<<< Vissza

Graffitik és görkorizók

2004. július 2.

 
Falfirkák. Megítélésük különböző. Van, akit fölháborít, mások elcsodálkoznak a graffitik láttán. Akárhogy is vesszük, világjelenségről van szó. A városban úgy gondolják, a graffitiknek helyet kell adni. Már azért is, hogy készítőik kulturált körülmények között alkothassanak.
Ám a következőkben nemcsak róluk lesz szó.

A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) fontosnak tartotta elkülöníteni a két csoportot: a görkorcsolyázókat és a graffitiseket. Azonban vannak kapcsolatok, áttörések a csoportok között - tudtuk meg Lantos Anita diákpolgármestertől, aki elmondta, először a görkorizók keresték fel őket. Képviselőjük kérte, szeretnének egy területet, ahol nyugodtan űzhetik választott sportjukat. Zömében huszonévesekről van szó, fiatalokról, akik megvetik a káros szenvedélyeket, a sportnak, az egészséges életmódnak élnek. Mint hallottuk, a csoport közel hatvan főből áll, akik ténylegesen fel is vállalták, hogy párbeszédben partnerek lesznek a várossal, a városvezetéssel.

Koromné Seri Anikó ifjúsági referens hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy nem szerencsés az, ha a Kossuth téren gyakorolnak. A diákönkormányzathoz öt javaslat érkezett részükről. Mint kiderült, erre speciális pálya kellene, berendezésekkel, hiszen bizonyos előírások őket is kötik a sportághoz. Elmondták, akár munkát is fölvállalnak az ügy érdekében.

Szirbik Imre polgármester így fogalmazott: a diákönkormányzatot is bevonva elhatározták, a témával foglalkozni kell, hogy a város a szabad területet felajánlhassa. A kijelölt részt el kell keríteni, a technikai sportnak csakis így tudnak lehetőséget adni. Ez a hely pedig a sportszálló melletti terület lehet, egy sportcentrum, öltözőkkel, tisztálkodási lehetőséggel.

Ezek a fiatalok a devianciától szeretnének menekülni, élni közösségi szabályaik szerint. Ami a graffitit illeti, sok embert irritál, ha egy-egy épület falán a föliratok megjelennek. Az úgynevezett rugófal, ami a sportpálya előtt van, erre a célra kijelölhető. A város azt is vállalja intézményein keresztül, hogy időnként úgymond leradírozza a falat. A lényeg az, hogy a település középületeit tartsuk tisztán, azokat kíméljék meg - tette hozzá a polgármester.

Próza- és verspályázatot írtunk ki, lehetővé tettük, hogy a Derű és ború című kiadványunkban megjelenhessenek a legjobb graffitik - vette vissza a szót Lantos Anita. - A rajzok szintén az általunk kiírt pályázatra érkeztek. A szándék talán érthető: maradandó lenyomata maradjon az alkotásoknak. De ne az épületeken! Tárgyalnak velünk. Megneveztek egy képviselőt. Esetünkben fontos a kapcsolattartás. Próbálunk ennek teret és lehetőséget adni.
S hogy mikor lesz mindebből valami? A fal már használható. A polgármester elmondta, ez hosszú távú dolog. A pálya jelenleg üres. Ez a külső kézilabdapálya, ami lényegében használható, ám a görkorcsolyázók számára így még nem alkalmas.

(lovas)


<<< Vissza