<<< Vissza

Kötelező lesz a jogi képviselet

2004. február 30.

 
Az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló nemzetközi szerződés hatálybalépésének napjától, azaz 2004. május 1-jétől a földhivatalok ingatlan-nyilvántartási eljárásában is egy jelentős változás lép életbe. A 2003. évi XI. törvény 12. §-a ugyanis a fenti időponttal módosította az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvényt, melynek 26. § (2) bekezdése elrendeli, hogy: "A kérelemre induló eljárásban a jogi képviselet kötelező".

A rendelkezés beillesztése az ingatlan-nyilvántartási törvénybe úgy történt, hogy az ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy tény keletkezése, változása és megszűnése bejegyeztetéséről szóló rendelkezést közvetlenül követi a szövegezésben. E tényből az következik, hogy az adatváltozás átvezetésére irányuló bejelentésekre (az ingatlan-, vagy a jogosult adataiban bekövetkező változásokra) a kötelező jogi képviselet nem terjed ki. Így pl. az ingatlan faliszámának megváltozása, a művelési ágban történt változás, a jogosult magánszemély nevének megváltozása, vagy lakcímváltozás, stb. esetén a földhivatali eljárásnál nem kötelező a jogi képviselet.

Azonban minden jog vagy tény bejegyeztetésére irányuló kérelem esetén az ügyfél csak jogi képviselő útján járhat el, függetlenül attól, hogy a kért bejegyzés alapjául szolgáló okirat szerkesztéséhez igénybe kellett-e vennie ügyvéd, vagy közjegyző közreműködését, vagy nem. Így pl. a haszonélvezeti jog törléséhez, ha az a jogosult halála miatt válik szükségessé, a kérelem mellé elegendő az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának csatolása, ennek ellenére 2004. május 1-jétől az erre irányuló kérelmet csak jogi képviselő nyújthatja be.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy az alapul szolgáló okirat és a kérelem mellé egyidejűleg csatolni kell a jogi képviseletre szóló meghatalmazást is.

A jogi képviselet kötelező jellegéből az is következik, hogy ügyvéd sem járhat el saját ingatlan-nyilvántartási ügyében személyesen, tekintve, hogy a jogszabály nem ügyvédi-, hanem jogi képviselethez köti az eljárást. Így az ügyvéd is saját ingatlan-nyilvántartási kérelmét csak jogi képviselője útján nyújthatja be.

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét arra, hogy az ismertetett jogszabályi előírás miatt 2004. május 1-jétől azokat az ingatlanhoz kapcsolódó jogra, vagy tényre vonatkozó bejegyzési kérelmeket, melyeket az ügyfelek személyesen nyújtanak be, a földhivatalnak érdemi vizsgálat nélkül kell elutasítania, mint arra nem jogosulttól érkezettet.

Micsik Zoltán
hivatalvezető


<<< Vissza