XXXV. évfolyam 26. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Elismerés az Európa Tanácstól
 

2004. július 2.


Képünkön: Varga Árpád, Garai Sz. Imréné, dr. Rébeli Sz. Tamás, Johanna Schicker bizottsági elnök és Szirbik Imre az Európa Diploma átvételekor Strasbourgban.

A város sokat tett azért, hogy az európaiság eszméje, a szolidaritás, a kölcsönös együttműködés terén maradandót alkosson - olvasható az Európa Diploma véleményt alkotó határozatában. És itt most Szentesről szól a fáma. Az elismerést június 24-én Strasbourgban, az Európa Tanácsban vette át Szirbik Imre polgármester.


Bővebben


 

Tanítsuk a környezetvédelmet
 

2004. július 2.


Környezetvédelemről, hulladékhasznosításról tartottak nemzetközi konferenciát a Parlamentben. A Civil parlamenti programok az Országházban című rendezvényen Ugrai Bálint, az önkormányzat mellett működő városrendezési-, fejlesztési és környezetvédelmi bizottságának tagja vett részt.


Bővebben


 

Felújításra szorul
A homlokzat megadta magát

2004. július 2.


A Mozaik Társalgóban olvastuk, hogy gondok vannak a Hegedűs László Helyőrségi Klubnál. Ennek jártunk utána.

Június 28-án reggelre az Ady Endre utcai épületről egy nagyobb vakolatdarab hullott alá a járdára - mondta Túri Andrea a Hegedűs László Helyőrségi Klub vezetője. A rendőrség vette észre a kora reggeli órákban, és azonnal jelentették a honvédségnek. Ők nem tétlenkedve szóltak a tűzoltóknak, hogy a balesetveszély elhárítása érdekében vizsgálják meg az épület homlokzatát, és ami le akar jönni azt verjék le.


Bővebben


 

Petike a gyerkőcnapon
 

2004. július 2.


Az eső miatt elmaradt Pom-Pom gyerkőcnapot június 27-én vasárnap pótolták. Volt táncbemutató, arcfestés, táncház, és persze egy új "Petike a rosszcsont manó gyermeknapja" című Pom-Pom műsor.

Elsőként az Akrobat Táncstúdió táncosai léptek a színpadra, majd Aranyi Erzsébet hívta a gyerekeket táncházba. Egy gyors felhőátvonulás után (amely ugyan ráijesztett mindenkire, hogy talán ezt a napot is elmossa az eső?) jött a POM-POM koncert. Ernő a világjárt Pom-Pom tag hívta a színpadra Petikét a rosszcsont manót, és ezzel teljes lett a csapat elkezdődött a koncert és jöttek a dalok.

 


 

Rangadó kezdődött
 

2004. július 2.


A húszas években, mint kisdiák, azt tanultam, hogy a csehek gyávák. Nem szeretnek katonáskodni. Utálják a háborút. Később aztán, mint egyetemista azt is megtudtam, hogy a cseh hivatalnokok sokkal udvariasabbak, mint a magyarok. Vagyis jobban értenek a demokráciához, mint a mi uraink. Aztán már azt is meg kellett érnem, hogy tudnak Prágai tavaszt csinálni. Most meg - igaz ez már csak sport, de - tudnak 0-2-ből 3-2-őt előfocizni. Vagyis ötven évvel a németek híres 3-2-es győzelmét meg tudták ismételni.


Bővebben


 

A mészáros iparos hagyatéka
Gazdaságtörténeti műemlék

2004. július 2.


Képünkön: A Páva utcai jégverem és takarmánytároló (Fotó: Labádi L., 2004.)

Az 1990-es évek elején igen sokat változott a Szabadság tér (régen Tyúkpiac tér) környékének arculata. Új emeletes lakóházak, garázsudvarok, üzletsorok épültek; a buszpályaudvar közelsége miatt a korábban csendesnek számító utcák forgalma megnőtt. Az építkezéseket megelőző bontások során vált láthatóvá a Páva utca 3. számú ház udvarában álló hatalmas, fából készült takarmánytároló, vagy ahogyan a járókelők inkább emlegették, kukoricagóré, amely egy jégverem tetejére épült.


Bővebben


 

Alternatívák
 

2004. július 2.


