XXXV. évfolyam 17. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A fejlődés új szakasza
 

2004. február 30.


Azt mondja Horváth István, a Legrand Rt. vezérigazgatója: a magas árbevételi célkitűzéseket nem tudták teljes egészében teljesíteni. Ugyanakkor jelentős növekedést értek el. A 2002-es esztendő 6,8 milliárd forintjára 2003-ra 15 százalékkal, 7,7 milliárdra emelték az árbevételt. A terv ennél magasabb volt, 8 milliárd fölé kellett volna kerülni a teljesítés összegének. A növekedés fő forrása az export volt, belföldön az értékesítés szinten maradt.


Bővebben


 

Majális
 

2004. február 30.


Generációk sorának, emberek millióinak volt vágya történelmünk során, hogy egy határok nélküli közös Európában éljünk. Olyan világban, ahol a tehetség kibontakozása és a gazdasági versenyen túl, az egyesítő eszme: a megértés, türelem, a sokszínűség, a szociális érzékenység és a szolidaritás.


Bővebben


 

Édesanyákhoz
 

2004. február 30.


Május első vasárnapján az Édesanyákat köszöntjük.

Azokat, akik életet adtak valamennyiőnknek, akik féltőgonddal óvnak bennünket.

A mamát, az anyut, a nagyit, az örök anyát, akinek mindig is kislányom és kisfiam maradunk akkor is, amikor már őszülő hajjal, talán saját gyermekeinket, unokáinkat nevelgetjük.


Bővebben


 

Közelebb a lakossághoz
 

2004. február 30.


György nap közelében, Szent György emléke előtt tisztelegve az egész országban ünnepségeket és nyílt napot tartanak a rendőrségek. Így történt ez idén is. A szentesi rendőrkapitányság április 25-én tartotta rendőrnapját, ahol mindenki betekintést kaphatott a rendőrségi munkába és megismerhette a rendőrök által használt technikai eszközöket.


Bővebben


 

Nyílt nap a műszaki dandárnál
 

2004. február 30.


A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki dandár a hagyományokhoz híven idén is megrendezte a nyitott laktanyai napot. Az eseményt évek óta április 25-e környékén a komáromi csata tiszteletére rendezik. Valószínűleg az időjárásnak is köszönhető, hogy a vártnál jóval több, mintegy háromezer ember volt kíváncsi a laktanyában folyó tevékenységekre és a katonák által használt eszközökre.


Bővebben


 

Mit adjon az Isten?
 

2004. február 30.


Az Európai Unió kapujában mi juthat eszébe egy olyan idős magyar papnak, aki e történelmi pillanatban azt akarja mondani sorstársainak, amit hit szerint a legfontosabb mondanivalónak tart?

Úgy érzem, hogy a Bibliában találtam meg ezt a legfontosabb üzenetet. Erről szeretnék beszámolni.


Bővebben


 

Szuronyok rajzolnak új határokat - 1941 (2)
 

2004. február 30.


Újból felröppent a hír, hogy területnyerés céljából áthelyezik a szelevényi út repülőtér melletti szakaszát. A beruházást a megye finanszírozza a saját költségvetéséből - tudhatjuk meg a városi közgyűlés jegyzőkönyvéből. "A szentesi vitorlázórepülés oly hatalmas méreteket öltött, ami a repülőtér sürgős bővítését igényli." - indokolja a városnak tett megyei javaslatot Dobay alispán. Ez a gondolat már, a háború előtti években is több alkalommal fölmerült, - mint ahogyan erre korábban is utaltam - a város hajlott is a megvalósításra, éppen ezért tudnunk kell, hogy egyszer sem helyi (értsd a városi és megyei közigazgatást) gáncsoskodáson bukott meg a katonai kezdeményezés.s


Bővebben


 

Száztíz éves igazságok
 A szentesi munkások nyilatkozata

2004. február 30.


Képünkön: Május elsejei felvonulás a századfordulón (1908)

A szentesi munkásság szervezkedése az 1890-es évek elejétől megélénkült. Aradi Kálmán városi rendőrkapitány 1894 februárjában már azt jelentette, hogy Szentesen "szociális irányú munkásmozgalom mutatkozik, a munkások között szociális eszméket hirdető nyomtatványok terjesztetnek, és aláírási ívek köröztetnek." Megszaporodtak a nyilvános népgyűlések engedélyezését kérelmező folyamodványok, amelyekben a megjelölt napirendi pontok az általános választójog kiterjesztése, a munkásság helyzete és a szakszervezkedés kérdései körül mozogtak.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. február 30.


