<<< Vissza

Világjáró kerekesek

2003. október 17.

 
Négy országon át tekert két szentesi fiatalember a nyáron. Baranyi Antal Gábor és Vidovics Lajos túrája a tervezettnél hamarabb véget ért, de így is közel kétezer kilométert tettek meg.

Baranyi Antal állandó résztvevője a Szentesről szervezett hosszú távú túráknak a Four Diamonds Sportegyesület túraszakosztályának tagjaként. Nem csoda, hogy világjáróként mutatkozik be. Nyáron két társával egy hét alatt 1600 km-t tekertek le az országhatár mentén, s pár hétre rá külföldi utat, még nagyobb távolság legyőzését tervezték. Végül úgy alakult, hogy akkori társai, Szabó András és Usztrunul Norbert ezt az utat nem tudták vállalni, azonban Antalnak sikerült maga mellé venni munkatársát, akivel tavaly már megjárták Romániát kerékpáron. Erre a túrára eltérő intenzitással készültek s ez később meg is bosszulta magát.

Augusztus 11-én kora reggel indultak, (Antal naplójának tanúsága szerint, melyet az első napokban vezetett) az első nap 207 km-t legyűrve,. Ausztriában nyolc napot töltöttek, megbirkózva az Alpok hegyes tájaival. Vidovics Lajos számára már ekkor kezdődtek a gondok, térdét nagyon megviselte a hegyi szakasz, hiszen több száz kilométeren keresztül csak emelkedőn haladtak Olykor tolnia kellett a bringát, ami szintén nem lehetett kellemes, mert annyira megpakolták mountain bike-jaikat a fiúk, hogy az ülésnél fogva meg sem tudták emelni. A látvány kárpótolta őket, csodálatos hajnalokat és napnyugtákat kaptak lencsevégre, s 2700 méteres magasságba is eljutottak.

Antal azt meséli, útjuk során nem a meleggel gyűlt meg a bajuk, inkább fáztak. Bőséges reggelit követően csak kora este szálltak le a kerékpárról, az ebédre a bicajon elfogyasztott két tábla csokival jobban lehetett bírni a hegyeket. Tekerés közben a húsz éves Antal és tizenhat évvel idősebb társa jól kitárgyalták az élet dolgait. Egy japán csoporthoz csatlakozva tekertek át Olaszországba, majd a szlovén tengerpart mentén haladtak tovább.

Horvátországban már kicsinek tűntek számukra a 7-800 méter magas hegyek, ennek ellenére túrájuk feladására kényszerültek, s Rijekánál vonatra szálltak., mert addigra Lajos lába bedagadt. Augusztus 25-én értek haza. Két hét alatt összesen 1752 km-t tettek meg, augusztus 25-én értek haza. Itthon rápihenve már másképpen lát mindent Lajos, nem ment el a kedve a további kerékpáros túráktól. Mégsem ő kíséri Antalt jövőre tervezett athéni útjára. Ugyanis, hogy ott lehessenek az olimpia helyszínén, mintegy ötezer km-es, több mint két hónapon át tartó utat kell vállalnia Antalnak és majdani társainak, Nagy Ferencnek és a budapesti Szabadi Jánosnak.

Előtte felkészülésként 12 000 km letekerését írta elő magának Antal, négy hónapra elosztva. 2006-ban pedig a Földközi-tenger körbekarikázása a célja Baranyi Antalnak, aki előbb-utóbb méltán nevezheti magát világjárónak.

Támogatók: Gumi Abroncs '96 -KFT, Capri Büfé, Joker Kerékpár Szalon, VTV 2000 KFT., Termoker-Szentes KFT., Zsemberi János faipari vállalkozás, Nagy Henrik, Csendes Zoltán (kerékpár javítás)

Darók József


<<< Vissza