<<< Vissza

Tanításmentes emléknap

2003. október 17.

 
A Horváth Mihály Gimnázium tizennégy éve minden ősszel tanulmányi versenyekkel, majd ezek zárásaként egy szórakoztató programokkal teli nappal emlékezik meg az iskola névadójáról.

A Horváth Mihály-nap, Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő tájékoztatása szerint egy tanításmentes munkanap, melyen épp ezért kötelező a megjelenés, de mindenki szabadon választhat a gazdag programkínálatból. Azok jártak jól, akik elejétől a végéig elkötelezték magukat egy-egy előadás mellett, mert a későn jövők már csak bekukkantani tudtak a diákokkal csordultig telt termekbe.

A filmes osztályba járó, tizenkettedikes Juhász Tóth Petra pontosan ezt tette, ugyanis eseményfotók készítését kapta feladatul tanárától, ezért digitális gépével járt körbe. Fotózott a díszteremben is, ahol négy nyelven szólt a diákok műsora. Az orosz dalok szövegét kis cetlikről is puskázták a fellépők, de az igazi kuriózum a Midsummer Night's Dream (Szentivánéji álom) című előadás volt, amellyel az angol tagozatos 12. C az angol tudást a színjátszással kombinálta. Dícsérte is őket évfolyamtársuk, Gyergyai Mariann, mondván, látszott, hogy szépen felkészültek. Mariann a tanulmányi versenyeken szerepelt szépen, németből és anyanyelvi ismeretekből, de a SZÍNművészeti versenyen is eredményes volt, ahol "színes" című alkotásokat kellett behatóbban ismerni.

Egy ilyen kötetlen napon , főleg a tanár-diák meccseken kicsit magánemberként is megismerhetik tanáraikat, véli Mariann. Ez fordítva is igaz, hiszen a tantestületből Keserű Imre a tanórákon kívüli tudásanyagot mérhette le az általa vezetett műveltségi vetélkedőn. Az emléknap a tanárokat is mozgósította, osztályfőnökként vagy a foci- és asztalitenisz mérkőzések résztvevőiként mindenhol ott voltak.

A 10. és 11. dések a tornateremben már egy kész produkcióval léptek fel, míg - nem képletesen -két emelettel feljebb Rácz Attila, a Színművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatója a még bemutatás előtt álló , Idegenek című , Örkény-ösztöndíjas darabját elemezte, volt tanára, Poszler György segítségével. Az egykori drámais diák ma már a Stúdió K színpadán és többek közt az új Jancsó-filmben játszik, de azt mondja, folyamatosan tartja a kapcsolatot a gimnáziumi évek alatt megismert tanárokkal és barátaival is.

Az eseménydús délelőtt zárásaként Horváth Mihály szobrát koszorúzták meg , az egykori vallási-és közoktatási miniszter , a gimnázium névadója születésének 194., halálának 125. évfordulóján. Az immár másodszor a Kossuth-téren lezajlott ünnepség részeként a több hetes Horváth Mihály-tanulmányi verseny középiskolás legjobbjait is díjazták.

Darók József

Az emlékverseny eredményei:

Matematika:
9. évfolyam, 1. Gyói Alexandra (9. C), 2. Dobos Judit Eszter (9. G), 3. Őze Attila (9. A),
10. évfolyam, 1. Szőri András (10. A), 2. Czakó Csaba (10. A), 3. Körmendi Kristóf (10. G),
11. évfolyam, 1. Marcsó Zoltán (11. B), 2. Sipos Zita (11. G), 3. Kanász Nagy Zoltán (11. B),
12. évfolyam, 1. Gidófalvy Kitti (12. G), 2. Berényi Adrienn (12. G), 3. Keserű Mihály (12. G)

"Édes anyanyelvünk" verseny: 1. Joó Gabriella (12. B), 2. Kruzslicz Tamás (10. A), 3. Viola Szandra (11. G) és Gyergyai Mariann (12. A)

Iskolai helyesírási verseny: 1. Volosin Márta (9. A), 2. Binder Dominika (10. G), 3. Török Georgina (10. A)

"Szín-művészet" vetélkedősorozat: 1. Gyollai Anikó (12. A), 2. és 3. Barta Katalin (12. B) és Gyergyai Mariann (12. A)

Angol műfordítás: 1. Berényi Adrienn (12. G), 2. Birkás Judit (12. C), 3. Kovács Enikő (10. A)

Német műfordítás: 1. Csízi Evelin (11. B), 2. Gyergyai Mariann (12. A), 3. Kánvási Edina (12. A)

Francia műfordítás: 9-10. évfolyam, 1. Török Georgina (10. A), 2. Jankai Dóra (9. C), 3. Héjja Zsuzsa (9. B), 11-12. évfolyam, 1. Birkás Judit (12. C), Valkai Csaba (12. A), 3. Vecseri Anett (Boros Sámuel Szakközépiskola 12. A)

Történelmi műveltségi vetélkedő: 1. Szőri András (10. A), 2. Barta Katalin (12. B), 3. Vidó Gábor (12. D)


<<< Vissza