Anyák napján szeretettel köszöntjük a nagyanyákat, az édesanyákat, a gyermeket szülő nőket, velük együtt azokat a nőket, akik a mások által világra hozott gyermekeket anyákként nevelik. Mostantól pedig kibővül a köszöntésre érdemes anyák sora: mert a 25 európai népet magába ölelő Európai Unió minket, a magyar népet is magához ölelte, családjába fogadta. Őseink Keletről jöttek, ahol törzsi közösségekben éltek mindaddig, amíg Európa anya gondjába nem vett, hogy újjászülje és a többi gyermekéhez hasonló, értékes nemzetté tegye. Köszönet illessen az év minden napján minden anyát!


Bővebben


 

A Tesco áruházat épít
 Két ülés között

2004. február 30.


Már bizonyosra vehető, hogy a Tesco épít áruházat Szentesen. Az önkormányzat április 23-ai ülésén erről tájékoztatta a jelenlévőket Szirbik Imre polgármester, aki azt megelőzően Budapesten folytatott egyeztető tárgyalást a multinacionális cég illetékeseivel. A polgármester szerint szó sincs arról, hogy a cég a város helyett más települést választ magának. A tárgyaláson két helyszínt jelöltek meg az építkezésre: az egyik a csongrádi úti körforgalom közelében, a másik pedig a Vásárhelyi úton.


Bővebben


 

Kiültethető muskátlik
 Zöld rovat

2004. február 30.


A kerti és a futó muskátli a nyár folyamán folyamatosan virágzik. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, így nem a termés érlelésére, hanem újabb virágzatok kifejlesztésére fordítja energiáját. A muskátlik eredeti élőhelyén (Fokföld) a minimum hőmérséklet 4 celsiusfok. Ennek megfelelően a termesztésben lévő fajták elviselik ezt a hőmérsékletet. A hűvös éjszakák már nem károsítják a töveket. Így a kertekbe már bátran kiültethetőek, ill. kihelyezhetőek különböző termesztő edényekben teraszokra, erkélyekre, ablakokba.


Bővebben


 

Az Európai Unió küszöbén
 

2004. február 30.


- Az ország három részre szakadása után szabdalt világban éltünk. Kossuth álma, a nagy a Duna menti Köztársaság megteremtése, amely határok nélkül egyesítette volna az akkori Közép-Európát, a magyarság évszádos álma - válaszolta Szirbik Imre polgármester lapunk érdeklődésére, majd így folytatta mondandóját:


Bővebben


 

Ne dohányozz, és nyerhetsz
 

2004. február 30.


A "Hagyd abba és nyersz" dohányzásról leszokást segítő program 1994-ben indult Finnországból. Azóta minden földrészről egyre több ország csatlakozik a kétévenként megrendezendő kerülő nemzetközi programhoz.

Lényege, hogy a dohányzást abbahagyni szándékozók játékos lehetőséget kapjanak a leszokásra: arra kérik őket, hogy egy hónapra május 2-29-e között hagyják abba a dohányzást.


Bővebben


 

Új időszámítás - konzervatív értékekkel
 

2004. február 30.


Ennek a májusnak az első szombatja most egy új, eddig ismeretlen időszámítást hoz az életünkbe. Elindul az uniós időkerék és évente peregnek majd le benne a homokszemek.

De, vajon miben lesz más az egyén élete, hogy a közös Európa teljes jogú polgáraiként ébred másnap? Május első vasárnapjára, ami egyébiránt - az izmusok és a kormányok váltakozása ellenére is -, megmaradt a régi, konzervatív szép ünnep: anyák napja.


Bővebben


 

Negyven lett a Pollák
 

2004. február 30.


Fennállásának 40 éves évfordulóját ünnepelte az elmúlt héten a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola.

Az intézményben már hét elején elkezdődtek a rendezvények. Kedden Kajtor István emléktábláját avatták fel, felesége és gyermekei jelenlétében. Az iskola első igazgatója emléke előtt tisztelegve a természettudományi tanterem megkapta nevét.


Bővebben


 

Díjak a nagykövetségtől
 

2004. február 30.


Április 22-én rendezték meg a Horváth Mihály Gimnázium könyvtárában az általános- és középiskolásoknak meghirdetett francia civilizációs csapatverseny.

Összesen hét iskola huszonnégy csapata vett részt.


Bővebben


 

Új helyen a Discos utazási iroda
 

2004. február 30.


A Discos EuroGold és az Inter Euro Invest Kft.-ken belül a Benkő család gondolt egy nagyot: úgy döntöttek, egy helyre költöznek. Mármint vállalkozásban. Aminek legfőbb előnye a költségkímélés. A Református Nagytemplomi Egyházközösséggel történt megegyezés után (tudniillik övék a Kossuth utca 4. számú épület) a Kossuth tér és az Ady Endre utca sarkára költöztek. Régi helyéről ide hozták át az utazási irodát, a pénzváltót, az Árkád Galériát és a hitelközvetítést.


