<<< Vissza

Két elsős osztály indult
Felújítanák a tornatermet a Petőfiben

2004. szeptember 17.

 
Képünkön: Testnevelési óra a felújításra váró tornateremben. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Petőfi Sándor Általános Iskolát idén sem érinti a tanulólétszám-csökkenés. A tanévkezdés kapcsán kerestük meg Mészáros Lászlót, az intézmény igazgatóját, aki most is arról számolhatott be, hogy két megfelelő létszámú elsős osztályt tudtak indítani.

A stagnáló tanulólétszám az igazgató szerint annak is köszönhető, hogy az iskolában kiemelt ének-zene oktatás folyik. Mivel ez városi beiskolázású, így most is van harminc elsősük. Tavaly pedig akkora volt az érdeklődés, hogy mind a két osztályuk ének-zenés volt. A tanévet kisebb személyi változásokkal kezdik, de nem küldtek el senkit. Volt, akinek lejárt a szerződése, de van pályakezdőjük is. Persze, sok kezdő pedagógusnak kénytelen nemet mondani Mészáros László. - Rengetegen jönnének tanítani - ismeri el az igazgató, s hozzáteszi: - Pályakezdőnek akkor van esélye, ha időlegesen, helyettesítésre veszik fel.

Az iskola épületén a tavalyi nagy télben a homlokzati részt kellett javítani. Vágyaik között szerepel a tornaterem felújítása. Az iskola a 91. tanévet nyitotta, az épület egykor lányiskolának készült, s ennek megfelelően lett kialakítva: nincs benne például két nemre tusoló és öltöző. A tornaterem és a főépület közti foghíjat is szeretnék beépíteni, a tetejére el lehetne helyezni egy kis tornaszobát, mert a tornatermük nem elég nagy. Az igazgató szerint ezeket EU-s pénzből meg lehetett volna valósítani, de az évnyitó értekezleten azt hallotta Szirbik Imre polgármestertől, hogy a város kiesett a hátrányos helyzetű települések sorából.

Az iskola életéhez kötődő egyéb programokról azt mondja Mészáros László, plusz feladatot erre a tanévre nem vállaltak, mert lekötik az idejüket az adminisztratív feladatok. Pedagógiai programot és helyi tantervet is kellett írniuk, ez utóbbinak alsós részével már elkészültek. Hagyományos programjaikat azért megrendezik, ígéri az igazgató. Az év végi hangversenyt szokásosan a színházteremben tartják, s itt az iskola énekkarai mellett zenei produkciókkal, versekkel és néptánccal is fellépnek a diákok. Kórustalálkozókra minden évben járnak, így lesz ez most is. Táncoktatás is folyik az iskolában, alsó tagozaton néptánc, felsősöknek társastánc, így a tanév végén szokásos táncbemutatójuk sem marad el a sportcsarnokban.

Az októbertől aktuálissá váló kérdésről, az iskolatej-akcióról is megkérdeztük az igazgatót. Jónak tartja az ötletet, ahogyan ez megvalósul, de még nem tudja, hogyan fogadják majd a gyerekek. Az igazgató úgy gondolja, a tej valahogyan kiment a "divatból", s attól tart, a diákok nem szeretik, bár mindenképpen hasznos lenne számukra.

D. J.


<<< Vissza