Városi hetilapunk március 5-én megjelent számából értesültem arról, hogy a vélhetően fiataloknak tulajdonított rongálások ügyében számos egyeztetés után az illetékesek abban állapodtak meg, hogy gyakori rendőri ellenőrzésekkel kívánják elejét venni a környezetpusztításnak. A vendéglátóipari és szórakoztató egységekben, tapasztalataim szerint is számos törvénysértés történik, a kiskorúak alkohollal és dohányáruval való kiszolgálása terén. A törvény betartatása természetesen szükséges és dicséretes dolog, azonban nem gondolom, hogy ez lenne a legmegfelelőbb metódus a rongálások megfékezésére. A két dolog ( a fiatalkorú személyek szeszes itallal való kiszolgálása, illetve a rongálások) ugyanis csak részben fedi egymást és semmiképpen sem lineáris következménye az előbbi az utóbbinak.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. július 2.


Világméretű gond a szénhidrogénkészlet ijesztő fogyása. Egyre terjed az új energiaforrások felkutatása. Ez az irányváltás helyes is, mert egyébként is a levegő tisztán tartása elsőrendű érdek. Csakhogy a nap- és szélenergia felhasználása eddig meglehetősen szerény eredményekkel bíztat. Lehet, hogy én fedezem fel a spanyolviaszt: a kutatók forduljanak a tengerek hullámzásában keletkező energia felé: felbecsülhetetlen mennyiségű erőt lehetne megnyerni vele: ha a tengerfenékből ki lehet nyerni az olajat, miért ne lehetne befogni a partokhoz közeli hullámok kifogyhatatlan erejét?


Bővebben


 

Nappali ellátás - a megyében először
 

2004. július 2.


A hét elején jelentős esemény történt a szentesi gondozási központ életében. Átadták a város, sőt Csongrád megye első Közösségi Pszichiátriai Nappali Ellátás Klubját. Az intézményt ünnepélyes keretek között Szirbik Imre polgármester és Szebellédi Anna a gondozási központ vezetője avatta fel.


Bővebben


 

Hékéden egy év múlva már nem kell szippantó
 

2004. július 2.


Nem szokványos, hogy három önkormányzati képviselő egyszerre tartson lakossági fórumot. Most ez történt: Töröcsik Zoltán ( MSZP), Hornyik László (MSZP), és Papp Imre (Munkáspárt) a Damjanich tagiskolában együtt fogadták a beszámolójukra érkező lakosokat.


Bővebben


 

Régi idők postája
 

2004. július 2.


A rég múlt szentesi postás dolgozóiról szóló írás is helyet kapott a Múltidéző című szép kivitelezésű kiadványban. A dél-alföldi postatörténeti tanulmányokkal és visszaemlékezésekkel megjelent könyvet a budapesti postamúzeum igazgatója, Kovács Gergelyné mutatta be a postások szakmai rendezvényén, a szentesi postán.


Bővebben


 

Gótok, gepidák nyomdokain
Katalán kutató a Koszta József Múzeumban

2004. július 2.


Képünkön: Joan Pinar a Berekháton feltárt gepida sisakot tanulmányozza

Kicsiny hazánk lakossága az év első felében az Európai Unióhoz történő csatlakozás lázában égett. A felhevült hangulat napjainkra elcsitult, és a nyaralási időszakkal együtt is a munkás hétköznapok következnek. Az immáron egyesült Európa polgárai keresik helyüket a világban, fürkészik jövőjüket, néhányan a múltjukat is.


Bővebben


 

Vigadós-bús Mulatság
 

2004. július 2.


Eljött a nap, a Mulatság napja (június 26.). Felöltöztünk, ha nem is ünneplőbe, csak úgy egyszerűen, amolyan "nem éppen hétköznapiasan", s nem titkolt várakozással elindultunk a helyszínre (városháza udvara). Persze sokan voltunk. De ez a jó egy Mulatságban, nem? Hogy sokan vagyunk. Hogy szinte tapodjuk le egymás lábát, és azon vitatkozunk, hogy ki fog bejutni előbb, ki fog hamarabb odaérni, ha nem is az asztalhoz, de legalább az ülőhelyhez. Végre elhelyezkedünk, megnyugszunk, most már jöhetnek a legények, kezdődhet az előadás. S ők jönnek is, kezdenék is. Illetve jönnének, kezdenék, mert nekik is azt mondták, hogy itt mulatság lesz, de a díszletként használt városháza lépcsőházában zárt ajtókra találnak.


Bővebben


 

A havasokból köszönik
 

2004. július 2.


