<<< Vissza

Elismerés az Európa Tanácstól

2004. július 2.

 
Képünkön: Varga Árpád, Garai Sz. Imréné, dr. Rébeli Sz. Tamás, Johanna Schicker bizottsági elnök és Szirbik Imre az Európa Diploma átvételekor Strasbourgban.

A város sokat tett azért, hogy az európaiság eszméje, a szolidaritás, a kölcsönös együttműködés terén maradandót alkosson - olvasható az Európa Diploma véleményt alkotó határozatában. És itt most Szentesről szól a fáma. Az elismerést június 24-én Strasbourgban, az Európa Tanácsban vette át Szirbik Imre polgármester.

Mint ismeretes, az Európa Tanács egy elismerési rendszert dolgozott ki, amely négy fokozatból áll. Első és sokak szerint a legnehezebb része az Európa Diploma, amely 30 oldalas kérdőívet és pályázati anyagot tartalmaz. Abban a településeknek tíz fejezetben kell számot adni arról, hogy az elmúlt esztendőkben egyes területeken mit tettek. A polgármester szerint az elismerésben benne van a kulturális együttműködés, számos nemzetközi szervezetben történő szereplés, a testvérvárosi együttműködés, a különféle humanitárius és szolidaritási akciókban való részvétel, a civil szervezetek és személyek kapcsolatai. Tehát nemcsak önkormányzatot és nemcsak településvezetést érintő kérdésről van szó. A diplomát 28 európai helység kapta meg.

A díj az első fokozat ebben a négy lépcsős kitüntetési rendszerben, amelynek második szintje az Európa Zászló, azt követi az Európa Plakett és a negyedik szintje az úgynevezett Európai Nagy Díj, amelyet egy évben csak egy településnek ítélnek oda. Ebben az elismerésben idén egy belga település részesült.

A díj átadása kötött protokolláris folyamat, az Európa Diplomát az Európa Tanács székhelyén, Strasbourgban adják át, míg a többi fokozatot az európa parlamenti képviselők viszik el arra a településre, amelyik ezt elnyeri. Szirbik Imre bízik benne, hogy néhány év múlva Szentesen is megtörténik egy ilyen látogatás.

- A küldöttség összetétele szimbolizálta azt, hogy a díj az egész városnak szól - mondta a polgármester. - A képviselő-testület mindkét oldala delegált egy-egy tagot. Jelzés értékűnek tartom, hogy mindkét oldal szinte a legfiatalabb képviselőjét delegálta, azzal is jelezvén azt, hogy ez egy folyamatnak a része. Név szerint Varga Árpád és dr. Rébeli Sz. Tamás utazott velem. A delegáció negyedik tagja Garai Sz. Imréné, aki a pályázatot összeállította és a pályázati munka oroszlán részét végezte.

- Az elmúlt napokban bizonyára többen feltették a kérdést, hogy ez a diploma mivel jár?

- Valóban. Azt mondhatom erre, ez egy erkölcsi elismerés, ezzel anyagi elismerés sem a településnek, sem személyeknek nem jár. Úgy gondolom, hogy Európából a 28-ak között lenni önmagában egy olyan ajánlólevél, amely talán a későbbiekben nagyon sok szituációban előnyt fog jelenteni a városnak, de mindenképp egy olyan erkölcsi elismerés, amelyre Szentes minden polgára büszke lehet. Hiszen ezt Szentes városa, Szentes valamennyi lakója kapta. Ezúton is szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik részt vettek ebben.

- Mégis, hogyan zajlott le az ünnepség?

- A program egy találkozóval kezdődött az Európai Parlament épületében. Az illetékes szakbizottság képviselői köszöntötték a 28-akat, majd egy rövid filmben bemutatták az Európa Parlament működését. A delegációk részt vettek az Európa Tanács ülésén is. Elmondhatom, a közel hétszáz képviselőből hetvennégyen voltak jelen a teremben! Jó fél órát töltöttünk a hivatalos páholyban, az ülésteremben. Ez alatt a testület az iraki fejleményekről tárgyalt. Utána rövid ebéden, majd egy Strasbourgot bemutató hajókiránduláson vettünk részt. Ezek után egy órás ceremónia volt a díjátadás, majd Strasbourg főpolgármestere a díjazottak részére adott fogadást a Városházán. Ez volt a hivatalos programja a dolognak.

- Az út folyamán egy rövid kerülővel a német testvérvárosba, Markgröningenbe is ellátogattak.

- Igen. Ahol többek között az ottani polgármesterrel a további együttműködési lehetőségekről, a német európai uniós választásokról esett szó. Markgröningenben június 13-án helyhatósági választások is voltak. Érdekes módon a voksokat illetően a két kérdésben ellentétes vélemény alakult ki. Az európai választásokon érvényesült az a folyamat, ami gyakorlatilag egész Európában, hogy a választók a kormányokkal szemben úgymond ellenszavaztak, míg a helyhatósági választásokon baloldali többségű helyhatóságnak adtak bizalmat.

Lovas József


<<< Vissza