<<< Vissza

Börze

2004. szeptember 17.

 
Díszmadár, dísznövény és kézimunka kiállítást rendeznek a hétvégén Szentesen a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A díszmadár kiállítást természetesen a Szentesi Díszmadárszakkör rendezi akiknek ez már a 33. kiállításuk lesz. A szakkör elnöke Kotvics Varga Antal elmondta, a díszmadarasok már igen szép múltra tekinthetnek vissza, hiszen 1972-ben volt az első díszmadár kiállítás Szentesen, akkor még közösen rendezve Szegeddel.

A szakkör egész évben tart rendezvényeket, minden hónap harmadik vasárnapján kisállatbörzével várják az állatbarátokat. Ezeken változó a létszám hol csak ötvenen vannak, de nem ritka a 300-400-as létszám sem. A rendezvényekre nem csak Szentesről jönnek tenyésztők és érdeklődők, hanem a fővárosból, sőt külföldről is. A legkedveltebbek a hullámospapagáj és a nimfa. Ezeket az állatokat gyakran viszik külföldre is.

Jelenleg mintegy 60 körüli a díszmadártenyésztő szakkör tagjainak száma, akik között viszonylag kevés a szentesi. Sokan jönnek Békés, Bács és Hajdú-Bihar megyéből is. A szakkörbe bárki beléphet, aki szereti a díszmadarakat. Sajnálatos módon egyre kevesebb a fiatal a tagok között, ami nem jelent túl jó kilátásokat a jövőre vonatkozóan.
A mostani kiállításra nagyjából harmincan neveztek. A legjellemzőbbek a kis és a nagy papagájok, és a kanárik, de lesznek különleges példányok is. A kiállításról azonban hiányozni fognak a víziszárnyasok, mivel ezek számára nem tudják biztosítani a megfelelő körülményeket. A kiállítás mellett lehetőség lesz a vásárlásra, tehát egyben börze is lesz a hétvégi rendezvény.


<<< Vissza