<<< Vissza

Vendég Topolyáról

2003. október 17.

 
A politika, a háborúskodás, az azzal kapcsolatos történések rányomták bélyegüket a Topolyai Művésztelep munkájára. Ádor Páltól, a művésztelep - ma már nyugdíjas - egykori vezetőjétől tudjuk, magát az épületet elvesztették, az romhalmazzá vált. De nincs leállás, nem is lehet, mondja Pali bácsi, a művészet iránti elkötelezettségük, alkotókészségük arra ösztönzi őket, hogy végezzék tovább a dolgunkat.

- A művésztelep, az ott végzett munka nagyon fontos a számunkra - mondja. Az ígéretekből azt veszem ki, reménykedhetünk, 2005-ben helyre áll ott minden. A telep újra vendéglátója lehet a világ művészeinek. A topolyai művésztelep talán amiatt is érdekes és rendhagyó, hogy mindenki számára nyitott.

Ádor Pál legutóbbi szentesi látogatása alkalmával lapunk érdeklődésére azt is elmondta, hogy bár az épület romhalmazzá vált, a telepen nem pusztultak el alkotások, azokat kimentették onnan.

- Szentessel változatlanul jó kapcsolatot tartunk fenn - folytatta a vendég. - Remek emberek élnek itt, ez nagyon is meghatározó a kapcsolatunkban. Szirbik Imre polgármesterrel együtt tettünk látogatást egy 130 ezer lakosú településen Szerbia Montenegró Államszövetségben. Azon a találkozón szó volt a testvérvárosi kapcsolatokról. A Koszta József Múzeum is érdeklődik a topolyai helytörténeti múzeum iránt, ami ma már a kultúrát szolgálja teljes egészében. A magunk részéről támogatjuk ezt a kapcsolatot is. Meggyőződésünk, hogy jó helyre fogyasszuk az energiánkat.

Ádor Pál elmondta még, hogy Dudás Sándor csongrádi szobrászművész, az ottani alkotóház vezetőjének munkáiból állítottak össze egy kiállításra valót. Azt Topolyán mutatják be.


<<< Vissza