XXXIV. évfolyam 37. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Tanévnyitó tanácskozás
 

2003. szeptember 19.


(Fotó: Vidovics Ferenc)

Nevelési-oktatási intézmények pedagógusainak rendez szakmai tanácskozást a "Rendezvényház" Csongrád Megyei Pedagógiai Szak és Szakma Szolgáltató Intézete. Az Őszi pedagógiai napok címmel négy alkalomra tervezett tanévnyitó tanácskozás helyi programjának szervezésébe bekapcsolódott a polgármesteri hivatal művelődési irodája.


Bővebben


 

Sikerrel pályáztak a fürdő felújítására
 

2003. szeptember 19.


A Ligeti uszodára vonatkozóan két pályázata él az önkormányzatnak. Az egyiket már elbírálta a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság. Mint megtudtuk, a pályázatban igényelt pénzösszegnek csak a felét kapta meg a város. Szirbik Imre polgármester a következőképpen fogalmazott: "Át kell gondolni a saját erőt, ami így mintegy 5 millió forint többletkiadást jelent. Meg kell találnunk a forrást, honnan teremtünk elő annyi pénzt, ami egy szauna elkészülését elősegítené.


Bővebben


 

A közönséget is megnyerték
 Szatmári-Nagy Szilvia táncosai

2003. szeptember 19.


Képünkön: Páli Erik, Páli Viktória, Szatmári-Nagy Szilvia (tánctanár) Szögi Szilvia és László Csaba, Fotó: Vidovics

A felnőtt standard magyar bajnokságot rendezte meg a Szilver TSE az erre az alkalomra ünnepi díszbe öltöztetett Városi Sportcsarnokban. Volt is ok az ünneplésre a látványos verseny végén : László Csaba Szögi Szilviával az oldalán megnyerte a felnőtt kategóriát, s a mögöttük második helyen végző Páli - testvérekkel jogot szereztek a világbajnoki részvételre.


Bővebben


 

Szegeden tetszést aratott a kápolna terve
 

2003. szeptember 19.


Mint arról már lapunkban is olvashattak, a Lakos József Baráti Társaság a Somogyi Béla és a Daru utcák találkozásánál lévő téren egy 12 méter magas kápolnát kíván építeni. A 12 méter magasra tervezett "Emléktorony" már most a támadások kereszttüzébe került.

Szirbik Imre polgármester az "ügy" hátteréről a következőképpen tájékoztatta lapunkat:


Bővebben


 

Mai eltűnődések
 

2003. szeptember 19.


"Mondd el, - ami oly egyszerű, - oly magától értetődő, - oly természetes, mint a virág, - mint a kőszikla, - mint a fa, - mint a madárhang, - mint az emberi beszéd, - és mégis - mégis oly nehezen - kimondható..."
Szót fogadok jeles költőnknek, Sík Sándornak, és kimondok néhány szót azokról az eltűnődésekről, melyekkel mostanában találkoztam, s melyeket azért tartok kimondandónak, mert minden eltűnődés csodálkozást szül, a csodálkozás pedig sok hasznos gondolat elindítója lehet.


Bővebben


 

Rendkívüli események
 

2003. szeptember 19.


Szeptember 26-án 8 és 13 óra között elméleti felkészítéssel, október 3-án 9 és 13 óra között gyakorlati bemutatóval és vetélkedővel - hagyomány-teremtő céllal - az önkormányzat felkészítést tart a város 13-16 éves korosztálya számára. A rendezvény célja: felhívni a figyelmet a rendkívüli események kezelésére, a káros szenvedélyek elleni fellépés lehetőségeire, illetve a katasztrófahelyzetekben való teendőkre. A katasztrófa- és egészségvédelmi nap elméleti felkészítésének helyszíne a polgármesteri hivatal konferencia-terme, a gyakorlati bemutató illetve vetélkedő pedig a sportcsarnokban és környékén lesz megtartva.


Bővebben


 

Az ellentétek szítása
 A Rákóczi-szabadságharc vidékünkön (I.)

2003. szeptember 19.


