkezési lapot, a tizennyolc éven alóliak azt szülői beleegyezéssel együtt nyújtsák be. Rövid várakozás után orvosi vizsgára kellett menniük, majd még decemberben megkezdődött az elméleti oktatás a repülőtéri új pilótaotthon ebédlőjében. Akkor, ott már az OMRE leendő politikai tisztjeinek megkezdődött a képzése.

Puszta János


<<< Vissza