<<< Vissza

Más világ, kevesebb színjátékkal

2004. augusztus 6.

 
Képünkön: Ambrus Orsolya tanárnő

Július 31-én, szombaton délután egy nagyon kedves és vidám társaság közepébe csöppentem Farkas Sándorék Tisza-parti nyaralójánál. A családias hangulatú délután résztvevői a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezete által Gyimesből Szentesre érkezett csángó gyermekek és kísérőik voltak. Július 25-étől egy hetet nálunk töltöttek az erdélyi gyerekek, és szombaton a búcsúestre készültek.

Főtt kukorica és kürtőskalács volt az uzsonna, és már a vacsora is kész volt a bográcsban, hogy este elfogyasszák. Az asztal mellett érdekes társalgás folyt. Megtudtam, hogy a csángó népviseleten a vastag öv feletti vékony övet bernyócnak nevezik, és az ott élők a ruhán levő hímzésről meg tudják mondani, hogy ki melyik faluból jött. Megvitatták, lehet-e nagy körömmel tehenet fejni, és elmesélték, hogy náluk sajtból készül a túró. Már azt is tudom, hogy Madéfalva milyen "veszedelemről" híres. A történetet Szabó Ildikó mesélte el. Az 1760-as években Mária Terézia volt az osztrák uralkodó. Azt akarta, hogy a székelyek álljanak be a határőrségbe. Úgy képzelte, hogy akik beállnak, azok nem csupán a környékükön védik a határt, hanem ha az osztrák határt megtámadják, akkor odamennek, és azt is megvédik, vagyis saját költségükön katonáskodnak. Ez nem tetszett a székelyeknek. Egy részük felvette a fegyvert, más részük viszont nem. Ez ellenségeskedést szított a falvakban. 1764 januárjában azt mondta Bukov parancsnok, hogy menjenek az emberek Madéfalvára, mert január 7-én érkezik Mária Terézia, hogy beszédet mondjon. Elhitték az emberek, odamentek, és 7-én hajnalban nem kakasszó, hanem ágyúdörgés ébresztette őket. Madéfalva két domb között fekszik. Ezt a két dombot megrakták ágyúkkal, és ezekkel lőtték a falut. Nagyon sok ember meghalt itt. Az ő emlékükre épült egy emlékmű és január 7-e ünnepnap lett Madéfalván.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium, ahol a tizenhat gyermek tanul, magyar segítséggel épült. Ildikó, aki a szomorú történetet elmesélte, szeptembertől megy tizenegyedik osztályba. Nagyon jól érezte magát az elmúlt héten, minden program tetszett neki. Egy szentesi házaspárnál lakott. Legnagyobb meglepetés az volt számára, hogy itt mindenki magyarul beszél. Úgy véli, kedvesek az emberek, és bármikor örömmel visszajönne Szentesre.

Idén két kísérőtanár jött a gyerekekkel, Éva és Orsolya. Orsolya elmesélte, hogy ő már tavaly is járt nálunk. Akkor tizenkét gyermek kísérőjeként jött. Hasonló programok voltak, mint ebben az évben, de akkor is, és most is jól érezte magát. Idén leginkább budapesti útjuk volt nagy élmény, ott tavaly nem jártak.

