<<< Vissza

A Tesco áruházat épít
Két ülés között

2004. február 30.

 
Már bizonyosra vehető, hogy a Tesco épít áruházat Szentesen. Az önkormányzat április 23-ai ülésén erről tájékoztatta a jelenlévőket Szirbik Imre polgármester, aki azt megelőzően Budapesten folytatott egyeztető tárgyalást a multinacionális cég illetékeseivel. A polgármester szerint szó sincs arról, hogy a cég a város helyett más települést választ magának. A tárgyaláson két helyszínt jelöltek meg az építkezésre: az egyik a csongrádi úti körforgalom közelében, a másik pedig a Vásárhelyi úton.

A polgármester vázolta tárgyalópartnereinek a területek közötti különbséget. Elmondta, a csongrádi úti mellett szól az, hogy két nagy forgalmú útról is megközelíthető, s a terület a rendezési tervben eleve bevásárlóközpontként szerepel. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kertvárosi lakótelep arra terjeszkedik. Mint megtudtuk, a végleges helyszínről a Tesco angliai központjában döntenek majd.

***

Nagyon sok közbeszerzési eljárásnál megtörténik, hogy a pályázók közül, aki nem nyert, az megpróbál még egy lehetőséget: a közbeszerzési eljárás megtámadásával. Ez most Szentesen is megtörtént. Mint már arról tájékoztattuk olvasóinkat, az eljárás második körében hat pályázó nyújtott be a kivitelezésre ajánlatot. A 11 tagú bizottság a két öblözetre egyhangú döntéssel hozta meg egyértelmű álláspontját. Mindez április 9-ére készen is állt, ám mielőtt még kihirdethették volna a Közbeszerzési Tanács leállította a pályázat eredményének kihirdetését és április 22-ére úgynevezett közbeszerzési egyeztető tárgyalást tűzött ki.

Szirbik Imre polgármester kijelentette: a csatornaépítésre szükséges pénz nincs veszélyben, hiszen mind a kiséri, mind a városközponti öblözetre adott kormánytámogatás (úgy a cél-, mint az előirányzott támogatás) szerződése megkötésre került, az államkincstár befogadta azokat, a pénz lehívásának gyakorlatilag akadálya nincs. A közbeszerzési eljárás során a hat pályázó közül egy megtámadta az eljárást.

Egy veszély van benne: ha úgy döntene a közbeszerzési tanács, hogy megismételteti a pályázatot, az a szabályok szerint 55 napot vesz igénybe, amíg az lezajlik. Ez esetben várhatóan két hónapot csúszik az egész program - mondta a polgármester.


<<< Vissza