<<< Vissza

Környezetünk
 Diákélet

2003. október 17.

 
A te anyukádnak van szőrmebundája? Az enyém az életét adta érte.

Negyven-, ötvenezer. Nagy számok ugye? Ennyi tigris élt száz évvel ezelőtt Indiában. Mára már csak négyezer maradt. A világon ma kb. hat kilencezer egyed él, amelynek több, mint a felét a környezetvédők tenyésztésének köszönhetjük. De számuk is egyre csökken. Évszázadok óta olyan legendák keringenek a nép között, amelyekben a tigrist emberevő vadállatként mutatják be. Pedig ennek a fele sem igaz, ugyanis ezek a vadmacskák kerülnek minden kapcsolatot az emberrel, és csak legvégső esetben támadnak.

A technika fejlődése, az ipar és a lakosság mérhetetlen terjeszkedése egyre nagyobb területeket foglal el, és ebbe sajnos a vadak hazája is beletartozik. A tigrisek rendkívül sok táplálékot fogyasztanak, és a zsákmányállatok tömeges pusztulása számuk csökkenését is jelenti. Az orvvadászok vásárlóinak száma és azoknak kívánsága rohamosan nő. Egyik nap még csak egy karmot akarnak, másik nap pedig már a szemfog kell nekik, harmadnap már egy egész tigrisbundára pályáznak, meg sem fordul a fejükben, hogy a luxuscikkek utáni vágyuk kipusztíthatja a dzsungelek királyát. Sajnos a rezervátumok területeinek védelme sem tökéletes, és így néha oda is bejuthatnak a semmitől vissza nem riadó vadászok.

A tigrisrezervátumok kiépítése sok akadályba ütközik. Ilyen például a helybeli lakosok ellenállása. Az ott lakók ugyanis nem akarják elhagyni falujaikat. 1973-ban az indiai Ranthambhore Tigrisrezervátum egy falu lakóit a közelben fekvő termékeny talajú földre helyezte át. Ám kis idő múltán az újonnan benépesített területek 1980-ban használhatatlanok lettek. A helyi lakosok felháborodtak, mert a termőföldjeiken már nem teremtek meg a növények, és a parkban élő állatok is megdézsmálták a néha-néha mégis megújuló veteményt.

Végül egy magánalapítványt hoztak létre, mely segítette a falu lakóit. Van ahol azért nem ilyen rossz a helyzet. Ilyen például a nepáli Chitwan Nemzeti Park, ahol a lakosok évente egyszer, két hétig szabadon vághatják a nagyra nőtt füvet. Így vették elejét a konfliktusoknak. Sok környezetvédő foglalkozik a tigrisekkel, de az emberek nagy része mégsem tud az olyan lehetőségekről, mint a rezervátumok számlaszámai, melyekre a segítő összegeket lehet utalni.

Ha TE is azt szeretnék, hogy ezek a gyönyörű állatok még sok ideig élhessenek békességben a Földön, akkor TE se vásárolj eredeti bundát, és ismerőseidet is bírd rá, hogy inkább a műszőrmét válasszák. Hiszen az is ugyanolyan szép és meleg, ráadásul nem kell hozzá több ezer ártatlan állat halála.

Bojtor Boglárka


<<< Vissza