Képünkön: Rác katona

Az 1699-ben megkötött karlócai békeszerződéssel Erdély és a Bácska I. Lipót (1640-1705) uralma alá került; a Maros-Tisza köze és Temesvár a szultán fennhatósága alatt maradt. A magyar-török államhatár Csongrád megyei szakaszát a Tisza és a Maros folyók mentén jelölték ki. A bécsi udvar a visszakerült országrészt fegyverrel meghódított területnek tekintette, ezért a régi földbirtokosok csak jogaik okleveles igazolása és a fegyverváltság lefizetése után kaphatták vissza birtokaikat. A hagyományos vármegyei közigazgatást nem állították helyre, hanem katonai határőrvidékként a szegedi kamarai felügyelőség (prefektorátus) útján közvetlenül Bécsből igazgatták.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. szeptember 19.


Senkitől sem irigyelek semmit, legkevésbé a pótlékot azoktól, akik veszélyes munkát végeznek. De nem tudom, az autóbuszok vezetőinek a munkája veszélyes munkának minősül-e? Ami engem illet, megválogatom, hogy egy buszban hová ülök (ha válogathatok). Egyetlen hely van, amelyre akkor sem ülnék, ha ülhetnék: a buszvezető helyére. Ők odaülnek. Vállalják a veszélyt. Megérdemelnék a veszélyességi pótlékot.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Amíg nincs meg a tettes, addig mindenki gyanús, aki a közelben él.


Bővebben


 

Képzés felsőfokon
 

2003. szeptember 19.


Fotó: Vidovics Ferenc

Akkreditált iskolarendszerű felsőfokú képzést indított a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola. A hallgatók kétféle felsőoktatás közül választhatnak, mégpedig nappali, illetve levelező tagozaton. A négy féléves műszaki informatikai mérnökasszisztens képzés nappali rendszerben működik, azért nem kell fizetni. Ide immár második éve várják a tanulókat.


Bővebben


 

Szentesi univerzitás
 

2003. szeptember 19.


A város arra törekszik, hogy a műszaki és a reál felsőoktatást lehetőség szerint meghonosítsa a városban, hiszen a Tiszától keletre kevés ilyen képzőközpontot találhatunk az országban. Szirbik Imre polgármester ekképpen fogalmaz a témával kapcsolatosan. Mint mondja, örül annak, hogy a Veszprémi Egyetem és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola közös megállapodása révén a felsőfokú képzés teret nyert Szentesen.


Bővebben


 

Turisztika
 

2003. szeptember 19.


Az Árpád Kistérség-fejlesztő Önkormányzati Egyesület koordinációja mellet - a térség kistelepüléseivel közösen - Szentes is pályázott a Térség- és Településfelzárkóztatási Célelőirányzat központi keretének turisztikai infrastruktúra jogcímére. A pályázat célja a szentesi kistérségben egységes turisztikai táblarendszer létesítése.


Bővebben


 

Pusztító erdőtűz
 Segítség a testvérvárosnak

2003. szeptember 19.


A nemzetközi híradásokból értesültünk arról, hogy Szentes spanyol testvérvárosát és környékét is elérte a Valencia tartományban pusztító erdőtűz. Az önkormányzat felajánlotta Bunol városának segítségét. A napokban kaptuk a hírt a testvértelepülés vezetőségétől, köztük Fernando Giraldós ottani polgármestertől, hogy a felajánlott segítséget köszönettel veszik.


 

Öreg iskola felújított udvarral
 90 éve adták át a Petőfi-iskola épületét

2003. szeptember 19.


Fotó: Bugyi Zsolt

A szentesi Állami Polgári Leányiskola épületét 90 évvel ezelőtt, 1913 őszén adták át a tanulni vágyó lányoknak. Az épületet Bohn Alajos bécsi építész tervezte, sőt a szakipari munkálatokat is ő irányította. Erről részletesen beszámolt a közelmúltban Labádi Lajos, a Szentesi Levéltár igazgatója a Szentesi Élet június 27-i számában (A Polgári Leányiskola 90 éve épült).

A korabeli diákok hatalmas lelkesedéssel vették birtokukba a "Kultúrpalotá"-t. A szolgálati lakással, irodákkal, szertárakkal, modern berendezési tárgyakkal, korszerű szemléltetőeszközökkel felszerelt iskolában öröm volt tanítani és tanulni.


