<<< Vissza

Időskori bőrelváltozások

2004. február 30.

 
A szervezet öregedésével a bőrön számos elváltozás jön léte. Kialakulásuk időpontja egyénenként nagyon eltérő, nem sorolható a bőrbetegségek közé. Lassan, fokozatosan alakul ki az időskori bőrsorvadás. A bőr sejtjeinek, mirigyeinek csökkent működése következtében jön létre. A bőr elvékonyodik. A sejtek víztartalmának csökkenése, valamint a verejték- és faggyúmirigyek elégtelen működése miatt a bőrfelszín szárazzá válik. Gyakoriak a pigmentzavarok, kisebb-nagyobb barna vagy fehér foltok jelennek meg főleg a kézháton és az alkaron. A szőrzet megritkul. A bőr és az erek rugalmasságának csökkenése következtében kis traumákra, apró pontszerű vagy nagyobb bevérzések keletkeznek. A szabadlevegőn dolgozók bőrén az öregedés hamarabb kezdődik. Az ibolyántúli sugárzás káros hatásaként a bőr kötőszövete átalakul. Ennek következménye az úgynevezett "tengerészbőr". Az ilyen bőr szürkésbarna, hámlik, rugalmatlan, pigmentfoltokkal és hajszálvékony erekkel tarkított.

Az évek múlásának nyomait eltüntetni nem lehet, de megfelelő bőrápolással kialakulásukat jelentősen késleltethetjük. Idősebb korban különösen fontos, hogy a mindennapi tisztálkodás csak rövid ideig tartó zuhanyzásból álljon, amely után ajánlatos a zsírosabb fajta testápolók, krémek használata.

Az arcbőr és az arcizmok rugalmasságát fokozza a rendszeres kozmetikai masszázs. Az esztétikailag zavaró bőrnövedékek eltávolításához szakorvos segítsége szükséges. Az idősödő nők arcán megjelenő szőrszálak elektromos úton véglegesen eltávólítható.

A nyugodt, derűs lélekhez társuló jól ápolt, kellemes külső nagymértékben megkönnyíti az idős emberek életét.

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
Telefon: 06-70-311-63-63


<<< Vissza