<<< Vissza

Hékéden egy év múlva már nem kell szippantó

2004. július 2.

 
Nem szokványos, hogy három önkormányzati képviselő egyszerre tartson lakossági fórumot. Most ez történt: Töröcsik Zoltán ( MSZP), Hornyik László (MSZP), és Papp Imre (Munkáspárt) a Damjanich tagiskolában együtt fogadták a beszámolójukra érkező lakosokat.

Persze, ha a témát elárulom máris érthető az eset: a szennyvíz-elvezető csatorna építéséről volt szó. Mikor, hogyan, mennyiért, kikkel, milyen körülmények között valósul meg az építés a város északkeleti részében.
A találkozó hivatalos vendégei voltak Szirbik Imre polgármester és Kocsis László a csatornaközmű társulás elnöke.
A mintegy 120 érdeklődő előtt először a társulás elnöke ismertette a beruházás előzményeit, történetét, majd a hékédi és felsőpárti városrészekre vonatkozó elképzeléseket.

Ezt követően Szirbik Imre bejelentette, hogy miniszteri szinten már megszületett az a döntés, amelyik majd biztosíthatja a hékédi öblözet teljeskörű és biztonságos finanszírozását. Ennek ellenére már biztos, hogy ebben a városrészben két ütemben történik majd a kivitelezés: először a Damjanich utcától északra eső, majd az attól délre lévő utcákban. Ez azt is jelenti, hogy a legszélső utcákban már jövő év nyarán kiépül a korszerű csatornarendszer, majd egy év múlva a teljes öblözet elkészül. A munkákra akkor mondják, hogy kész, ha már le is betonozták a visszatemetett árkokat.

A fórum résztvevőinek sok kérdése volt, melyek felsorolására nem vállalkozok, de néhány közülük mások számára is érdekes lehet: a telken belüli csatornázáshoz mindenképp szükséges-e tervet készíteni? (igen), az épületektől milyen távolságra érdemes vezetni a csatornát? (legalább 2 méter), a szomszéd telektől milyen távolra épüljön a csatorna? (a jó együttműködés kölcsönös érdek...), telken belül lehet-e családi, önerős kivitelezés? (ha van terv, igen), a saját hálózat kiépítéséhez tud-e anyagi segítséget nyújtani az önkormányzat? (sajnos nem, önerős takarékosság a javasolt).

Valamennyi felmerült kérdésekre választ kaptak az érdeklődők, még ha nem is mindig kedvezőt. Jó, ha mindenki tudja, a Csatornaközmű társulás gyűjti azon tervezésre jogosult vállalkozók nevét, árajánlatát, akiket igény esetén a lakosság rendelkezésére bocsát.

A lakossági fórumon a képviselők beszámoltak néhány, eddig végzett munkájukról: a járdaépítésekről, a pszihiátriai otthon átadásáról, a Vörösmarty utcai rendelő felújításának elkezdéséről, a felsőpárti játszótér kialakításáról.
A jó hangulatú rendezvényen érződött a feszültség, az a várakozás, ami egy nagyobb változás, beruházás előtt természetes. Hékéden is nagyon várják a korszerű csatornát.


<<< Vissza