<<< Vissza

Egyszerre 37 helyszínen

2003. október 17.

 
A Hegedűs László Helyőrségi Klubban október 10-én jótékonysági estet rendeztek a transzplantáltak megsegítésére. Ugyanezen a napon, ugyanabban az időben még az ország másik 36 helyszínén (valamennyi a Magyar Honvédség Kulturális Szolgáltató KHT irányítása alá tartozik) szintén hasonló célú és jellegű programot szerveztek.

Nálunk, Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium 10. D osztályos tanulói adtak elő egy színdarabot, Keserű Imre tanár úr rendezésében.

Az országos akció hátteréről Bányai Istvánt, a transzplantáltak békés megyei egyesületének elnökét kérdeztem:

- Nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Honvédség egyik szervezete mellénk állt, és felkarolta ügyünket. Fontos, hogy segítenek a céljaink eléréséhez szükséges anyagiak előteremtésében, de legalább ennyire jelentős, hogy a programokkal felhívják a figyelmet a szervátültetett betegekkel való foglalkozás szükségességére.

Miért Ön képviseltes a szentesi rendezvényen a transzplantáltak érdekeit?

- Tudomásom szerint Csongrád megyében még nincs az Egyesületünknek csoportja, igy engem kértek fel erre megtisztelő feladatra. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy aki bármilyen szervátültetésben részesült és csatlakozni szeretne egyesületünkhöz, szeretettel várjuk. (Cím a szerk.-ben) Elsősorban a teljes élet élésében tudunk segíteni, sőt orvos barátaink irányításával lelki gondozást is nyújtunk.

A mostani akcióra miért volt szükség?

- Hazánk a szervátültetés terén, legalábbis, ami a veseátültetést illeti, nem áll rossz helyen Európában. Azonban a máj- szív-tüdő-hasnyálmirigy-, illetve a gyermek veseátültetés terén már nem dicsekedhetünk. Gyermek szervátültetéseket még csak külföldön- többnyire Hamburgban - végeznek. Az orvosok által javasolt, külföldön végzendő szervátültetést az OEP finanszírozza, de a kinttartózkodás költségeit a családnak magának kell előteremteni. A jelenlegi akciónkkal, az összegyűlt pénzből a transzplantáció előtt álló gyermekeknek szeretnénk egy hét közös "nyaralást" biztosítani, bátorítani, felkészíteni őket a műtétre, és az azt követő életre.

Hogyan értékeli a szentesi eseményt?

- Először is szeretném megköszönni a Klub vezetésének és dolgozóinak, valamint a gimnáziumi diákoknak az áldozatkész közreműködésüket. Velük szeretnénk továbbra is kapcsolatban állni. Az egyesületünk országos elnöksége a társszervezőkkel együtt úgy döntött, hogy az akció tovább folytatjuk december 10-ig, várva az egyéni és társas vállalkozók esetleges további támogatását. Befizetéseket a következő számlaszámon tehetik meg támogatóink: "Transzplantációs Alapítvány a megújult életekért" 10200885 - 32611135

Kála


<<< Vissza