Bővebben


 

Pimasz és humoros
 

2004. február 30.


Galla Miklós legjobb formáját hozta a művelődési és ifjúsági házba a múlt héten. Önálló estjén másfél órán át dőlt a nevetéstől a közönség. Az abszurd humor mesterétől az előadás előtt megtudakoltuk, mit ért azon, hogy "Szépségem titkai?" Galla elárulta, műsorának nem ő választotta ezt a címet.


Bővebben


 

Hazamentek-e a mezőberényi leletek?
 Múzeumunk műkincsei vendégségben

2004. február 30.


Napjainkban gyakran tapasztaljuk, hogy a közfelfogás és a jogászok véleménye gyakran nem esik egybe, nem is beszélve a különböző jogtudorok olykor egymásnak homlokegyenest ellentmondó felfogásáról. Ez a gondolat jutott eszembe, amikor a Békés megyei Mezőberényben levő Orlai Petrisc Soma Muzeális Gyűjtemény vezetője hozzám, mint a szentesi Koszta József Múzeum igazgatójához azzal a kéréssel fordult, hogy kölcsönözzük egy időszaki kiállításukhoz azokat a régészeti leleteket, amelyek az ő városuk területéről kerültek a mi gyűjteményünkbe.


Bővebben


 

Tizenkilenc lopás
 

2004. február 30.


Megnőtt a kerékpárlopások száma az elmúlt napokban, hetekben városunkban. A bringák többségét a délutáni órákban, a belvárosból tulajdonítják el. Szerencsére nemcsak a tolvajok, hanem a nyomozók is dolgoznak, ennek köszönhető, hogy kézre kerítettek egy fiatalkorú kerékpártolvajt, aki eddig 19 kétkerekű lopását ismerte el, és egyéb bolti lopással is gyanúsítható.


Bővebben


 

Időskori bőrelváltozások
 

2004. február 30.


A szervezet öregedésével a bőrön számos elváltozás jön léte. Kialakulásuk időpontja egyénenként nagyon eltérő, nem sorolható a bőrbetegségek közé. Lassan, fokozatosan alakul ki az időskori bőrsorvadás. A bőr sejtjeinek, mirigyeinek csökkent működése következtében jön létre. A bőr elvékonyodik. A sejtek víztartalmának csökkenése, valamint a verejték- és faggyúmirigyek elégtelen működése miatt a bőrfelszín szárazzá válik. Gyakoriak a pigmentzavarok, kisebb-nagyobb barna vagy fehér foltok jelennek meg főleg a kézháton és az alkaron.


Bővebben


 

Kötelező lesz a jogi képviselet
 

2004. február 30.


Az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló nemzetközi szerződés hatálybalépésének napjától, azaz 2004. május 1-jétől a földhivatalok ingatlan-nyilvántartási eljárásában is egy jelentős változás lép életbe. A 2003. évi XI. törvény 12. §-a ugyanis a fenti időponttal módosította az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvényt, melynek 26. § (2) bekezdése elrendeli, hogy: "A kérelemre induló eljárásban a jogi képviselet kötelező".


Bővebben


 

Bronzérmes az AL-KO Szentesi TE
 Női futsal

2004. február 30.


Befejeződött a 2003-2004-es női NB I-es futsal bajnokság. Már korábban eldőlt az arany- és az ezüstérem tulajdonosa. A negyedik forduló, melyet Szentesen rendeztek, hivatott volt eldönteni a harmadik hely sorsát. A bronzéremért vívott mérkőzésekből az AL-KO Szentesi TE női csapat került ki győztesen. A felsőházi rájátszásban (négy csapat) lejátszott negyedik játék eredményei: a záró forduló első összecsapásán, a hazaiak ellenfele a Bp-i Hungária hölgykoszorúja volt. Az összecsapás két ellentétes félidőt hozott. Az első felvonásban, a szentesiek kétgólos (2-0) előnyt szereztek. A pihenő után felálltak a padlóról a fővárosi csapat lányai, asszonyai, s lett a végeredmény 3-3. A gólokat Körmöczi, Siha és Rosta szerezte.


Bővebben


 

Továbbra sem megy
 Kézilabda

2004. február 30.


Ismét nehéz ellenfelet kapott a Szentesi Kinizsi NB II-es kézilabdacsapata. Hazai pályán fogadta a tabella második helyén álló mezőtúriakat.


Bővebben


 

NB I-ben a Vasutas!
 

2004. február 30.