A gyergyói havasok lábánál, ahol a Maros folyó 750 m tengerszint fölötti magasságban kanyarog, terül el a mi szülőfalunk, Gyergyóremete. Több száz kilométernyi utat tettünk meg Szentesig, hogy immár harmadszor itt lehessünk a kézműves táborban. Nagy örömmel tettünk eleget a meghívásnak, mert tudtuk, hogy újabb tapasztalatokat szerezve, felejthetetlen élményekkel gazdagodva mesélhetünk az otthoniaknak az itt eltöltött napokról.


Bővebben


 

Korábban nyitnak
 

2004. július 2.


A városi könyvtár nyári nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:
Június 29-től július 31-ig
Hétfő 8-16
Kedd 8-16
Szerda 10-16
Csütörtök 8-16
Péntek 8-16
Szombat 8-12
Augusztus 2-től 14-ig zárva.
Augusztus 16-tól az eredeti nyitva tartás szerint várják az olvasókat.


 

Tehetséggondozó zenei tábor
 

2004. július 2.


1998. óta, immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Lajtha László Zeneiskolában az egy hetes (június 21-26.) tehetséggondozó zenei tábor. Az ötlet Nagy János címzetes igazgató nevéhez fűződik, aki zene iránti elkötelezettségét az ifjú zenészek szolgálatába állította és kitalálta ezt a tábort.
Nem titkolt célja ezen foglalkozásoknak a tehetséges növendékekkel való mind intenzívebb törődés, mert a főszereplők azok a 10-14 éves fiatalok, akikben tovább szeretnénk éltetni e nem mindennapi szépséget és lemondást igénylő művészeti ágat. Többen közülük komolyan érdeklődnek e pálya iránt, s ez kiváló alkalomnak bizonyulhat bemutatására délelőtti órák keretében.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


 

Felsőpártról énekeltek
 

2004. július 2.


Képaláírás: Roussillon - az út legemlékezetesebb helyszínén. (SZÉ fotó)

Bizonyára hallottak már a Comenius 1-es akcióról. Az Európai Unió programjáról van szó. A program iskolákra vonatkozik. Akinek van egy jó ötlete, fölteszi az internetre és keres hozzá partnereket. Akinek nincs, az kapcsolódik - hallhattuk Fekete N. Katalin tanárnőtől a Kiss Bálint Református Általános Iskolából. Vele beszélgetünk.


Bővebben


 

Edina az IBS-ben
 

2004. július 2.


Dohánybarna ajtófélfa és ablakkeret, dohánybarna polcok, dohánybarna bőrgarnitúra. A folyosón még egy tweed zakós, szarvasbőr könyökű, szikár úriember is feltűnt, és esküszöm, gyökérpipa lógott a szájából. A Nemzetközi Üzleti Főiskola árasztja magából az angol szellemiséget. Jellemző, hogy angol neve is van: International Business School, rövidítve IBS. Az oxfordi egyetem licencével működő magyar felsőoktatási intézmény szentesi hallgatója Gergely Edina.


Bővebben


 

Szlovákiai úti krónika (2)
 

2004. július 2.


Utunk egyre északabbra vezetett, Martin (Túrócszentmárton). Sok megjegyzést nem fűzök a városhoz, a Vág, majd az Orava (Árva) folyók völgyének szépsége csodálatos. Feltűnt a magas hegyek között (1000 m felett) Árva vára. Európa egyik valóban páratlan szépségű erőssége, melynek fenntartására, restaurálására a szlovák állam milliárdokat költ. A vár történelme kapcsolódik a magyar történelemhez is, sok összefüggést találunk IV. Béla királyunktól az elmúlt századokig bezárólag.


Bővebben


 

Tinik 9 parancsolata!
 

2004. július 2.


Van néhány alapgondolatom az optimista, jókedvű élettel
kapcsolatban. Ha nem baj, ezt most megosztom veletek:

1. Mindig a jó tulajdonságát keresem az embereknek!
Ezzel azt akarom mondani, hogy ne azt lásd egy emberben, hogy az a
srác vagy csaj biztos hülye, meg tök unalmas, meg nem érdemes vele
barátkozni, mert piros térdzoknit vett fel a sötétkék rövidgatyájához
(na jó, ez azért elég gáz!) hanem, hogy milyen udvarias volt a múltkor,
vagy milyen jó humora van, vagy milyen megértő! Ez az egyik
legfontosabb alapszabály, mert neked is lehet még piros térdzoknid!


Bővebben


 

Megerőszakolta testvérét
 

2004. július 2.