Bővebben


 

Ismét a legjobbak között
 

2003. szeptember 19.


Szeptember 4-én rendezték meg az ország legrangosabb tűzoltó szakmai vetélkedőjének területi fordulóját Dombóváron. A belügyminiszter fővédnökségével és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató védnökségével megrendezésre kerülő versenyen immáron negyedik alkalommal képviselte a Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság csapata Csongrád megyét.


Bővebben


 

Igény a keresztény szellemiségre
 "Nem sokaság, hanem lélek..."

2003. szeptember 19.


Fotó: Vidovics Ferenc

Szeptember lévén Nemes Évával, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónőjével a tanévkezdésről beszélgetünk. Aki azzal kezdi tájékoztatását, hogy a szeptemberi becsengetésre, a tanulók fogadására készen állt az iskola.

- Iskolánk eredményes a francia nyelv színvonalas oktatásában. Most viszont arról beszélhetünk, hogy nagy igény lett az angol nyelv tanítására is. Szentesi, pályakezdő angol szakos pedagógus kezdte meg munkáját iskolánkban. Szakköri kereteken belül is foglalkozik a nyelvoktatással - mondja az igazgatónő.


Bővebben


 

Pillanatképek
 

2003. szeptember 19.


Sok-sok emléket őriz a Petőfi utca. Minden egyes épületéhez kötődik valami. Köztük az úgynevezett "gólyásházhoz" is. Egy szál virágot láttat napok óta lelakatolt kapuján. Rég elszáradt már, szalagját is átszínezte a napsütés.


Bővebben


 

Pránanadi
 Tibeti gyógymód Szentesen

2003. szeptember 19.


Ha feltennénk az embereknek a Föld bármely pontján azt a kérdést, hogy mi a legfontosabb számukra, valószínű, hogy földrésztől, kultúrától, kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül egybehangzó lenne a válasz: az egészségem.

Az egészség, a gyógyítás mindig is létfontosságú volt, és az ma is. Az orvoslás is nagyjából az emberiséggel egyidős. Mára már szinte testünk legapróbb alkotóiról is mindent tudunk, istenekként vezéreljük a természet mechanizmusát, de még mindig sok minden vár megismerésre, felfedezésre, s legalább ily sok mindent már elfeledtünk.


Bővebben


 

Játszva dolgoztak meg a tapsért
 Kapolcs után Szentesen a drámaisok utcaszínháza

2003. szeptember 19.


Fotó: Vidovics Ferenc

Nagy sikert aratott a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjainak utcaszínháza a Művészetek Völgye elnevezésű nyári kulturális fesztiválon. A kifejezetten utcai előadásra szánt produkciókból hármat idehaza is bemutattak a napokban.

Egy héttel a fesztivál kezdete előtt táboroztak le a szentesi diákok Kapolcson, s ott a helyszínen gyakorolták be ezeket a darabokat. Persze, túl a hat napos próbán, ezek az előadások a gimnáziumban nap mint nap elvégzett színjátszó tevékenységből alakultak ki. A falvakban hírverést is csaptak a daraboknak, mintegy gyakorolva a közönséggel való kapcsolattartást. Ez része a színjátszásnak, a most bemutatott daraboknak pedig különösen.


Bővebben


 

Pályakezdő diplomások
 

2003. szeptember 19.


Szeptember 17-én pályakezdő diplomás közalkalmazottak és köztisztviselők tiszteletére rendeztek összejövetelt a polgármesteri hivatalban. A rendezvényen Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, Oltyán Lajos, az önkormányzat művelődési és oktatási bizottságának elnöke és Mihály Béláné irodavezető köszöntötte a megjelenteket, s adták át a város ajándékát. Képünkön (Vidovics Ferenc felvétele) a pályakezdő diplomások egy csoportja látható.


Bővebben


 

Emlékek forgatagában
 Levél a távolból

2003. szeptember 19.


