<<< Vissza

Körbe zárt világ

2003. október 17.

 
A Péter Pál Polgárház pincéjében gyakran találkozhatunk szép dolgokkal. Legutóbb éppen Szabó Mariann és Horváth Sándor örvendeztette meg alkotásaival a kíváncsi szemlélődőt. S ha már pincéről beszélünk, ifjabbik Szemerédi András tanár úr remek borát ízlelgetve csodálkozhattunk rá a grafikus és a szobrász munkáira.
Ebben Gágyor Jánosné tanárnő állt a segítségünkre.

Megnyitóbeszédében sokatsejtetően szólt az alkotókról, a bemutatott művekről. Szabó Mariann grafikus az elmúlt nyár "termésével" várja látogatóit. Horváth Sándor szobrász, aki fából faragja csodálatos dolgait, különböző alkotói korszakaiból mutat be munkákat a tárlaton. Ami közös alkotásaikban: a természet szeretete és tisztelete. Mariann apró sorozatai is a természetről szólnak. Képein Magyarország nevezetes fáit mutatja be, az erdei hangulatról mesél, ábrázolja az ország legszebb madarait.

- Ezek a kisméretű, kör alakban készült alkotások átmenetet képeznek a mandalákhoz. Jelentésűk: körbe zárt világ. A mandalák Keleten és Nyugaton minden nép kultúrájában fontos szerephez jutottak. Formavilágukat az egész világon fellelhetjük. Legtöbbjük a belső elmélyülés, a meditáció eszköze. Ezek az alkotások segíteni szeretnének mindenkinek, hogy visszataláljon eredeti önmagához.

Mariann hat képén a szobrászat, építészet illusztrációi találhatók. De láthatunk képet Toscanából, a templomról, a térről és az utcáról. És jelen vannak a nyári olvasmányok hatására született alkotásai is.

Horváth Sándor első próbálkozásai grafittal készültek, fekete-fehér változatban. Később színesedett a rajz, ehhez párosult a gipsz faragás. Először maszkok, majd alakok készültek. Közel három éve próbálkozott a fa megmunkálásával. Szobrai fantáziadúsak, egy kicsit egzotikusak. Az emberről és a természetről szólnak. A szobrász szerint a fa alakja szabja meg, hogy milyen utat vágjon bele. Minden alkotásában fontos a folyamatosság. A fafaragás és a rajz felváltva születik. Számára aprólékos, összefonódó folyamat a kettő. Munkáiban a természetből vett képek szövik át a szellemet.


<<< Vissza