Szóváltásba keveredett az egyik szentesi szórakozóhely tulajdonosával egy férfi az elmúlt szombaton a tulajdonos sörözőjében. A rendőrség eddigi adatai szerint a "házigazda" baseball-ütőt vett elő és rátámadt a vendégre, ám az kivette támadója kezéből az ütőt és ellencsapást mért a tulajdonosra. A vizsgálat jelen állása szerint egyszer háton, egyszer fejen ütötte a kocsmárost, aki nyolc napon túl gyógyuló, életveszélyes, koponyaalapi sérülést szenvedett. A férfit a rendőrök őrizetbe vették, a nyomozást a megyei rendőr főkapitányság vizsgálati osztálya végzi.
Büntetőeljárás indult egy helyi, felnőtt korú férfi ellen szemérem elleni erőszak miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi erőszakkal arra kényszerített egy fiatalkorút, hogy vele fajtalankodjon.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. július 2.


Fehérboros almaleves

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg savanykás alma, cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, liszt, 2 tojássárgája, só, citromlé, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés: Az almát megmossuk, megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. Egy liter vizet felforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük. Amikor felforr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort és néhány percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a levest. A kész almalevest a tojások sárgájára merjük és jól elkeverjük. Azonnal tálalható, de lehűtve is kitűnő.


Bővebben


 

Gyógykezelés Belgiumban
 

2004. július 2.


Mindazok akik ismerik és szeretik Némethy Lászlót, aki szentesiként a szombathelyi Haladás labdarúgója, szemmel tartják pályafutását, s aggódva figyelik jelenlegi sérüléseinek gyógyulását. Néhány napot itthon töltött akkor beszélgettem vele.

Köztudott, hogy 2002-2003-ban az MTK-val bajnoki aranyat nyert, majd Szombathelyre igazolt. Sajnos az ottani bemutatkozása balszerencsésen sikerült. Röviddel a 2003-2004-es bajnokság megkezdése után újból súlyos sérülést szenvedett. A most véget ért bajnoki évet szinte teljesen kihagyta.


Bővebben


 

Tengó párban
 

2004. július 2.


Lezajlott az első háziverseny az uszoda újonnan avatott lábtenisz-pályáján. A viadalon kizárólag szentesi párosok mérkőztek egymással körmérkőzéseken, két nyert szettig tartó összecsapásokon. A helyi lábtenisz élet legjobbjai közül végül a Bertók Róbert-László Gábor páros a harmadik, Hyc Zoltán és párja Dani a második, míg a Ferenczi Zoltán-Papp Tibor kettős az első helyen végzett. A nyár folyamán több ehhez hasonló verseny lesz még, így akik most lemaradtak, de szerettek volna részt venni a lábtenisz-mérkőzéseken, máris készülhetnek a legközelebbi viadalra. A pályaavató "villámtorna" baráti pezsgőzéssel zárult.

H. V.


 

Magasabb szinten
 

2004. július 2.


A Csongrád Megyei Kézilabda Szövetség április 22-i közgyűlésén, a Kővári Árpád, Leié Ambrus nevével fémjelzett, a Pick Szeged, Liss MNKC, Makó és más kézilabdás fellegvárak vezetői, a megüresedett vezetőségi helyre választották a szentesi Herold Pétert.


Bővebben


 

Az edző szemével
 

2004. július 2.


A második helyen zárta a honi első osztályú vízilabda-bajnokság 2003-2004-es idényét a Hungerit-Szentesi VK női csapata. Pengő László vezetőedzővel az elmúlt bajnoki esztendőről beszélgettünk.

- Melyek voltak a legfontosabb célkitűzések?

- Szerettünk volna előre lépni és jobb eredményt elérni, mint tavaly. Mivel a második helyen végeztünk, ezért ezt a tervünket teljesítettük. A LEN-kupában a tisztes helytállás volt a cél, a görög csapatot legyőztük, míg a másik két találkozónkon szoros meccsen kaptunk ki. Mint utóbb kiderült a csoportunkból továbbjutó két gárda végül az első ill. a második helyen végzett, így elmondhatjuk, hogy egy nehéz ágról nem sikerült a továbbjutás.


Bővebben


 

Graffitik és görkorizók
 

2004. július 2.


Falfirkák. Megítélésük különböző. Van, akit fölháborít, mások elcsodálkoznak a graffitik láttán. Akárhogy is vesszük, világjelenségről van szó. A városban úgy gondolják, a graffitiknek helyet kell adni. Már azért is, hogy készítőik kulturált körülmények között alkothassanak.

