<<< Vissza

Felsőpártról énekeltek

2004. július 2.

 
Képaláírás: Roussillon - az út legemlékezetesebb helyszínén. (SZÉ fotó)

Bizonyára hallottak már a Comenius 1-es akcióról. Az Európai Unió programjáról van szó. A program iskolákra vonatkozik. Akinek van egy jó ötlete, fölteszi az internetre és keres hozzá partnereket. Akinek nincs, az kapcsolódik - hallhattuk Fekete N. Katalin tanárnőtől a Kiss Bálint Református Általános Iskolából. Vele beszélgetünk.

- Hosszas keresgélés után lehet ilyen partnerhez kapcsolódni - mondja a tanárnő. - Annak már két éve, hogy elkezdtem a keresgélést az interneten. Egy partner francia iskolától pozitív válasz érkezett. A program feltétele, hogy legalább három ország iskolájának össze kell fognia. Abból legalább egynek uniós országnak kell lenni. Csatlakozásunkkal számunkra ez a kitétel azonban mára jelentőségét veszítette.

A programban öt iskolának sikerült összefognia: egy-egy francia (jelenleg ők a program fő koordinátorai), német, svéd, román és magyar iskolának. Ez utóbbit képviseli a Kiss Bálint iskola.

- A program címe: Voix croisees, musique d' Europe. Azt jelenti: hangok kereszteződésben, Európa zenéi - folytatja a tanárnő. - Az a célja, hogy a gyerekek minden évben összegyűljenek, mindig más országban és egy európai gyermekkórust létrehozva bemutassák saját dalaikat, illetve közösen tanulunk egymástól dalokat, azokat együtt énekeljük.

- Hogyan jön össze egy ilyen bemutató?

- Pályázat útján. Annak része a nemzeti irodának leadott saját, valamint van egy közös pályázat, annak munkanyelve estünkben francia, ezt küldjük Brüsszelbe. Ha mindkét helyen elfogadják, akkor kezdődhet a munka. Interneten tartjuk a kapcsolatot. Tavaly nyáron mindenki megkapta az értesítést, hogy elfogadták a programot. Ősszel Farkas Márta tanárnővel meglátogattuk a helyszínt, Saint-Loubes-t, a Bordeaux melletti kis települést. Az ő iskolájukkal fogtunk össze.

- Hogy azután útnak indulhassanak...

- Május 1-jén, az Európai Unióhoz történő csatlakozás éjszakáján indultunk el 29 gyerkőccel és 8 kísérővel, pedagógusokkal, szülőkkel. 2500 kilométert utaztunk, útközben megálltunk Velencében, két napunk volt rá, hogy ismerkedjünk Provence nevezetességeivel. Saint-Loubesben a gyerekeket családoknál helyeztük el, ahol azután minden nyelvi leleményt, tudást össze kellett szedni.

- Milyen volt a kinti program?

- Nagyszerű élmény volt, a gyerekek rengeteget láttak, hallottak a világból. Két koncertet adtunk, egyiket a helyszínen. A koncert két részből állt, először a kórusok saját nemzetük dalait énekelték. Utána pedig fölállt mind a 140 gyerek, s a hatalmas színpadon két-két választott dalt adott elő közösen. A kottákat előre elküldtük, azokat megtanulták. Amikor a 140 gyerek némi akcentussal elénekelte a dalt, hogy Felsőpárton esik a dara, fantasztikus érzés volt. A rá következő napon, a helyszínen nemzeti diák néptánc-találkozó volt. Ott megkértek bennünket, hogy a megnyitójukon újra énekeljünk. Este az óceán partján fekvő nagy turisztikai központban, Arcachonban, egy katolikus templomban énekeltük el a koncertműsort. Az egészről természetesen hangfelvételek is készültek

- Életkoruk szerint hogyan alakult a csoport összetétele?

- Mi voltunk a legkisebbek. Nálunk a másodikostól a hetedik osztályosig szerepelt tanuló a kórusban.

- Említette az idegen nyelvet. Gondolom, némi nehézséggel szembe kellett nézniük ezen a téren Franciaországban.


- Boldogultunk a már meglévő tudásunkkal. Amikor hazajöttünk, és folytatódtak a tanórák, emlékeztek a szavakra, nekem is meglepő volt, mennyit fejlődtek a két hét alatt. Idén a harmadik választható nyelv a francia lesz az iskolában, eddig csak a német és az angol volt.

- És a folytatás...

- Már fönt van az interneten a második év pályázata, úgy néz ki, hogy azt is elfogadták, tehát tudjuk folytatni. Egyébként maga a program három éven át zajlik, és minden évben be kell adni a pályázatot. Jövőre Németországban és Svédországban lesz koncert. Öt-öt napot tartózkodunk majd mindkét országban. A harmadik év lesz talán a legizgalmasabb számunkra, amikor Magyarországra jön a csoport. A romániai Zsombolya településsel megegyezve hozzánk érkeznek a vendégek egész hétre, abból egy napot Zsombolyán töltünk, ott énekelünk. Szintén száznegyven gyerek.

Lovas József


<<< Vissza