XXXV. évfolyam 31. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Szerveződő kapcsolatok
 

2004. augusztus 6.


Képünkön: A küldöttség tagjai az Erzsébet téren.

Lengyel vendégek jártak a településen. Szentes testvérvárosából, Skierniewice-ből érkeztek hozzánk. A 11 fős delegációban önkormányzati képviselők, az ottani városi ellátó vállalat, a sporközpont, a sportklub, kulturális központ vezetői vettek részt. Elszállásolásukat a strandon levő új, kettő és négyágyas üdülőházakban oldották meg.


Bővebben


 

Pihenő Vicenzában
 

2004. augusztus 6.


Augusztus 4-én 13 óra 41 perckor érkezett az SMS üzenet, hogy egy szerencsétlen találkozást kellett átélni az Athénba tartó kerékpárosnak.
Részlet az SMS-ből: "Végre van esemény: egy autó mellőlem akart lekanyarodni és lelökött az útról. Itt-ott lejött a bőröm."
Eddig több mint 1200 km-t tett meg az Athénig tartó túrájából a sportember. Első napon 282 km megtétele után még Magyarországon éjszakázott a tanár úr, majd a következő napon lerohanta Horvátországot.


Bővebben


 

Ingatlan-pályázat
 

2004. augusztus 6.


A 2004. évi államháztartási törvény megnyitotta azt a lehetőséget, hogy helyi önkormányzatok úgynevezett használaton kívüli állami vagyontárgyakra pályázhassanak. Szentes négy ilyen ingatlan átadására pályázott, ebből három valamilyen módon a honvédséghez kapcsolódott korábban.

Az érintett ingatlanok körébe beletartozik a volt Esze Tamás laktanya melletti, egykori sportpálya területe. Szirbik Imre polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, szeretnék, ha ez továbbiakban az ipari park bővítését szolgálná. A másik ilyen kiszemelt terület a tiszai feljáróval szembeni volt hizlalda, illetve későbbi pontontároló gazdasági épületrész, a harmadik pedig a bánomháti lőtér, mely napjainkban sportcélokat szolgál. A polgármester negyedikként a volt vízmű berekháti székházát említette, amely nem az állam, hanem a társadalombiztosítás vagyonához tartozik, a megyei vízmű felszámolásakor adósság fejében került oda. "A törvény ugyan nem terjed ki a társadalombiztosítási vagyonra, de bízunk benne, hogy próbálkozásaink sikerrel járhatnak, ha nem, akkor kénytelenek leszünk megvásárolni az ingatlant. A város célja az, hogy ebbe az ingatlanba fiatal házasok számára lakásokat alakítson ki" - mondta a polgármester.


 

Művészetek háza
 

2004. augusztus 6.


Képünkön: Megmenekülhet a "gólyásház" is. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Két újabb pályázat beadásáról döntött legutóbbi rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete. Az egyik az úgynevezett "gólyásházzal" kapcsolatos. A Sapard program keretében ugyan az önkormányzat benyújtott már egy hasonló pályázatot, eredményessége azonban a sok pályázó miatt kérdésessé vált. Időközben megjelent egy másik kiírás, a Phare-interreg program, amely román-magyar, illetve román-szerb együttműködésben nyújt támogatást. Ennek része az a pályázati lehetőség, amely a határmenti régiókban - ebbe Csongrád megye teljes területe beletartozik - műemléki célú épületek, művészeti célú felújítására lehet pályázni. Természetesen abban az esetben, ha azt a párhuzamosan gondolkodó önkormányzat is megteszi.


Bővebben


 

Koncz újra itthon
 

2004. augusztus 6.


Török László tanítványai nem sokat pihenhettek, hiszen augusztus 8-án, vasárnap 17 óra 30 perckor már az új idény első mérkőzését játsszák hazai pályán a Bőcs gárdája ellen. A TE vezetőedzőjével, és Koncz Zsolttal, a Kecskeméttől hazatért középpályással a nyitóforduló előtt latolgattuk az idei esélyeket.


Bővebben


 

Levél Németországból
 

2004. augusztus 6.


