<<< Vissza

Az igényesség tanítható

2004. augusztus 6.

 
Ma olvastam, hogy az önkormányzat bűnmegelőzési program keretén belül létrehozott egy olyan lehetőséget, ahol a fiatalok, alkoholmentesen tudnak szórakozni. A káros szenvedélyek elleni fellépésnek ez is egy kis szelete. Feltehetően itt nem fognak dílerkedni a kábítószerárusok sem, sőt lehet, hogy a dohányzás is felejthető lesz. A Pepita Macska érdekes elnevezés, nem tudom hova tenni, de biztos, hogy figyelemfelhívó. Amíg a városban száznál több olyan hely található, ahol alkoholt lehet fogyasztani, vagy vásárolni, hát éppen ideje volt már egy olyan szórakozóhely létesítése, ahol ezek nélkül is jól érezheti magát az ember, hogy alkoholt fogyasszon.

Van már olyan kocsma, ahol nem lehet dohányozni, ha biliárdozik az ember, olyan diszkó, ahol felhívják a figyelmet arra, kulturált és intelligens ember nem zavar dohányzással másokat, és ezt a fiatalok zúgolódás nélkül megértik. Több olyan étterem, munkahely vagy intézmény is található, ahol szintén fontosnak tartják, hogy az emberek ne dohányozzanak, vagy ezzel másokat ne zavarjanak. Úgy látszik, hogy a szigorú dohányzás elleni törvény egyre nagyobb területen előbb-utóbb belső igénnyé válhat. Ma már azért természetes, hogy sportcsarnokban, fedett uszodában, egyéb zárt sportlétesítményben, múzeumban, moziban, színházban nem dohányzunk, sőt alkoholt sem fogyasztunk. Kábítószerekről meg nem is hallottunk. Ezeken a helyeken más adja a sikerélményt, inkább ezekből a körökből válasszon a fiatal példaképeket, mint a sokszor bizony csak az erőszak, vagy az állati ösztönök bemutatását fontosnak tartó filmekből.

Én annak is örülök, hogy az egyik kereskedelmi tv csatornát megbüntették a délutáni, egyáltalán nem gyerekeknek való műsorok miatt. Végre ott is valaki elgondolkozott azon, hogy a tv-nek milyen fontos szerepe lehet a gyermekek nevelésében. Az még kevés, ha odaírják, hogy a következő műsorszám 12-14-18 éven aluliaknak nem ajánlott. Annál inkább nézik a gyerekek, főleg, ha délután mennek ezek a műsorok. Bár sokan "tamáskodnak" az ilyen jellegű tevékenység eredményessége miatt, én jónak tartom, és a többi lehetőséggel együtt azért már a káros szenvedélyek - különösen napjaink réme a kábítószer - elleni fellépés fontos alternatívájának.

GSzI.


<<< Vissza