<<< Vissza

Topolyai festő kiállítása a galériában

2004. szeptember 17.

 
Képünkön: Ádok Pál a topolyai művésztelep ny. vezetője és Varróné Szabó Ildikó az intézmény igazgatóhelyettese a művésszel. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Megélt természet képei címmel nyílt kiállítás a Szentesi Városi Galériában. Immáron hagyománynak számít, hogy az őszi tárlatot a Topolyai Művésztelep egyik művészének kiállítása nyitja. Idén Kollár László festményeit tekinthetik meg az érdeklődők október elejéig.

Kollár László már gyermekkorában elkezdett festeni és rajzolni, de másik nagy álmát, a repülést választotta a fő hivatásának. A pilótaság mellett azonban 20 éve fest is. Szinte minden évben van kiállítása, és nagy sikerrel szerepel minden alkalommal. A mostani tárlat címe is azt mutatja, hogy a művész azt akarja, hogy a néző is átélje azt amit ő látott, és azt amit ő érzett akkor amikor a kép készült. Kollár László elmondta, minden festő úgy nyilatkozik, hogy nincs kedvenc képe. Neki van. A szentesi kiállítsára is elhozta a "Béke" című művét, amely a leghűbben ábrázolja és bemutatja művészetét.

A Galária kistermében egy teljesen más stílus kerül a látogató szeme elé. Az állatokat ábrázoló képek, majdnemhogy véletlenül születtek. Először csak kérésre készített kutyát és macskát ábrázoló képet, de később egész sorozat lett belőle, még külön kiállításuk is volt.

Ádor Pál a Topolyai Művésztelep vezetője elmondta, kicsit elkésett azzal, hogy felfedezze azt, hogy milyen nagy tehetség van a környezetében - természetesen itt Kollár Lászlóra gondolt: "Több témával foglalkozik, de minden témánál a természetnek a megélt élményeit próbálja visszaadni a képein keresztül. Minden képén azt a környezetet örökíti meg, amely mindenki számára kedves, és élményt nyújt."

Ádor Pál továbbá elmondta azt is, a szentesi bemutató, már évek óta "kötelező" számukra, és mindig nagy örömmel jönnek ide, hiszen a kapcsolatokat igenis ápolni kell, és nem létezhetnek határok a művészetet kedvelők között.

K.A.


<<< Vissza