<<< Vissza

Az első félév - forráshiánnyal
A költségvetési gazdálkodásban

2004. szeptember 17.

 
Az előző évek hasonló időszakát figyelembe véve a pénzügyi pozíció nem javult. Ennek okát az első félévi költségvetési gazdálkodásról szóló beszámoló elkészítői elsősorban abban látják, hogy a rendkívül visszaszorított működési kiadások ellenére a forráshiány csökkentésére többletbevételhez nem jutott a város. Míg korábban a forráshiány nagy részének ellentételezésére bevonható források ismertek voltak, úgy jelen időszakban e területen semmi biztosíték nem látszik arra vonatkozóan, hogy a működés hiánya az év végén az elviselhető mértékig csökkenhető.

Ugyanis: a működési kiadások tovább nem mérsékelhetők, többletbevételt jelentő szolgáltatás nincs, az "Önhiki-s" pályázat benyújtására nem volt lehetőség, és így központi kiegészítő támogatás igénybevételére sem lehet számítani.

Szirbik Imre polgármester bevezetőjében elmondta: a közel 250 millió forintos forráshiányt jelentős mértékben nem tudták lefaragni. Az önkormányzat megszorított gazdálkodás elé néz az év második felében. A polgármester bízik abban, hogy a hiány még kezelhető mértékű lesz az évvégén. A város első embere 80-100 millió forint körüli forráshiányra gondol. Ez azt jelenti, hogy hosszú távú finanszírozási hitelt nem kell felvenni a városnak.

A költségvetési vitában elhangzott, az intézmények többségénél az energiafelhasználás megdöbbentő arányokat mutat. Van olyan intézmény, ahol június végéig már 90 százalékot is meghaladta a tervezett egész éves gázfogyasztás. A kormány újra (immáron ötödik alkalommal) tervezi a lakossági gáz árának emelését. Mi lesz az intézményekkel, a költségvetésükkel? - tették fel a kérdést a képviselők közül többen is.

Karikó-Tóth Tibor felvetette, hogy a kórház sebészeti tömbjében lehetetlenné vált a műtétek megtartása, mivel a tető esőzéskor folyamatosan beázik. Előfordult, hogy műtét közben az esővízzel is hadakozni kellett. Kényszermegoldásként a sürgősségi osztály műtőjét használják. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a sebészeten veszélyessé vált a megfelelő színvonalú betegellátás. A polgármester megjegyezte: a tervezett összeg a költségvetésben szerepel, az oda vonatkozó pályázat kiírása késik.

Dr. Rébeli Szabó Tamás megkérdezte: a költségvetés ilyetén alakulásának oka-e, hogy az adóbefizetések még nem történtek meg? A polgármester válaszában elmondta, a lakossági adóknál nincs elmaradás. Az iparűzési adó esetében az első félévben beszedett adó mértéke nem éri el az időarányost, ami az adófizetési és feltöltési határidők következménye. Év végéig a terv teljesül, várhatóan többletbevételre számíthat az önkormányzat.
Félegyháziné Somogyi Éva, a pénzügyi bizottság elnöke a költségvetés értékelésénél kitért arra, hogy a bevételek összességében elmaradtak az időarányostól. A működésbevétel 53 százalékban teljesült, míg a fejlesztés bevételei alig haladták meg a tervezett egy százalékát. Az utóbbi az év második felére csúszik át. A források tekintetében az időarányos teljesítés a működésben 49 százalék. Ha együtt nézzük a bevétel teljesítésével (56 százalék), megállapítható, hogy egy rendkívül feszített és költségtakarékos gazdálkodást folytattak. A betervezett hitelből még nem kellett fölvennie a városnak. Azt is látni kell, hogy a tervezett működési hitel összessége a tervezetthez képest ez idáig nem csökkent. Az év hátralévő részében nem kalkulálható annyi többletbevételi lehetőség, amely teljes mértékben ki tudná váltani a működés egyensúlyát biztosító hitelt. Annak érdekében, hogy a működés hiánya minimális legyen, meg kell tenni mindent a többletforrások felkutatására, továbbra is költségtakarékos gazdálkodást kell folytatni az év második felében is. Nem vállalható fel továbbra sem olyan feladat, amelynek a forrása nem áll rendelkezésre - jelentette ki.


<<< Vissza