<<< Vissza

Lélekutak (2.)

2004. szeptember 17.

 
Rovatunk állandó vendége Kiss Gabriella, klinikai szakpszichológus, a CSSK Pedagógiai Szakszolgálatának vezetője. Beszélgetésünket vele folytatjuk, témánk a gyermekkori depresszió.

- A kisiskoláskorban mi válthatja ki a betegséget?

- Genetikai, alkati, élettörténeti és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Annak a kisgyermeknek, akinek valamelyik, vagy mindkettő szülője volt depressziós, nagyobb az esélye a megbetegedésre, de ez nem azt jelenti, hogy valamikor az élete folyamán biztosan az lesz. Kiváltó élettörténeti esemény lehet valamelyik hozzátartozó elvesztése, maradandó károsodást okozó baleset. Megjelenhet súlyos szervi betegséghez társuló depresszió. Kiváltó ok lehet még a traumatizáló, el nem fogadó, esetlegesen bántalmazó, fizikai erőszakot alkalmazó családi háttér, a sorozatos iskolai kudarc, a beilleszkedési nehézség a közösségbe.

- A szülők helyzete sem könnyű, amikor pszichológushoz fordulnak, hiszen önkéntelenül adódik a kérdés: mit rontottam el?

- Mégis szerencsére egyre több szülő keresi segítségünket, a legfontosabb azonban, hogy a család, a szülők el tudják fogadni a probléma létezését. Ne tekintsék sem a pszichológust, sem a pedagógust ellenségnek, akihez " el kellett jönni". Az együttműködő szülők gyermekeinek sokkal hatékonyabban tudunk segíteni, hiszen egy gyermek lelki problémája soha nem kizárólag az ő problémája, hanem a családé, gyakran sajnos maga a család okozza. Igyekszünk felkészíteni a családot a konfliktusok kezelésére, a megfelelő kommunikációra a gyermekkel, a célravezetőbb nevelési módszerek megtalálására.

- A depresszió komoly betegség, de gyógyítható. Hogyan?

- A kevésbé súlyos depresszió jól kezelhető pszichoterápiával, ez gyermekek esetében többnyire játékban zajló terápiás kezelést jelent, nagyobb gyermekeknél az úgynevezett kognitív terápiákat alkalmazzuk, ahol a hibás gondolkodási lépéseket igyekszünk helyreállítani közösen. Súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres, farmakoterápiás kezelés. A mai modern antidepresszánsokkal, azaz hangulatjavítókkal jól kezelhető a betegség, nem okoznak függőséget. A kezeletlen depresszió következményei azonban egy életre kihathatnak, gyakori szövődmény az öngyilkossági kísérlet, drogfüggés, egyre súlyosbodó depressziós epizódok, alkoholfüggőség
- Úgy gondolom nagy szerepe van a gyermeket oktató pedagógusnak abban, hogy a lehető legkisebb súrlódással élje meg a gyermek saját közösségében a betegségét.

- Ha a tanár el tudja fogadni a gyermeket a problémával együtt, akkor az osztályközösséget is tudja hangolni a másság elfogadására. Ha kiközösítik, megalázzák, kigúnyolják betegsége miatt, vagy rásütik, hogy elmebeteg, mert pszichológushoz jár, lehetetlen eredményt, javulást elérni.

El kell fogadnunk végre, hogy bár a psziché nem egy megfogható, kivehető, összevarrható dolog, de létezik, és ugyanúgy sérülhet, mint a test. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Mindkettőnek szüksége van arra, hogy "jól bánjunk vele" és ha mégis baj van, kérjük a segítséget.

Nagy Andrea


<<< Vissza