XXXIV. évfolyam 41. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Helyi munkaerőpiac
 

2003. október 17.


Több vállalat, vállalkozás is jelezte, annak ellenére, hogy Szentesen 7,5 százalék körüli a munkanélküli ráta, bizonyos szakmákban már nem tudnak munkaerőt alkalmazni. Ez elsősorban a kvalifikált szakmunkások esetében igaz, mint például a minősített hegesztők soraiban, azon magas technikájú munkáknál, ahol lassan már technikusi, mérnöki feladatokat kéne elvégezni.


Bővebben


 

Hetedik éve a gáton
 Most Csongrádról futottak

2003. október 17.


Október 11-én hetedik alkalommal rendezték meg a "g"átfutást a két település között. A 111 induló ez alkalommal Csongrádon startolt, jó időben tette meg a 13 kilométeres távot, hogy átjusson Szentesre. Az eseményre öt megye 15 településéről érkeztek versenyzők, a rendezvény első ízben vált nemzetközivé, mivel négyen a Vajdaságot képviselték az átfutáson. A legidősebb versenyző az 1937-ben született dr. Beliczay Tamás volt, a legfiatalabb pedig a tíz esztendős Pozsár Norbert.


Bővebben


 

Idős emberek szebb napja
 

2003. október 17.


Három esztendeje, 2000 tavaszán készült el egy úgynevezett életmódtérkép, azt elemezve kitűnt, hogy a város lakosságának 15 százaléka hatvan éven felüli. Az idős embereket 1987 óta a Gondozási Központ látja el, dolgozói azon vannak, hogy az ellátást mind szélesebb körben lássák el. Szentesen tartós bentlakásos intézmény nem működik.

Miként azt Szebellédi Anna igazgatónőtől megtudtuk, minden évben nagyon sokan várakoznak új fölvételre, szociális étkeztetésre.


Bővebben


 

Elvárásaim
 

2003. október 17.


Ám csak azért az enyéim, mert én fogalmazom írásba. De biztos vagyok benne, hogy sokak tisztességes elvárásairól beszélek. Azokéról, akik bizalmat szavaztak az országgyűlési képviselőknek, s most úgy érzik, hogy bizodalmuk miatt szégyenkezniök kell.

Első elvárásom az, hogy a törvénykező képviselők legyenek megtapasztalható mértékben "odaadó emberek" hazájuk iránt. Vagyis abban a pillanatban, mikor elkezdenek törvénykezni, azt éljék át elsősorban, hogy ettől kezdve nem pártérdekek szolgái többé, hanem a magyar társadaloméi. Mivel nem pártszabályokról szavaznak, hanem a társadalmi béke és jólét ügyében nyomogatják a szavazógombokat.


Bővebben


 

Szomszédolás Csongrádon
 

2003. október 17.


A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának tagjaival szomszédolni indultunk Csongrádra szeptember végén. Utunk először a gróf Széchenyi István Általános Iskolához vezetett. Ott a helytörténeti gyűjteményt és Simmer Sándor fafaragó szobrait tekintettük meg. Az iskola diákjai lelkesen kalauzoltak mindet a múzeumban és bemutatták a régi tárgyakat, eszközöket. A kirándulásunk célja az volt, hogy egy félnapos pikniken vegyünk részt Simmer Sándor tanyáján.


Bővebben


 

Nehezen megvalósult építmény
 A zsinagóga építése (I.)

2003. október 17.


Képünkön: A zsinagóga épülete 1905 körül

A zsidóság elso képviselői a XVIII. század közepén jelentek meg Szentesen, de ők még nem voltak állandó helybeli lakosok. Tartósabban megtelepültekről az 1790 körüli időből tesznek említést a források, de még az 1808/9. évi megyei összeírás is csak 11 zsidó személyt regisztrált. Az 1817. évi conscriptió már 17 családot tüntetett fel, összesen 92 személlyel. Erre az időpontra tehető a szentesi hitközség szervezett megalakulása is, mivel ekkor készült első héber nyelvű alapszabályuk (templomrendjük), s ekkor bérelték ki imaház céljára Sarkadi Sámuel asztalos házát az ún. Vásárállás szélén. A szerény épület 1829-ben tulajdonjogilag is a birtokukba került, s a templomi funkciónak megfelelően kibővítették.


Bővebben


 

Egy százalék
 

2003. október 17.


A VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség köszöni mindazoknak, akik adójuk 1 %-ával a gyermek és ifjúsági táboroztatását és képzési tevékenységét segítették.

******************************

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik 2001. évi adójuk 1 %-át az Együtt Nagycsaládosok Egyesületének ajánlották fel. A 83.976,- forintot rendezvényeink, táboraink lebonyolításához, színházlátogatásaink költségeinek csökkentésére használtuk fel. Köszönjük támogatásukat.