A második helyen végzett, és ezzel feljutott a kispályás teremlabdarúgó-bajnokság első osztályába a Szentesi Vasutas csapata. A bajnoki küzdelemsorozat utolsó két mérkőzésén a Vasutas előbb vereséget szenvedett a Gödöllőtől (3-5), majd a hétfő esti találkozón, nagy csatában, 6-5-re nyert a Pécs ellen. A záró meccsen Szabó Árpád és Szűcs Dániel kétszer-kétszer, Dékány és Varga egyszer-egyszer volt eredményes. A SZV így a második helyet szerezte meg, öt ponttal lemaradva a bajnok Békéscsaba csapatától. Bár szinte végig vezette a bajnokságot a Loki, végül a második helyen futott be a legmagasabb osztályba, amiért valamennyi játékost és csapat körül tevékenykedőt dicséret illet. Szép volt fiúk!

H. V.


 

Remekelnek
 

2004. február 30.


Továbbra is nagyszerűen szerepel tavasszal a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. Kolláthék ezúttal Salgótarjánból hozták el mindhárom bajnoki pontot úgy, hogy a félidőben még a hazaiak vezettek 1-0-ra. A végeredmény azonban 2-1 lett a javunkra, a második játékrészben ugyanis előbb Pálfi egyenlített, majd bő tíz perccel később Ábel révén már a TE-nél volt az előny, amit nem is engedett ki a kezéből a csapat.

A Szentes ezzel megerősítette helyét a középmezőnyben, 30 pontjával kilencedik a Török László edzette gárda.

A május másodikai, 17 óra 30 perckor kezdődő Karcag ellen hazai mérkőzésen egy esetleges győzelem esetén el is szakadhat városunk csapata a mezőny második felétől. A Karcag jelenleg a 10. a tabellán, két ponttal lemaradna a Szentes mögött.

H. V.


 

Hungerit-Vasas a döntőért
 

2004. február 30.


Már a bajnokság elődöntőjében tudhatja magát a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata, miután a hölgyek hétfőn kétszer is legyőzték az Eger gárdáját. Előbb azonban a múlt szombati BVSC elleni mérkőzésről. A találkozó nagy kérdése az volt, hogy vajon magára talál-e Pengő László együttese a LEN-kupa búcsú és a Vasastól elszenvedett vereség után. A mérkőzést követően határozott igennel válaszolhattak a szurkolók a fenti kérdésre, hiszen a Hungerit 14-5-re verte a Vasutast úgy, hogy a záró negyedben hat gólt dobtak és egyet sem kaptak Szremkóék.


Bővebben


 

Továbbjutottak
 

2004. február 30.


3-0-s vendégsikert hozott a szerdai Csongrád-Szentesi TE Magyar Kupa labdarúgó-mérkőzés. Az NB II-es gárda góljait Kerepeczky és Barna Csaba szerezték, utóbbi kétszer is bevette a hazaiak kapuját. A szentesi siker a továbbjutás mellett azt jelenti, hogy két hét múlva - az irányított sorsolásnak köszönhetően - előreláthatólag az NB I/B-ben szereplő FC Szeged látogat majd városunkba a kupa következő fordulójában.

H. V.


Bővebben


 

Örökifjú nagymamák
 

2004. február 30.


És mégis tavasz van. Ha nehezen is, ha hidegben és esőben is, ismét megérkezett. Előbújtak a fűszálak, kibomlott a fák zöldje. Biztosan önök is megfigyelték már újra és újra, hogy a zöld megszámlálhatatlan árnyalata tombol, tobzódik áprilisban és ebben a hónapban legkékebb az ég. Minden évben ilyentájt megtörténik a csoda, amelytől felenged mindnyájunk szíve, egy kicsit újra születünk. A természet mosolyt varázsol a fiatalok és öregebbek arcára, egy kicsit felszabadultabbnak, szebbnek, vidámabbnak érezzük magunkat, feléled a remény, újra hihetőnek látszik, hogy valami jó is történhet velünk. Segítsünk a tavasznak!


Bővebben


 

Vonzóbb, szebb városért
 

2004. február 30.


A Városszépítő Egyesület, mely közhasznú, megtartotta alakulása utáni első összejövetelét. A szép számú jelenlévő a városi könyvtár épületében ismételten megerősítette, hogy a célja Szentes város vonzóbbá, szebbé tétele, érdek nélkül.

Látványosabb legyen az idelátogatók, a vendégeink szempontjából, de ami a legfőbb a szentesi emberek boldogan és büszkén éljék meg szép városuk fejlődését a XXI. Század küszöbén.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. február 30.


Született: Károlyi Norbertnek és Csáki Máriának (Dankó P. u. 7.) Amanda, Tajti Mihálynak és Kovács Mónikának (Dr. Berényi I. u. 7.) Réka...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz