<<< Vissza

Az Európai Unió küszöbén

2004. február 30.

 
- Az ország három részre szakadása után szabdalt világban éltünk. Kossuth álma, a nagy a Duna menti Köztársaság megteremtése, amely határok nélkül egyesítette volna az akkori Közép-Európát, a magyarság évszádos álma - válaszolta Szirbik Imre polgármester lapunk érdeklődésére, majd így folytatta mondandóját:

- Európa nemcsak gazdasági fogalom, nemcsak arról szól, hogy akinek esélye és tehetsége van, az minél hamarabb kibontakozhassék. Elsősorban arról szól, hogy a soknemzetiségű és sokkultúrájú nép, a szociális szolidaritás elveit figyelembe véve miként tud türelemmel, megértéssel, toleranciával együtt működni. A gazdaság arról szól, hogy annak eredményét, az ember életének a fejlődését, a teljesebb emberi életet szolgálhassák.

- Az Európai Unió ezen oldalát érzem fontosnak, s amit gazdasági közösségnek hívunk, az eszköz ennek a célrendszernek a megvalósulásában. Természetesen, mint minden új, ami előttünk áll, az embereket különféle módon motiválja. Van, aki kihívásnak tekinti és sarkalja, van, aki fél tőle, van, aki úgy érzi, esélytelenné válik, a lehetőségei rosszabbak lesznek. Úgy gondolom, május 2-ával jogilag ugyan más helyzet áll elő, de az élet hasonlóan megy tovább és csak rajtunk múlik, hogy élve a lehetőséggel, az új momentumokkal, amit az egységes Európai Unió számunkra biztosít, miként tudjuk kihasználni.


<<< Vissza