<<< Vissza

Nyílt nap a műszaki dandárnál

2004. február 30.

 
A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki dandár a hagyományokhoz híven idén is megrendezte a nyitott laktanyai napot. Az eseményt évek óta április 25-e környékén a komáromi csata tiszteletére rendezik. Valószínűleg az időjárásnak is köszönhető, hogy a vártnál jóval több, mintegy háromezer ember volt kíváncsi a laktanyában folyó tevékenységekre és a katonák által használt eszközökre.

A délelőtt folyamán több helyszínen zajlottak a rendezvények, a hídépítési bemutató a Tisza magas vízállása miatt elmaradt. Volt viszont kispályás foci, technikai bemutató, sok gyermekprogram és koncert is.

Kovács István dandárparancsnok elmondása szerint ezzel a rendezvénnyel három kötelezettségüknek tettek eleget.

Egyrészt tíz év óta ilyenkor tartják a műszakiak napját a Komáromi csata előtt tisztelegve, másrészt pedig április utolsó szombatja az alakulat napja is. Ugyancsak fontos szempont, hogy a katonaságnak ilyenkor lehetősége van bemutatkozni a város és a környék lakossága előtt.

A program dandársorakozóval kezdődött, amit kitüntetések átadása követett. Ezek után pedig következtek a könnyedebb programok. Erre az egy napra felborult a rend a laktanyában, nem kellett igazolványt adni a kapuügyeletesnek a bejutáshoz, hiszen mindenkit szívesen fogadtak az intézményben. És ezzel a lehetőséggel sokan éltek is. Az előzetes becslésekkel ellentétben - amelyek szerint kétezer emberre számoltak - közel háromezer látogató volt kinn a különböző programokon. Főleg a gyerekek körében volt népszerű a technikai eszközök bemutatója, hiszen minden katonák által használt járműbe bebújhattak, mindent kipróbálhattak. Sokan megnézték, a legkisebbek pedig ki is próbálták a kiskunfélegyházi veterán motorosok által bemutatott szebb korba ért járműveket.

A délután csúcspontja Auth Csilla, Ihos József és a Nox együttes fellépése volt. A fantasztikus hangú énekesnő félórás élő (!) műsorával, közvetlenségével és kisugárzásával igen nagy sikert aratott a katonák és a vendégek körében, olyannyira, hogy a közönség sok dallamot végigénekelt és végigdúdolt vele.

Ihos József, mindenki Kató nénije, szintén nem okozott csalódást hallgatóinak, hiszen ahogy mondani szokták "hozta a formáját", és persze a humoros történeteit is. A napot a Nox együttes fellépése zárta, akik szintén énekre, sőt táncra bírták a kisebbeket és a nagyobbakat is. A fiatal csapat népszerűségét mutatja, hogy a rajongói tábor és az autogramkérők gyűrűjéből csak igen nehezen tudott kiszabadulni az együttes két tagja Szilvi és Tomi.

Az utolsó koncert után elcsendesült a laktanya udvara, és már csak a felépített színpad és a padok utaltak arra, hogy itt történt valami. Az élet gyorsan visszatért a normális kerékvágásba és folytatódott úgy, ahogyan azt a műszaki dandár megszokta.

K. A.


<<< Vissza