Nem íróasztal mellet ülve írom ezt a levelet, kedves olvasóim!
Itt ülök egy 17 évesen meghalt fiatalember sírjánál egy padon, két gyönyörű díszfa árnyékában. Ha élne ez a fiú, Helmut Josef Riess, most 76 éves lenne. De egy légitámadás elvitte őt 1945-ben.

Ez jutott neki. Nekem meg az, hogy 86 évesen az ő szerény, muskátlis sírja mellett gondolkodhatom el azon, hogy milyen a sors, s milyen a gondviselés, melyről oly könnyű nagy, ünnepélyes szavakkal szólni, mikor az embernek jól megy a sora.


Bővebben


 

Dr. Uhlár István emlékezete
160 éve született, 85 éve hunyt el a pélbános

2004. augusztus 6.


A Szentesi Római Katolikus Egyházközség életében jelentős évszámnak számít 1878. Február 12-én 80 éves korában elhunyt Leeb Mátyás apátplébános, arany érdemkeresztes szentszéki ülnök, alesperes, aki 1828-tól haláláig volt a szentesi egyházközség plébánosa. Május 16-án kelt az az uralkodói leírat, amely a kegyúri jogok gyakorlását a hitközségre ruházta. Ettől kezdve a szentesi egyházközség - egyedül a váci egyházmegyében - maga választhatta meg papját.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. augusztus 6.


"Egyre kevesebbet és igénytelenebbet olvas a magyar lakosság". Kedves tanító nénik és (ha vannak) tanító bácsik! Mi erről a véleményük?

Tudom, mi szeretni való van egy megszokott, hű kutyában. Tehát kutyabarát vagyok. De százszor inkább emberbarát is. Féltem a kutyákat a kegyetlen emberektől, de az embereket is a póráz, a szájkosár nélkül sétáltatott, főleg nagytestű kutyáktól.


Bővebben


 

1944-1947
A háború utáni erőgyűjtés

2004. augusztus 6.


Vae victis! - idézzük két és félezer éve Berennus, a győztes gall hadvezér gőgös szavait. A Trianon utáni repülési tilalom ismétlődött meg a második világháború szovjet megszállásának idején is, ami az akkori háborús viszonyok között teljességgel érthető volt.


Bővebben


 

Jubiláló vizesek
 

2004. augusztus 6.


Képünkön: Ferwagner Péter ügyvezető igazgató eredményes éveket tudhat a cég mögött. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Megyénkben 1994-ig a Csongrád Megyei Víz és csatornamű Vállalat látta el a víz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos feladatokat. A vállalat részegysége volt a szentesi üzemfőnökség. A vállalat megszűnésekor lényegében erre a bázisra épülve alapíttatott meg a Szentesi Víz és csatornamű Kft. Az új időszámítást innen számítjuk. Azóta is a város, s a környék települései egy részének ez a szervezet biztosítja az ivóvizet, illetve a városban a szennyvízelvezetést és -tisztítást.


Bővebben


 

Az igényesség tanítható
 

2004. augusztus 6.


Ma olvastam, hogy az önkormányzat bűnmegelőzési program keretén belül létrehozott egy olyan lehetőséget, ahol a fiatalok, alkoholmentesen tudnak szórakozni. A káros szenvedélyek elleni fellépésnek ez is egy kis szelete. Feltehetően itt nem fognak dílerkedni a kábítószerárusok sem, sőt lehet, hogy a dohányzás is felejthető lesz. A Pepita Macska érdekes elnevezés, nem tudom hova tenni, de biztos, hogy figyelemfelhívó. Amíg a városban száznál több olyan hely található, ahol alkoholt lehet fogyasztani, vagy vásárolni, hát éppen ideje volt már egy olyan szórakozóhely létesítése, ahol ezek nélkül is jól érezheti magát az ember, hogy alkoholt fogyasszon.


Bővebben


 

Minket ajánlanak
 

2004. augusztus 6.


A közelmúltban járt Szentesen a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság vezérigazgatója Spányik Péter. Kíséretében volt a regionális igazgatóság két munkatársa Pitó Enikő, és Pokriva Eszter. Bizonyára sokan az angol rövidített nevén ismerik, azaz ITDH.


