<<< Vissza

Bűncselekmény az állatkínzás

2004. augusztus 6.

 
Korábbi számunkban már beszámoltunk arról a fiatalemberről, aki közúti igazoltatás során - hogy kibújjon a felelősségre vonás alól - testvére adatait adta meg a rendőröknek. Ezért a tettéért közokirat hamisítás miatt indult eljárás ellene. Azóta ez a lista bővült, hiszen járművezetés tiltott átengedésének vétsége, valamint hamis vád bűntette miatt is felelnie kell a törvény előtt. Ez utóbbi bűntett egyébként súlyosabb megítélés alá esik, mint az az alapcselekmény, ami miatt felelősségre vonták volna a férfit. Nem érdemes tehát más adatait bediktálni, hiszen ezzel akár bűncselekményt is elkövethet az, aki illetéktelen adatokkal "takarózik".

Az elmúlt hétvégi sörfesztiválon - amely egyébként rendőrségi szempontból különösebb esemény nélkül zajlott - egy kisebb társaság szórakozott közösen, amikor a baráti kör egyik hölgytagja észrevette, hogy eltűnt a mobiltelefonja. A leányzó ezen az estén alkoholt is fogyasztott, valószínűleg ezért nem vette észre, hogy a nyakába akasztott (!) készüléket valaki "lenyúlta". Érdekesség, hogy ugyanettől a lánytól korábban szintén elloptak egy telefont, az az eset egy szórakozóhelyen történt.

Egyre nagyobb figyelem fordul az állatkínzásos esetek felé, amióta törvénybe iktatták, hogy az állatkínzás bűncselekmény. A törvény kimondja, hogy aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetve állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Szintén hasonlóan büntethető az is, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

Ha tehát például valaki a szomszéd kutyáját megmérgezi, hurokkal megfogja, nyulat fog hurokkal vagy elektromos eszközzel, netalán "gereblyézve" horgászik stb., az mind bűncselekményt követ el. A büntetőeljáráson túl a Földművelési Minisztérium által kiszabott vad- és halvédelmi bírságot is meg kell fizetnie. Ráadásul, ha a szabálytalanul elejtet vad, hal értéke meghaladja a 10 ezer forintot, akkor halmozottan még lopás miatt is eljárás indul ellene. Ha valaki horgász- vagy vadászengedéllyel rendelkezik, de szabálytalan eszközzel ejti el a zsákmányt, akkor is büntetőeljárásnak néz elébe.

H. V.


<<< Vissza