Bővebben


 

Tanításmentes emléknap
 

2003. október 17.


A Horváth Mihály Gimnázium tizennégy éve minden ősszel tanulmányi versenyekkel, majd ezek zárásaként egy szórakoztató programokkal teli nappal emlékezik meg az iskola névadójáról.

A Horváth Mihály-nap, Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő tájékoztatása szerint egy tanításmentes munkanap, melyen épp ezért kötelező a megjelenés, de mindenki szabadon választhat a gazdag programkínálatból. Azok jártak jól, akik elejétől a végéig elkötelezték magukat egy-egy előadás mellett, mert a későn jövők már csak bekukkantani tudtak a diákokkal csordultig telt termekbe.


Bővebben


 

Szentesi építőmunkások Jász-Nagykun-Szolnok megyében
 Építők kézjegyei

2003. október 17.


Szentesen szóbeszéd volt a negyvenes években, hogy az angol-csehszlovák tulajdonban lévő Citka cég a Tisza közelében cipőgyárat szándékozik építtetni. Meghiúsulásának tényleges oka a város irattárában feltételezhetően szerepel.

A martfűi gyár, a szolgálati lakások építését, a munkások tájékoztatása lapján kísérelem meg vázolni.


Bővebben


 

Milliárdok fejlesztésre
 

2003. október 17.


Szentesen tartotta elnökségi ülését a Magyar Szocialista Párt megyei szervezete. Az azt megelőző sajtótájékoztatón Botka László, a párt megyei elnöke, Szeged polgármestere egyebek mellett szólt a megvalósult pályázatokról, a jövőbeni tervekről.

Elmondta, megyei lobbit alakítottak ki, hogy a térség szocialista képviselői a települések által megfogalmazódott elképzeléseket közösen tudják képviselni. Ugyanez érvényes a megye térségeinek fejlesztési elképzeléseire is. Az elnök kijelentette: vallják, hogy nem az országos pártpolitikai ellentéteket kell idehozni, a helyi politika akkor lehet hatékony, ha az adott település problémáival, fejlesztésekkel foglalkoznak.


Bővebben


 

Kisiskolások s közlekedésben
 

2003. október 17.


A Koszta József Általános Iskolában került megrendezésre a kisiskolások közlekedési versenye a rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának támogatásával. Az október 10-én megrendezett versenyen Szentesről és környékéről közel 40 iskolás vett részt. A tanulók először egy KRESZ-tesztet töltöttek ki, majd az ügyességi és szabályossági versenyszámokban mérték össze tudásukat.


Bővebben


 

Világjáró kerekesek
 

2003. október 17.


Négy országon át tekert két szentesi fiatalember a nyáron. Baranyi Antal Gábor és Vidovics Lajos túrája a tervezettnél hamarabb véget ért, de így is közel kétezer kilométert tettek meg.

Baranyi Antal állandó résztvevője a Szentesről szervezett hosszú távú túráknak a Four Diamonds Sportegyesület túraszakosztályának tagjaként. Nem csoda, hogy világjáróként mutatkozik be. Nyáron két társával egy hét alatt 1600 km-t tekertek le az országhatár mentén, s pár hétre rá külföldi utat, még nagyobb távolság legyőzését tervezték.


Bővebben


 

Egyszerre 37 helyszínen
 

2003. október 17.


A Hegedűs László Helyőrségi Klubban október 10-én jótékonysági estet rendeztek a transzplantáltak megsegítésére. Ugyanezen a napon, ugyanabban az időben még az ország másik 36 helyszínén (valamennyi a Magyar Honvédség Kulturális Szolgáltató KHT irányítása alá tartozik) szintén hasonló célú és jellegű programot szerveztek.

Nálunk, Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium 10. D osztályos tanulói adtak elő egy színdarabot, Keserű Imre tanár úr rendezésében.


Bővebben


 

Sofőrök és rendőrök találkozója
 

2003. október 17.


Képünkön: A győztesek (balról): Vida Imre, Horváth Sándor, Kiss István

Sofőr és rendőr találkozása a közutakon mindig hivatalos, távolságtartó, s előfordul, hogy kellemetlenségekkel jár. Amíg a hatóság teszi a dolgát, a volán mögött ülő bosszankodik, hogy ő is tenné a sajátját. Ezen a viszonyon van mit javítani, s talán lehet is. Legalábbis Galbács Lajos és Pataki Péter elgondolása szerint össze lehet hozni a rendőröket és a sofőröket egy találkozóra, ahol barátságosan kibeszélgethetik magukat. Egymás segítéséről van szó - magyarázta Galbács Lajos.


Bővebben


 

Eperjesen jártunk
 

2003. október 17.


A 2003-2004-es tanévet a Pedagógus Szakszervezet nyugdíjas tagozata kirándulással kezdte. Igaz, nekik nem szólt már a csengő, de jött egy meghívás személyesen Kollár János polgármester úrtól, amelyben eperjesi látogatásra hívta tagozatunk, klubunk minden tagját, szeptember 19-én.

Egy évvel ezelőtt novemberi látogatásunkkor még csak alapjait láttuk a falu templomának, ma már majdnem készen, tornya égbe magasodik! Szentelése október 18-án lesz.


Bővebben


 

Körbe zárt világ
 

2003. október 17.


A Péter Pál Polgárház pincéjében gyakran találkozhatunk szép dolgokkal. Legutóbb éppen Szabó Mariann és Horváth Sándor örvendeztette meg alkotásaival a kíváncsi szemlélődőt. S ha már pincéről beszélünk, ifjabbik Szemerédi András tanár úr remek borát ízlelgetve csodálkozhattunk rá a grafikus és a szobrász munkáira.

Ebben Gágyor Jánosné tanárnő állt a segítségünkre. Megnyitóbeszédében sokatsejtetően szólt az alkotókról, a bemutatott művekről. Szabó Mariann grafikus az elmúlt nyár "termésével" várja látogatóit. Horváth Sándor szobrász, aki fából faragja csodálatos dolgait, különböző alkotói korszakaiból mutat be munkákat a tárlaton.


Bővebben


 

Őszinte szívvel
 Versek, dalok, festmények

2003. október 17.


Vidovics Ferenc: Békegalamb (II. díj)

Kiállítással egybekötött irodalmi esten mutatkozott be festményeivel Bodri Katalin és lánya, Török Katalin, valamint verseivel Dömsödi Teréz. Első versének címét viselte a könyvtárban rendezett zenés műsor címe is : Őszinte szívvel.

"Beszédes színekkel szőtt és a megfestett szavakból fonódott gondolatokkal" érkeztek az est alkotói a közönség elé, mint az a bevezetőből kiderült. Régről ismerik egymást, közös ismérvük, hogy mindhárman a "Mosolygósabb Régióért" egyesület tagjai, és szerették volna közösen a közönség elé vinni művészetüket. Dömsödi Teréz, az egyesület alapítója és a műsor létrehozója elsőként alkotótársait mutatta be.


Bővebben


 

Vendég Topolyáról
 

2003. október 17.


A politika, a háborúskodás, az azzal kapcsolatos történések rányomták bélyegüket a Topolyai Művésztelep munkájára. Ádor Páltól, a művésztelep - ma már nyugdíjas - egykori vezetőjétől tudjuk, magát az épületet elvesztették, az romhalmazzá vált. De nincs leállás, nem is lehet, mondja Pali bácsi, a művészet iránti elkötelezettségük, alkotókészségük arra ösztönzi őket, hogy végezzék tovább a dolgunkat.


Bővebben


 

Környezetünk
 Diákélet

2003. október 17.


A te anyukádnak van szőrmebundája? Az enyém az életét adta érte.

Negyven-, ötvenezer. Nagy számok ugye? Ennyi tigris élt száz évvel ezelőtt Indiában. Mára már csak négyezer maradt. A világon ma kb. hat kilencezer egyed él, amelynek több, mint a felét a környezetvédők tenyésztésének köszönhetjük. De számuk is egyre csökken. Évszázadok óta olyan legendák keringenek a nép között, amelyekben a tigrist emberevő vadállatként mutatják be. Pedig ennek a fele sem igaz, ugyanis ezek a vadmacskák kerülnek minden kapcsolatot az emberrel, és csak legvégső esetben támadnak.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. október 17.


Az élet motorja a változás: minden és mindenki változik, amint az idő múlik. Az a jó a változásban, hogy mindig újat hoz, függetlenül attól, hogy te örülsz neki, vagy nem.

**********************************

A hatalmas uralkodik, a szegény pedig szolgál. A hatalmas a törvény fölé helyezi magát, mert így vagy úgy megteheti. A szegénynek a kötelezettség, a munka és a teherviselés marad. Lesz másként valaha is? Soha. Bölcs Salamon szerint "minden hiábavalóság". Vanitatum vanitas...


Bővebben


 

Gyilkosság és rablás
 

2003. október 17.


Emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya. Október 7-én a kor esti órákban egy 55 éves nő, szóváltás után, mellkason szúrt egy 48 éves férfit Fábiánsebestyénben, aki később belehalt sérüléseibe. A gyanúsított előzetes őrizetbe vétele mellett jelenleg is folyik a nyomozás.