Ám a következőkben nemcsak róluk lesz szó.


Bővebben


 

Mobilposta Nagytőkén
 

2004. július 2.


A Magyar Posta Rt. a hatszáznál kisebb lélekszámú településeken - egy 2000-ben kezdődött hazai kísérlet sikere és nemzetközi példák alapján - 2003 szeptemberétől fokozatosan vezeti be a mobilposta szolgáltatást, amely június 10-én elérkezett Szentes szomszédos településére Nagytőkére.

Az alábbiakban a mobilpostával kapcsolatban megfogalmazódó kérdésekre Verók István, a szentesi postahivatal vezetője ad választ.


Bővebben


 

Delfin seregszemle
 

2004. július 2.


Június 26-27-én Kaposváron rendezték meg a 9-10 évesek országos úszó bajnokságát. A Szentes Városi Úszó Klub 12 fős csapattal képviselte városunkat. A sporteseményen kiemelkedő eredményt ért el Csák Anikó (képünk), aki a 100 méteres mellúszásban harmadik helyen végzett. A versenyzők időeredményeikkel összességében a mezőny első harmadában végeztek.

A csapat tagjai voltak: Csák Anikó, Elbert Stefánia, Mizere Flóra, Tóth Mónika, Cserháti Nóra, László János, Bubori Márkó, Mészáros Máté, Németh Zsombor, Oltyán Viktor, Rébeli Tamás, Bodor Benjámin.

 


 

Zöld rovat
Vessük el az árvácskamagot

2004. július 2.


Az árvácska rövid tenyészidejű kétnyári növény. A magvetést árnyékolással védjük a túlzott felmelegedéstől, erre házilag megfelelő alkalmatosság az újságpapír. Tartsuk állandóan nyirkosan a termesztő közeget. A magvetésünket tegyük fa árnyékába, vagy vigyük be a garázsba, a lényeg az, hogy ne érje tűző nap. Amikor a kelő növények elkezdik a papírt emelni, akkor távolítsuk el a takarást, de még ne tegyük ki napra! Érdemes figyelni az egészségi állapotukat, mert az állandó nedvesség és az árnyék összhatásaként jelentkezhet tőgombás betegség. Ilyenkor szórjuk be gombaölő porral a talajt, vagy öntözzük be tőgombásodás ellen ható folyadékkal a növényeinket. Amikor a kis palántáink elérik a 2-3 cm nagyságot tűzdeljük ki 10x10 cm-es távolságra, vagy kisebb cserepekbe ültessük. Ha ügyesek vagyunk, akkor őszre kiültethető virágzó árvácska palántákat tudunk nevelni.


 

Bolero
 

2004. július 2.


A Bolero TE táncosai az orosházi versenyen jun. I. lat.kategóriában: Szabadai Csaba-Gál Nóra 5.; Békésszentandráson, gyermek II. lt.: Fekete Károly-Sípos Vanda 5., jun. I. lt.: Szabadai Csaba-Gál Nóra 5., D. felnőtt st.: Makra Endre-Szabadai Anna 2. helyezést értek el. Tánctanár: Bajomné Varga Erzsébet.

 


 

Családi események
 

2004. július 2.


Született: Ördög Miklósnak és Berényi Ágnesnek (Dózsa Gy. u. 182.) Endre Máté, Füsti-Molnár Csabának és Kovács Andrea Máriának (Csongrád, Árvíz u. 40.) Zsanett Anikó, Kállai Lajos Csabának és Kállai Izabella Emmának (Bocskai u. 8.) Lajos Zsolt, Kovács Attilának és Esztergályos Rita Évának (Csongrád, Iskola u. 4.) Márton Attila, Kovács Gábornak és Takács Krisztinának (Csongrád, Fohász u. 23.) Anett nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kunszabó Sándor (Berekhát Tanya 25/A) és Lakatos Zsuzsanna (Somogyi B. u. 18.), Kis Béla (Bacsó B. u. 13.) és Kulcsár Erika (Kossuth u. 15.).

Elhunyt: Kardos Sándor (Kossuth u. 26.), Vigh András (Vásárhelyi út 121.), Matyuska Andor György (Kossuth u. 32/B), Mucsi Ferenc (Csongrád, Hock J. u. 4/A), Forgó Farkas Imre (Csongrád, Petőfi u. 16.), Szokoly Ernő Elekné Tóth Margit Ilona (Csongrád, Síp u. 15.).


 Vissza a legfrissebb számokhoz