Bővebben


 

Törvénybe ütközve
 

2004. augusztus 6.


Élelmiszer-kiskereskedő vagyok. Cégem, az eSzem Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. két áruházat üzemeltet Szentesen. Azok egyike az úgynevezett Kossuth-kanyarban van - meséli dr. Szin Imre ügyvezető. Érdekes témában kereste fel szerkesztőségünket.

Történt, hogy tavaly november 27-28-29-ére, december 4-5-6-ára és 11-12-13-14-ére egy óriási, bombasztikus bolti akciót hirdetett meg a Penny Market. Mindezt szabályos hirdetőújságban, amit a vevők postaládájába eljuttatott. Csakhogy olyan árakkal jött ki, ami a napnál is világosabb volt, hogy a multinacionális cég beszerzési ár alatt kíván értékesíteni alapvető élelmiszernek minősülő árucikkeket, zsemlét, kiflit, fehér kenyeret, tejterméket nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a vevőt olcsó árukkal becsalogassa a boltjába.


Bővebben


 

Más világ, kevesebb színjátékkal
 

2004. augusztus 6.


Képünkön: Szabó Ildikó

Július 31-én, szombaton délután egy nagyon kedves és vidám társaság közepébe csöppentem Farkas Sándorék Tisza-parti nyaralójánál. A családias hangulatú délután résztvevői a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezete által Gyimesből Szentesre érkezett csángó gyermekek és kísérőik voltak. Július 25-étől egy hetet nálunk töltöttek az erdélyi gyerekek, és szombaton a búcsúestre készültek.


Bővebben


 

Zánkán a Szilver lehet a legjobb
Az olasz világbajnokkal jön a mestere is

2004. augusztus 6.


Nagyszabású tánctáborban készülnek a zánkai diákolimpiára a Szilver TSE versenyzői. Részletes órarend szerint zajlik a már hagyományosnak mondható nyári táborban a táncosok programja Szatmári-Nagy Szilvia vezetésével.


Bővebben


 

A reformáció megjelenése Szentesen
 

2004. augusztus 6.


A település lakossága 1543 és 1549 között válhatott reformátussá. A hitújításban jelentékeny szerep jutott a Tisza vidék reformátorának, Szegedi Kiss Istvánnak, valamint a vidék földesurainak, Dóczy Miklósnak és Mágocsy Gáspárnak. 1549-ben a település papjai Maros- és Körös-menti, illetve vásárhelyi társaikkal együtt Tornyán zsinatra gyűltek össze. Ebben az időben az ún. Makói Seniorátushoz vagy Esperességhez az algyői, a batidai, a királysági, a mindszenti, a vásárhelyi és a szentesi gyülekezet tartozott. 1569-ben a Nagyváradon, a szentháromság tanáról lefolytatott hitvitán Gerendási Balázs szentesi református prédikátor is megjelent, és szereplésével nagy hírnevet szerzett magának.


Bővebben


 

Nyáresti pajzán komédia
 

2004. augusztus 6.


A nyári színházi előadásnak varázsa van akkor is, ha nem a szabad ég alatt nézhetjük. A művelődési központ szervezésében pár hete az ifjúsági parkban volt műsoron egy Goldoni-vígjáték, s a Békés megyei művészek legutóbb is egy könnyed nyári előadással érkeztek.


Bővebben


 

Változó világ, belső béke
 

2004. augusztus 6.


Bucsány György magyar-történelem szakos tanárként több mint negyven esztendőt töltött el a pedagógusi pályán. Tagja a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak és helytörténészként is tevékenykedik. Főként Szentes szépirodalmi kapcsolatait kutatja. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar arany díszoklevéllel tüntette ki pedagógusnapon. Egy csésze tea mellett többek között kutatómunkájáról, kedvenc olvasmányairól, és elsőként pályaválasztásáról mesélt.


Bővebben


 

Bűncselekmény az állatkínzás
 

2004. augusztus 6.


Korábbi számunkban már beszámoltunk arról a fiatalemberről, aki közúti igazoltatás során - hogy kibújjon a felelősségre vonás alól - testvére adatait adta meg a rendőröknek. Ezért a tettéért közokirat hamisítás miatt indult eljárás ellene. Azóta ez a lista bővült, hiszen járművezetés tiltott átengedésének vétsége, valamint hamis vád bűntette miatt is felelnie kell a törvény előtt. Ez utóbbi bűntett egyébként súlyosabb megítélés alá esik, mint az az alapcselekmény, ami miatt felelősségre vonták volna a férfit. Nem érdemes tehát más adatait bediktálni, hiszen ezzel akár bűncselekményt is elkövethet az, aki illetéktelen adatokkal "takarózik".


Bővebben


 

Tóni bácsi nyári konyhája
 

2004. augusztus 6.


  • Sajtos-tejszínes rakott pulykamell
  • Kecskeméti barackpuding


Bővebben


 

Szlovákiában taroltak
 

2004. augusztus 6.


Két hete kezdődött meg a nyári alapozás és máris felmérhették felkészültségüket az 1991-es születésű szentesi vízisport klub tagjai.

Július 24-25-ére meghívást kaptak Kassára a Medicum-kupára.

A szlovák válogatott ellen 13-4-es, a CH Hornets-el szemben 8-5-ös,az SKP Kosice felett 15-2-es győzelmet arattak.

A győztes csapat tagjai:
Csák Máté ,Buzek Bence ,Busi Dániel ,Berényi Balázs ,Csuka Bernát ,Gálfi László ,Papp Kornél ,Bod Bence ,Kádár József ,Rácz Norbert ,Fazekas Patrik ,Hegedűs László ,Araczki Endre
Edző :Kádár József

A kupát és az érmeket a csapatkapitány Kádár József vehette át.

A torna gólkirálya címet Rácz Norbert a csapat centere nyerte el 19 találattal.

Köszönjük a klubvezetés és a szülők hozzájárulását , hogy kijuthattunk erre a tornára is.

 


 

Százhalombattai úszás
 

2004. augusztus 6.


Első alkalommal rendeztek versenyt a szenior úszóknak Százhalombattán, július 24-25-én. A szentesi versenyzők az alábbi eredményeket érték el:

Becsák Jánosné: 100 gyors, 50 mell, 200 vegyes, 200 gyors, 100 mell, 50 hát 1., 50 gyors 2.; Debreczeni Beáta: 50 mell, 200 gyors, 100 mell 1., 100 hát, 200 vegyes 2.; Bocskay Zsófia: 100 pille, 50 pille, 50 gyors 1., 200 vegyes 2.; Gera Sándor: 100 gyors, 200 vegyes, 200 gyors 1., 50 gyors 2.; Berezvainé Virágos Éva: 100 gyors, 100 hát, 200 vegyes 1.; Melkuhn Dezső: 100 pille, 100 mell 1., 50 pille, 200 vegyes, 200 gyors 2., 50 mell 3.; Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 50 mell 1.; Tar János: 50 gyors 1., 100 gyors 2.; Reiner László: 100 gyors, 100 hát, 200 vegyes, 200 gyors 2.; dr. Bakacsi Gyula: 50 hát, 100 hát 2.; Takács Sándor: 50 gyors 3.; dr. Kanyó Ádám: 100 hát 3.

4x50 m mix vegyes váltó: III. kcs 1. Szentes (Berezvai Á. Berezvainé, Virágos É., Pólya S., Pólyáné Téli É.), V. kcs: 2. Szentes (dr. Bakacsi Gy., Becsák J-né, Kanyó Á., Bocskay Zs.).

4x50 m vegyes váltó: V. kcs: 2. Szentes (Melkuhn D., Gera S, Pólya S., Reiner L.). 4x50 m gyorsváltó: V. kcs: 1. Szentes (Melkuhn D., Gera S., Reiner L., Boros L.), VI. kcs. 2. Szentes-Kaposvár (dr. Bakacsi Gy, dr. Kanyó Á, dr. Barton, Perjés).

 


 

Legrand-Szentes - teremben is?
 

2004. augusztus 6.