Október harmadikai lapszámunkban már beszámoltunk T. A. bűncselekményeiről. T. két hétig tudta fékezni magát, ám most ismét hallatott magáról, ezúttal azonban úgy tűnik súlyosabb büntetésre is számíthat. Hétfőn történt, hogy egy hölgy feküdt nem messze a vasútállomástól az egyik padon, amikor T. odament hozzá és leköpte a nőt, majd később a WC-ből hozott bizonytalan eredetű folyadékkal le is öntötte.


Bővebben


 

Egészség 23 órán át
 

2003. október 17.


Az idén is megrendezésre kerül október 22-23-án a már hagyományos 23 órás egészségnap. Ezzel kapcsolatosan tartott tájékoztatót Takács László a Városi Sportcsarnok igazgatója.

- Az idei esemény az előző évekhez képest egy kicsit bővített formában kerül megrendezésre - kezdte bevezetőjében majd így folytatta: - Több sportág iránt is érdeklődés mutatkozott, s igyekeztünk helyt adni ezeknek az igényeknek. A csarnokban 22-én, délután 5 órakor kezdődik a program és 23-án, délután 4 óráig tart. A választható sportágak, asztalitenisz, aerobik, kosárlabda, röplabda (mint bemutatkozó sportág) és tollaslabda.


Bővebben


 

Női futsal: hibátlan start
 

2003. október 17.


Az NB I-es női futsal 2003-2004-es bajnoki idénye is megkezdődött. Az egri sportcsarnokban rendezett nyitófordulóban, az AL-KO Szentesi TE kispadján ülő új edző Széll István sikeresen mutatkozott be. Az idei pontvadászatban tizenhárom csapat nevezett. A résztvevő együtteseket három-háromcsapatos, illetve egy négycsapatos csoportban is annyi mérkőzést kell játszani, mint a háromcsapatosban. Ebből adódóan a 4. csoport, melyben az AL-KO Szentesi TE is szerepel (ez a négycsapatos) egy csapat mindig szabadnapos.


Bővebben


 

Karcag után BVSC
 

2003. október 17.


Karcagról tért haza "pontosan" a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata, az elmúlt vasárnap. Bozóky Zoltán beszámolója szerint a találkozó első 10 perce kiegyenlített játékot hozott, majd fokozatosan feljöttek a hazaiak, ám mezőnyfölényüket nem tudták gólra váltani. A karcagiak lendületét megtörte, hogy csapatukból a játékvezető kiállított egy játékost, talán ennek is köszönhető, hogy az első félidő utolsó pereceire újra a Szentes irányította a játékot.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. október 17.


Az úszóklub hírei... A Szentes Városi Úszóklub szeptember 27-én Csongrádon, a XI. Idegenforgalmi Kupa úszóversenyen vett részt.

Hetedik alkalommal Aranykalász KEF Kupa... Ismét az Aranykalász győzött.

Labdarúgás... Két mérkőzés, négy pont.

Kézilabda... Vereség Tiszaföldváron.

Tekézők egyesületében... A Szentesi Tekézők Egyesületének csapata Hódmezővásárhelyi FTK csapatát fogadta.

Kenusok... A közelmúltban második alkalommal rendezték meg a középiskolások amatőr kenuversenyét a Kurca városi szakaszán.

Díjlovaglás Challenge Kupa... Babinszky Zsuzsanna nemzetközi versenyen szerepelt.

Teremfoci... Folytatta remek szereplését a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó-csapata.


Bővebben


 

Kupolasátrak
 

2003. október 17.


Október 13-án elkezdték a ligeti uszoda harminchármas és a huszonötös medence kupolasátrainak felállítását. A több napos munkában a városi tűzoltók és a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár katonái is részt vettek.
A hétvégi bajnoki vízilabda-mérkőzést már a fedett medencében játsszák.


 

Szilver-táncosok sikerei
 

2003. október 17.


Szeptember 28-án a Pécsett rendezett Ritmó Kupán a C junior II standard és latin kategóriában is Török László-Marton Evelin első helyezést értek el.

Október 5-én Gyomaendrődön a Rumba TSE által rendezett táncversenyen a következő eredmények születtek:


Bővebben


 

Gólerős Hungerit
 

2003. október 17.


Újabb kötelező győzelmet aratott a Hungerit-Szentesi VK női OB I-es vízilabada-csapata. Pengő László tanítványai egy teljesen egyértelmű mérkőzésen 17-4-re győzték le az OSC gárdáját. Csak a harmadik negyed volt 2-2, a többi játékrészben nem férhetett kétség ahhoz, hogy melyik a jobb csapat (5-0, 5-1, 5-1).


Bővebben


 

Családi események
 

2003. október 17.


Született: Trenka Sándornak és Molnár Máriának (Derekegyházi oldal 203.) Sándor Dániel, Pusztai Zoltánnak és Borbás Beátának (Arany J. u. 30.) Csanád...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz