<<< Vissza

Milliárdok fejlesztésre

2003. október 17.

 
Szentesen tartotta elnökségi ülését a Magyar Szocialista Párt megyei szervezete. Az azt megelőző sajtótájékoztatón Botka László, a párt megyei elnöke, Szeged polgármestere egyebek mellett szólt a megvalósult pályázatokról, a jövőbeni tervekről.

Elmondta, megyei lobbit alakítottak ki, hogy a térség szocialista képviselői a települések által megfogalmazódott elképzeléseket közösen tudják képviselni. Ugyanez érvényes a megye térségeinek fejlesztési elképzeléseire is. Az elnök kijelentette: vallják, hogy nem az országos pártpolitikai ellentéteket kell idehozni, a helyi politika akkor lehet hatékony, ha az adott település problémáival, fejlesztésekkel foglalkoznak.

Botka László kitért arra, hogy a megye lényegesen több fejlesztési forrást kapott, amelyek folyamatosan bővülnek. Ennyi céltámogatást egy év alatt Csongrád megye soha nem nyert pályázati forrásokból fejlesztésre. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt másfél évben közösen lobbiztak a térség országgyűlési és települési képviselői a polgármesterekkel a kormányzati támogatás elnyerése érdekében.

- Nem vagyunk ötlet híján - jelentette ki a megyei pártelnök. - Nagyon fontos az együttműködés. Átlagban egy megye 2-3 céltámogatást nyert, mi megnyertünk ötöt. Több milliárd forint értékű fejlesztést tudnak településeink megvalósítani az elmúlt egy évben elnyert kormányzati céltámogatásokkal. Biztató, hogy Csongrád megyében az elmúlt egy évben 1500-nál több munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt. Nagyon fontosnak tartom a települések közötti együttműködést. Támogatjuk egymás pályázatait. Tudomásul kell venni, nem egymással kell versenyeznünk.

Az MSZP megyei elnöke szükségesnek tartja az önkormányzatok normatív támogatásának további 2 százalékos emelését. Leszögezte, az már komoly segítség az önkormányzatoknak. Ugyancsak fontos feladatként említette a tömegközlekedési normatíva kezelését. Mint mondta, senkit nem érhetett váratlanul az úgynevezett zöldadóval kapcsolatos módosító javaslata. A környezetszennyezés díját meg kell fizetni.

Ha már lesz ilyen díj, elengedhetetlen, hogy a környezet fenntartásra adandó pénz az önkormányzatoknál maradjon. Környezetvédelmi alapot kell képezni. Ami közvetlenül a lakosság életminőségét és életkörülményeit fogja javítani. Jelen pillanatban erre nincs az önkormányzatoknál forrás. Botka László a továbbiakban szólt arról, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott önkormányzatok támogatási rendszere felülvizsgálatra szorul. Véleménye szerint a kistelepülések vannak a legrosszabb helyzetben.

Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy Szentes térségében sikerült megőrizni a konstruktív gondolkodási módot, az ellenzék - különben természetes - egységes magatartása eddig nem akadályozta a város fejlődését. Ma már sikeres előrehaladásról lehet beszélni, címzett támogatások elnyeréséről. A nagy beruházások között említette a csatornázást, megjegyezte, a Tisza folyó lesz az első olyan vizünk, ahol a hozzá kötődő települések megoldják a szennyvíztisztítás kérdését.

L. J.


<<< Vissza