Képünkön: Makra Zoltán sportköri elnök

A tavalyi szezon végén örömmel közölte lapunk is a hírt, miszerint az NB II-es kispályás labdarúgó-bajnokság második helyén végzett a Szentesi Vasutas gárdája, jogot szerezve ezzel az első osztályú szereplésre. Később arról kaptunk információkat, miszerint korántsem biztos a csapat NB I-es indulása, anyagiak híján ismét másodosztályú maradhat a Vasút. Nos, július végére kiderült: minden akadály elhárult, így a honi kispályás labdarúgás legjobb csapatai a 2004/2005-ös szezonban a Szentes ellen is pályára lépnek bajnoki mérkőzésen.


Bővebben


 

Díjlovaglás
 

2004. augusztus 6.


A Szent László Lovasklub követendő példával állt elő. Ötfordulós versenyszerű edzéssorozatot szervezett, melynek a közelmúltban rendezték a harmadik körét, a megye több lovasklubjának részvételével. Egyre több lovas méretteti meg magát három számban. A versenyszerű edzésmódszer azért célszerű, mert a rendezők verseny körülményeket biztosítanak a sorozaton résztvevőknek, ahol fordulónként nem ritka a negyven startoló. Az ötfordulós versenyszerű edzés folyamán díjlovaglás, díjugratás, lovasügyességi számokban bontogathatják szárnyaikat, tehetségüket a szereplők. Babinszki Zsuzsanna irányításával több szentesi lovas bizonyította tehetségét, többek között Nagy Dalma, Nagy Barbara, Patkó Alexandra, Ádok Fruzsina és Varasdi Dóra. A Szent László Lovasklub nagyon jó kapcsolatot alakított ki a deszki lovasklubbal, s közösen végzik a feladatokat.


Bővebben


 

Sok sikert Krisztina!
 

2004. augusztus 6.


Célegyenesbe érkezett a női vízilabda-válogatott, azon belül pedig Szremkó Krisztina olimpiai felkészülése. Az olaszországi hatcsapatos tornáról másodikként tértek haza a lányok, az augusztus 13-i indulásig a fővárosban készül a válogatott. Krisztát a felkészülésről, a sérüléséről, a kabalákról és természetesen az olimpiai esélyekről faggattam.


Bővebben


 

Nyeregben vannak
 

2004. augusztus 6.


Képünkön: Háttérben Zadar városa.

A St. Jupát Sportegyesület tagjaitól kapta szerkesztőségünk az SMS-üzenetet: a túra tizenegyedik napján, (augusztus 3.) 1424 kilométert teljesítettek eddig, 73 óra 45 percet töltöttek biciklinyeregben, 8775 m-es összes emelkedéssel, Brindisiből jelentkeztek. (Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Gumiabroncs '96. Kft., Termoker-Szentes Kft., Vaude, Rádió Szentes, ITV Szentes, Beleon és Társa Kft., Biochipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Szentesi Hitelszövetkezet, Termicon Rt., Herba-Mix Kft., Agroteam 97 Bt., Farkas Sándor országgyűlési képviselő.)
(X)

 


 

Nyári feltöltődés
 

2004. augusztus 6.


Diákkoromban már húsvét környékén kezdtem el tervezni, hogy mit fogok csinálni a nyári szünidő alatt. Természetesen a tervek mindig magas röptűek voltak és zömében azok is maradtak. Most, hogy a nagyon szeszélyes időjárású nyár felén már túljutottunk, érdemes visszagondolni, mit tettünk illetve nem tettünk eddig, s mit kellene még a következő hetekben csinálni ahhoz, hogy jó érzéssel gondoljunk vissza erre a nyárra.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. augusztus 6.


Született: Józsa Jánosnak és Sebestyén Krisztinának (Köztársaság u. 19.) Patrik, Tomcsányi Sándornak és Janó Mártának (Soós u. 16.) Gerda Bernadett, Pataki Imrének és Faur Henrietta Mónikának (Akácfa u. 22.) Nóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Puskás János (Honvéd u. 51.) és Török Edit (Móra F. u. 11/2.).

Elhunyt: Szabó Józsefné Rontó Margit (Somogyi B. u. 62.), Horváth Mihály (Köztársaság u. 17.), Garai-Szabó Ferenc (Dózsa Gy. u. 59.), Kolozsvári Imréné Tóth Mária Ilona (Csongrád, Bokros u. 13.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz