<<< Vissza |
Tóni bácsi konyhája |
2004. július 2. |
Fehérboros almaleves Hozzávalók (4 személyre): 1 kg savanykás alma, cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, liszt, 2 tojássárgája, só, citromlé, fahéj, szegfűszeg. Elkészítés: Az almát megmossuk, megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. Egy liter vizet felforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük. Amikor felforr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort és néhány percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a levest. A kész almalevest a tojások sárgájára merjük és jól elkeverjük. Azonnal tálalható, de lehűtve is kitűnő. Parázson sült sertésmáj Hozzávalók: 60 dkg sertésmáj, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 2,5 dl olaj, mustár, fél citrom, 1 dl tejföl, 1/2 dl fehérbor, só, 1 cs. petrezselyem , vöröshagyma, 1 cs. snidling, 8 db zöldpaprika. Előkészítés: A májat vékony szeletekre vágjuk és sűrűn megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal. A két tojássárgáját sóval, mustárral, citromlével elkeverjük. Vékony sugárban, állandó kevergetés közben hozzáadjuk az olajat, végül a tejfölt és a fehérbort. Finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, snidlinggel ízesítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Elkészítés: A parázs fölött először megsütjük a fóliába csavart héjas burgonyát és zöldpaprikát. A májat sütés előtt olajba mártjuk, lecsepegtetjük és így tesszük a rostélyra. Utólag sózzuk. A mártást külön csészében tálaljuk. Jó étvágyat! |