<<< Vissza

Szentesi építőmunkások Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Építők kézjegyei

2003. október 17.

 
Szentesen szóbeszéd volt a negyvenes években, hogy az angol-csehszlovák tulajdonban lévő Citka cég a Tisza közelében cipőgyárat szándékozik építtetni. Meghiúsulásának tényleges oka a város irattárában feltételezhetően szerepel.

A martfűi gyár, a szolgálati lakások építését, a munkások tájékoztatása lapján kísérelem meg vázolni. Kertész Ferenc, Szőke Ferenc, Bárány Mihály, Papp Károly, Polgár Német János, Szabó János, Zeke Lajos, Zelenák József kőműves szakmunkások résztvevői voltak a kezdésnek, és a háború miatt félbehagyott létesítmények befejezésében az ötvenes évek elején. Velük csongrádiak, mindszentiek, szentesiek száznál többen dolgoztunk 1955-ig. Herczeg Ferenc, Kóti Lajos építészek, Földvári N. Dezső, Tihanyi László, Pallagi Sándor művezetésükkel.

A helyszínről: a Tisza kanyarulatának partjára építették a gyárat, kollégiumot és az angoltípusú ikeremeletes, előkertes szolgálati lakásokat. Beton közműcsatornába szerelték az ivó-, melegvíz és a fűtés csöveit. Ezeket a gyár szolgáltatta. A szennyvízvezeték fölé kiemelt szegélyű betonút készült először. Ezután következett a lakások építése. Eléjük és az út közé betonjárda készült. Az okos előrelátó gazdaságos módszereket a magyar tervezők és az építőipar nem hasznosította. Sajnos.

Feneketlen sárban hordtuk az anyagot... Majd ideiglenes "felvonulási" utak készültek. Növekedtek a költségek. A példaértékű családi ház építés sem folytatódott, 27 lakásos, emeletes bérházat létesítettünk. Továbbá kollégiumot és gumigyárat. A Tisza partján lévő martfűi gyárban készítették a falazás anyagát. A homokot a vasútállomás közeléből bányásztuk. Itt kígyófejes bronzkarkötőt leltem, gazdagítva a szentesi múzeumot. A lelet bronzkori települést igazolt. Az építkezés mellett a gyárban a termelés három műszakban történt. Háromezer feletti létszámmal. Fehér János, Ökrös Péter cipészek és társaik "átjártak" Martfűre évekig. Készítményeik eljutottak Angliába is.

Kátai Ferenc


<<< Vissza