<<< Vissza

Közelebb a lakossághoz

2004. február 30.

 
György nap közelében, Szent György emléke előtt tisztelegve az egész országban ünnepségeket és nyílt napot tartanak a rendőrségek. Így történt ez idén is. A szentesi rendőrkapitányság április 25-én tartotta rendőrnapját, ahol mindenki betekintést kaphatott a rendőrségi munkába és megismerhette a rendőrök által használt technikai eszközöket.

A rendőrkapitányság parancsnoka Földvári-Nagy István szerint, mint minden szervezet, ők is be akarnak mutatkozni a lakosság előtt, hiszen közöttük élnek és értük dolgoznak. Meg kell győzni az embereket arról, hogy olyannak, aki nem vétett a törvényi előírások ellen, nem kell tartani a rendőrségtől.

Az időjárás ugyan nem nagyon kedvezett az idei rendezvénynek, de szerencsére még délelőtt elállt az eső, és ha nem is sütött ki a nap, a borús ég nem riasztotta el az érdeklődőket a rendőrnaptól.

A délelőtt 9 órakor kezdődő nyílt napon mindenki megismerkedhetett a rendőrök által használt golyóálló mellénnyel (többen felpróbálták a legalább 20 kg súlyú kis ruhadarabot) és a különböző fegyverekkel is. Érdekes és egyben elszomorító adatokat osztottak meg az érdeklődőkkel a DADA program szakértői. Eszerint már az általános iskolában is komolyan jelen van az alkohol és a cigaretta. Ezek visszaszorításáért Szentesen már négy éve működik a DADA, amire egyre nagyobb szükség is mutatkozik mind a pedagógusok, mind a szülők részéről. A gyerekek így megfelelő és pontos felvilágosítást kaphatnak a legális és az illegális élvezeti szerekről.

Az egyik legnagyobb feltűnést keltő programot a rendőrkutyák bemutatója jelentette. Az intelligens állatok mindenki szívébe belopták magukat, azonban fontos megjegyezni, hogy ezek komoly kiképzést kapott ebek és nem valami ölebek csupán. A kutyákra nagyon nagy szüksége van a rendőrségnek. A szentesi állományban található kábítószer és robbanószer-kereső állat is. Az ő munkájuk bizonyos esetben pótolhatatlan és helyettesíthetetlen.

A rendezvény ideje alatt a rendőrség munkatársai készségesen válaszoltak mindenki kérdésére a munkájukkal kapcsolatban, és minden eszközről és fegyverről elmondták, hogy hogyan is működik és mire használható. Különösen a kisebbeknek volt nagy élmény az ujjlenyomat-vétel, ami persze nem került a rendőrség nyilvántartásába, hiszen mindenki magával vihette az azonosítóul szolgáló papírt.

A rendőrkapitány szerint az ilyen nyílt napok lehetőséget adnak nekik arra, hogy közelebb hozzák egymáshoz a rendőrséget és a lakosságot. Tehát a hagyományt folytatni kell továbbra.

K. A.


<<< Vissza