Farkas Sándorné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezetének elnöke elmondta, hogy az idén tizenegyedik alkalommal jöttek Szentesre erdélyi gyerekek, másodszorra csángóföldről. Nehéz dolguk volt és egyben nagyon könnyű is. Nehéz volt azért, hogy a gyerekeknek tartalmas programot állítsanak össze, és nagyon könnyű azért, mert jó emberek laknak Szentesen és környékén, és nagyon sokan segítettek. Kiemelte azokat az orvosokat, akik a felhívásukra, hogy gyűjtsünk tollakat, jegyzettömböket, elsőként jelentkeztek. Aki éppen elosztogatta a sajátját, az anyagilag segítette a gyerekeket. Nagyon sok olyan emberrel találkoztak, akik vállalták azt a nem kis feladatot, hogy vendégül lássák a gyerekeket. Egy hétig náluk laktak, reggelit és vacsorát adtak nekik, sokszor csomagban hideg élelmet. Minden reggel a sportszállónál találkoztak, odahozták a gyerekeket. Volt, aki Derekegyházáról hordta a náluk lakó gyermeket. Ha több gyerek lett volna, talán még őket is el tudták volna helyezni. Voltak olyanok, akik a gyerekszobát - a saját gyerekükkel megbeszélve - megosztották a vendég gyerekekkel. Farkas Sándorné úgy vette észre, hogy mindenütt nagy élmény, ahol fogadnak gyereket. Leginkább a saját gyereknek az, mert ezek a fiatalok kicsit másképp beszélnek magyarul, mások a szokásaik, de nagyon jószívűek, nyíltak és őszinték. Örül annak, hogy minél többen kapcsolódnak be az akcióba, és reméli, hogy jövőre is meg tudják szervezni. Talán Kárpátaljáról is tudnak hozni gyerekeket, vagy a moldvai csángóktól, ahol még nagyobb a szegénység. Ott a magyar nyelv ápolására sincs annyi lehetőség, mint Gyimesben, ahol a gyerekek tanulhatnak magyarul. A moldvai csángóknál még a mise is románul folyik.

Korábban azt mondták, hogy Szentesen csak azok fognak segíteni és azok fogadnak gyereket, akik maguk is segítségre szorulnak. Ez nem így van. Mindenféle rétegből vannak, az orvostól, az ügyvédtől kezdve a fizikai munkásig. Mindenki segít a maga módján. A kürtőskalács például meglepetés volt, mert valaki úgy segített, hogy az ottani ételt készítette el. A lányok is segítettek dagasztani a tésztát. Ők kürtőskalácsot nagyon ritkán fogyasztanak, mert náluk sem mindennapi étel.

A csángó gyerekeknek a legnagyobb meglepetés az volt, hogy Szentesen nem láttak szekeret. Náluk, az erdős vidéken ez természetes, szinte létkérdés. Nekünk, városi embereknek nagyon furcsa, egzotikus az ő életformájuk, a hegyi embereké. Ez más világ, más értékrend, kevesebb színjátékkal. Sajnos, a globalizáció árthat a kultúrájuknak. Csak remélni tudjuk, hogy megőrzik ezt a hatalmas értéket, és minél több megmarad belőle az utókornak. Kár lenne, ha ezzel a generációval végképp elveszne.

Farkas Sándorné elmondta, hogy előre megszervezett programokon vettek részt az erdélyi gyermekek. Voltak alternatív programok is rossz idő esetére, de azt nem gondolták, hogy egész héten esni fog. Hétfőn még el tudtak menni a strandra, onnantól kezdve esett az eső. Azért megnézték Szentes nevezetességit, jártak Kecskeméten, Szegváron, ahol az asszonyok lakodalmas kalácsot sütöttek nekik, és gulyáslevest is ettek, majd Ópusztaszerre kirándultak és megnézték a Feszty-körképet. Azután Kiskunmajsa és Budapest volt az úti cél. Utolsó nap estéjén egy kis műsorral készültek. Ezt sajnos már nem láttam, de megtudtam, hogy verset fognak mondani és énekelnek majd, népviseletben. A vacsora a bográcsban várakozó pörkölt lesz. Nyolc óra körül jönnek értük, kilenckor indulnak haza.

Farkas Sándorné megjegyezte, hogy örülne annak, ha a szentesi gyerekek is látnák mindazt, amit az erdélyiek az elmúlt héten megnézhettek. Reméli, hogy a csángó gyermekek - ha megkérdezik tőlük, milyen volt nálunk - mindenkinek azt fogják mondani, hogy nagyon sok szép dolgot láttak, és rengeteg élménnyel térnek haza.

Majzik Andrea


<<< Vissza