Tiszti aranykardbojtomat az urnámra fogják csavarni a temetésemkor. Szépségesen szép cserépedény gyűjteményemet (van vagy kettőszáz darab) egy életen át gyűjtöttem: mindegyikhez értékes sztorik tartoznak. Édesanyám lánykori strucctoll- és keményített selyemlegyezői, Kamocsay nagyanyám elefántcsont díszítésű "csatos imakönyve".

Remek térképem van az Akropoliszról, fényképeim firenzei Palazzo Vecchióról, Ravennából Dante sírja:végigfényképeztem az egész Dalmát tengerpartot, majd Párizst, Németország nagy városait, Bautzenben Mátyás királyunk arcát.


Bővebben


 

Mi történt a Kurcán?
 Horgászok véleménye

2003. szeptember 19.


Az utóbbi időben többen - többféleképpen vélekedtek egy - a horgászoknak igen fontos esetről.

A tények. Augusztus 27 -én éjjel néhány halász és a horgászmester lehalászást végzett a Kurcán. Füsti Molnár Lajos a Szentesi Horgászegyesület elnöke a Rádió Szentes szeptember 15-ei adásában elmondta: ők kifejezetten a nagytestű busákat akarták lehalászni, és azért éjjel, hogy ne zavarják a nappal horgászókat. Az elnök azt mondta: a vezetőséget ő tájékoztatta ezekről a tervekről, és az ő tudtukkal végezték a lehalászást.


Bővebben


 

Hídverés Szolnokon
 

2003. szeptember 19.


Mint azt már múlt heti számunkban közzétettük, a főváros után Szolnokon építettek pontonhidat városunk katonái. Az V. Gulyásfesztivál alkalmából a szentesi hidászok megépítették a Szolnoki Európa Hidat szeptember 5.-én.
A híd ünnepélyes avatására a fesztivál megnyitó ünnepsége keretében került sor, ahol Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára vágta át a nemzeti színű szalagot a híd Tisza Szálló felőli hídfőjénél, majd méltatta a szentesi katonák kitűnő munkáját.


Bővebben


 

Őszi zongorás esték
 

2003. szeptember 19.


Szeptemberben ismét kezdetét veszi az egészen májusig tartó hangversenysorozat a Lajtha László Zeneiskolában. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Szentes város kulturális eseménypalettáján igen rangos helyet foglalnak el a zeneiskolában hallható koncertek. Mi több, fiatal művészek számára sem elhanyagolható lehetőség e falak között játszani, közönségünk szeretetétől, érdeklődésétől övezve.


Bővebben


 

Fekete Csanád és a címeres mez
 

2003. szeptember 19.


Fotó: Vidovics Ferenc

A szentesi rögbi is feliratkozott azon sportágak közé, mely magyar válogatottat nevelt. A rögbi Szentesen nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé. Tizenkét éve annak, hogy ez a sportág megjelent a város sportpalettáján. Ez idő alatt két válogatottat is adott. Törőcsik Sándor a Szentesi VSC "91-esek" jelenlegi edzője után, Fekete Csanád a második rögbi játékos, aki magára húzhatta a címeres mezt.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. szeptember 19.


Hajrá lányok!... A Hungerit Szentes női gárdája szombaton megkezdi a bajnoki pontvadászatot.

Asztalitenisz NB III... A 2. fordulóban újabb győzelem.

Petőfi dzsúdó... Szeptember 6-án, Baján, nemzetközi regionális dzsúdó versenyt rendeztek.

Kenuverseny... A Horváth Mihály Gimnázium ismét amatőr kenuversenyt szervez.

Rögbi NB I... Súlyos vereség


Bővebben


 

Megütötték a polgárőrt
 

2003. szeptember 19.


Fábiánsebestyénben a hétvégi diszkó után a polgárőrök segítettek a rendfenntartásban és a diszkó bezárásában, amikor egy fiatalember odament az egyik polgárőrhöz, akit tettleg bántalmazott. Mivel a polgárőr szolgálatban volt, ezért közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indítottak eljárást a férfi ellen.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. szeptember 19.


Született: Sajtos Zsoltnak és Csáki Anikónak (Szabadság tér 1.) Kiara, Osztreluczki Márton Ferencnek és Szircsák Mónikának (Burián L. u. 12.) Márton...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz