<<< Vissza

Szegeden tetszést aratott a kápolna terve

2003. szeptember 19.

 
Mint arról már lapunkban is olvashattak, a Lakos József Baráti Társaság a Somogyi Béla és a Daru utcák találkozásánál lévő téren egy 12 méter magas kápolnát kíván építeni. A 12 méter magasra tervezett "Emléktorony" már most a támadások kereszttüzébe került.

Szirbik Imre polgármester az "ügy" hátteréről a következőképpen tájékoztatta lapunkat:

- A közterületen elhelyezendő alkotásoknak illeszkedni kell a város rendezési tervébe. Nem a gondolattal, nem a kápolna kialakításával vannak gondjai a polgármesteri hivatal műszaki osztályának, hanem az épület magassági adataival. A környékben 4-6 méteres magasságú épületek állnak, a beépítési terv maximum 9 méteres magasságokat bír. A beadott terv szerint az emléktorony jóval meghaladná azt. A tervvel kapcsolatban egyeztetések folynak, az ügy a megyei tervtanács elé került, hogy objektív és független értékelés születhessen a dologból. Véleményem szerint a kápolna térben való megjelenése az, ami a gondolkodás tárgyát képezi, s nem az, hogy megvalósuljon vagy sem.

Nos, a területi főépítészi iroda szeptember 17-én meghozott tervtanácsi véleménye kedvező fordulatot hozhat az említett ügyben. (Mindez Szirbik Imre polgármester készített interjú másnapján történt.) Lovag Imre Károly, a civil szervezet ügyvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Sipos György építész a szakma néhány kiválóságával együtt véleményezte a tervet. Járt a kijelölt helyszínen is, s mint hallottuk, pozitív ajánlást adott az emlékmű elhelyezésével kapcsolatban.

Mint ismeretes, a Lakos József Baráti Társaság és a Szentesről elszármazott Csete György építész, az emléktorony tervezője régebb óta várja, hogy az engedélyt megkapják a kápolna építésére. Lovag Imre Károly tájékoztatása szerint a tárgyaláson jelen volt Zsohár Zsuzsa, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője, aki elmondta, megvárják az írásos véleményezést, azt követően pedig az ügyben a képviselő-testület dönt majd.


<<< Vissza