<<< Vissza

Jubiláló vizesek

2004. augusztus 6.

 
Képünkön: Ferwagner Péter ügyvezető igazgató eredményes éveket tudhat a cég mögött. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Megyénkben 1994-ig a Csongrád Megyei Víz és csatornamű Vállalat látta el a víz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos feladatokat. A vállalat részegysége volt a szentesi üzemfőnökség. A vállalat megszűnésekor lényegében erre a bázisra épülve alapíttatott meg a Szentesi Víz és csatornamű Kft. Az új időszámítást innen számítjuk. Azóta is a város, s a környék települései egy részének ez a szervezet biztosítja az ivóvizet, illetve a városban a szennyvízelvezetést és -tisztítást.

- Tíz év hosszú idő, mégis, most így visszatekintve rövidnek tűnik - mondja Ferwagner Péter ügyvezető igazgató. - Eseménydús időszak van mögöttünk. A szervezet struktúráját ebbe a periódusban kellett kialakítani. Száz százalékban a szentesi önkormányzat a tulajdonos a kft-ben. Az a létszám, amit a kft. megalapításakor kialakítottunk stabilizálódott. Több régi kolléga dolgozik velünk. Ez azt is jelenti, hogy az a szakértelem, amit ennyi éven keresztül megszereztek helyismeretben, műszaki és adminisztratív kérdésekben, ez az ismeretanyag lényegében bázisa is annak, amit a következő időszak kihívásai követelnek.

A kft. fő területe a víz- és szennyvízszolgáltatás, a rendszer karbantartása, havária problémák megoldása, de kisebb volumenekben végeznek építési munkát is. Problémás helyzetekben, mint például emlékezetes főnyomóvezeték hibák esetében igyekeznek azokat úgy orvosolni, hogy a város lakosságának minél kevesebb bosszúságot, minél kevesebb vízhiányt okozzanak. A hálózatban az elavult, korrodált, régi vasvezetéket sok utcában lecserélték, elkészült teljes körű vízvezeték rekonstrukció. A napokban kezdték el a Nyíri utcában a 280 méter hosszú szakasz cseréjét, remélik, itt is sikerül úgy végezni a munkát, hogy azt a lakosság ne annyira vegye észre.

A vízellátó- és a szennyvízelvezető rendszernél, is az egyik legjelentősebb munkánk volt az, hogy a valamennyi létesítménynek, termelő-berendezésnek sikerült rádiórendszeren keresztüli felügyeletét megvalósítani. Most tulajdonképpen minden ilyen paramétert a diszpécser központban látnak. Ez egy tízéves program volt, aminek a vége felé járunk. Természetesen a technika megújul, különösen gyorsan, ezért a jövő feladata ennek a karbantartása, s ha szükséges fejlesztése is megvalósuljon.

Gépészeti területen szintén sikerült sok mindent megvalósítanunk. Szivattyúk cseréjét hajtottuk végre, tározóinkat hoztuk rendbe, szigetelési munkákat végeztünk, illetve végeztettünk. A szennyvíztisztító telepnél az elavult biológiai rendszereket kicseréltük. A legnagyobb, szinte a város egészét érintő munka most a csatornázás, a szennyvízelvezetés, a Kisérben és a városközpontban több utcában is dolgoznak az emberek. Azt reméljük, hogy a terveknek megfelelően határidőre készülnek el a rendszerek, s a sokéves problémák megoldódnak ezzel. A tíz évben a cég pénzügyileg stabil volt, úgy néz ki az idén is különösebb nehézség nélkül a ránkbízott feladatokat végezni tudjuk, a következő években látni kell, hogy a háttér biztosítása a város egészének érdeke, közös feladatunk. Eredményesnek tekintjük az elmúlt tíz évet a cég életében, s reméljük, hogy ez a kollektíva a elkövetkező időszakban is eredményesen fog tudni dolgozni.

Az önkormányzat is úgy ítélte meg, amikor a testületi ülésen elfogadta a mérlegbeszámolót. Elismerte a munkát.


<<< Vissza