<<< Vissza

Alternatívák

2004. július 2.

 
Városi hetilapunk március 5-én megjelent számából értesültem arról, hogy a vélhetően fiataloknak tulajdonított rongálások ügyében számos egyeztetés után az illetékesek abban állapodtak meg, hogy gyakori rendőri ellenőrzésekkel kívánják elejét venni a környezetpusztításnak. A vendéglátóipari és szórakoztató egységekben, tapasztalataim szerint is számos törvénysértés történik, a kiskorúak alkohollal és dohányáruval való kiszolgálása terén. A törvény betartatása természetesen szükséges és dicséretes dolog, azonban nem gondolom, hogy ez lenne a legmegfelelőbb metódus a rongálások megfékezésére. A két dolog ( a fiatalkorú személyek szeszes itallal való kiszolgálása, illetve a rongálások) ugyanis csak részben fedi egymást és semmiképpen sem lineáris következménye az előbbi az utóbbinak.

A folyamatos ellenőrzésnek és igazoltatásnak van egy negatív aspektusa is, hiszen az erőszakszervezet megjelenése és kontroll tevékenysége csak flusztrációhoz vezethet, a flusztráció pedig egyenes úton vezet az agresszióhoz, amely formát ölthet autodestruktív módon, vagy akár a köz vagyonának pusztításában is.
Véleményem szerint a prevencióra kellene helyezni a hangsúlyt. A sajnálatos tetteket elkövető illetők személyiségében mindenképpen megfigyelhető a depriváció ténye. Ez számos okra vezethető vissza: anyagi, emocionális, szociokulturális, stb. A mai társadalmi és kulturális viszonyok között nem várható el, hogy egy 16-18 éves fiatal otthon töltse a péntek és szombat estéket. Speciálisan ennek a korosztálynak létrehozott alkohol és dohánymentes szórakozóhelyek pedig nincsenek a városban, és ezeket egyébként is "ciki" lenne igénybe venni.
Számos magyar településen megfigyelhető egy holland-amerikai minta kivitelezése, amellyel megakadályozták a fiatalok deviáns viselkedését, galerikbe tömörülését. A városokban szociológusok, szociális munkások és pszichológusok részvételével éjszakai sportversenyeket, filmvetítéseket, előadóesteket és koncerteket szerveztek. Az eseményeken mindig hatalmas volt a részvétel és pozitívan hatott a foglalkozás a fiatalok egészséges személyiségképének kialakulására és társadalmi integrációjára. Ezek a programok természetesen a mindennapjaink során elérhetők a lakosság számára. Az éjszaki rendezés azonban kuriózumként szolgál a résztvevők számára, és erősíti a "mi" tudatot, amely minden egészséges csoportműködés alapja, továbbá segítséget nyújt a kölcsönös együttműködés kialakításában. A lényeg minden esetben a pozitív mintákon van, amelyet a csoport egésze követhet. Hiszen számos kutatás kimutatásai szerint a rongálók az esetek majdnem teljes egészében csoportosan hajtják végre tetteiket, cselekedetük a csoport egészének szól, a csoport akaratát protezsálja. Megfelelő promócióval, városi zenekarok szervezésével (amelyek körül nagyon sok fiatal tömörül), a családsegítő központ és gyermekjóléti szolgálat, a városi önkormányzat kompetens bizottságai, valamint a szabadidőközpont munkatársai részvételével városunkban is megvalósítható lenne ez az elképzelés. A programok alternatívát jelentenének a fiatalok számára a szórakozóhelyek helyett, valamint elősegítenék városunk értékeinek megőrzését.

Javaslom az illetékeseknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a már sikeres modellel rendelkező településekkel. Az erődemonstráció helyett pedig helyezzék előtérbe a megelőzést, amely hosszútávon is eredményhez vezethet és segíthet a fiatalok beilleszkedésében. Személyes tapasztalataimmal és gyermekvédelmi orientációs kutatásaim során megfigyelt jelenségek és modellek demonstrálásával szívesen segítem a bizottságokat a minta kivitelezésében.

Temesváry Zsolt
szociális munkás


<<< Vissza