<<< Vissza

Öreg iskola felújított udvarral
90 éve adták át a Petőfi-iskola épületét

2003. szeptember 19.

 
Fotó: Bugyi Zsolt

A szentesi Állami Polgári Leányiskola épületét 90 évvel ezelőtt, 1913 őszén adták át a tanulni vágyó lányoknak. Az épületet Bohn Alajos bécsi építész tervezte, sőt a szakipari munkálatokat is ő irányította. Erről részletesen beszámolt a közelmúltban Labádi Lajos, a Szentesi Levéltár igazgatója a Szentesi Élet június 27-i számában (A Polgári Leányiskola 90 éve épült).

A korabeli diákok hatalmas lelkesedéssel vették birtokukba a "Kultúrpalotá"-t. A szolgálati lakással, irodákkal, szertárakkal, modern berendezési tárgyakkal, korszerű szemléltetőeszközökkel felszerelt iskolában öröm volt tanítani és tanulni.

Az eltelt évtizedek az épület külsején nem sokat változtattak. Többszöri tatarozás, felújítás után ma is a város egyik népszerű iskolája. Változást csak a személyek természetes cserélődése jelentett: új gyerekek érkeztek, elballagtak, új pedagógusok jöttek, és a fáradtak nyugdíjba mentek. Az oktatás szerkezete viszont jelentősen átalakult. A polgári leányiskolai képzést felváltotta az általános iskolai koedukált tanítási forma. A közkedvelt, hasznos műveltségi területek tanítása (művészeti tárgyak, idegen nyelv) azonban ma is megmaradtak.

Az évtizedek alatt sajnos az udvar mérete jelentős mértékben nem növekedhetett. A pedagógusok és szülők minden korszakban próbálták javítani a felszereltséget, de a rossz adottságok miatt ez rendkívül nehéz feladatnak bizonyult. A kezdeti poros-sáros udvart felváltotta a beton, és helyet kapott némi sportolási lehetőség is. Közben az átadáskor még kis facsemeték megerősödtek, s bizony a kevés termőföld miatt jórészük idő előtt kipusztult a gondos ápolás ellenére is. A zöld növények hiánya kopárrá tette az iskola udvarát. Néhány évvel ezelőtt a gyermekek, felnőttek összefogva elkezdték a felújítást.

A munka nehéznek bizonyult, hiszen az udvari beton alatt egy pincerendszer húzódik, ezáltal csak nagyon kicsiny területet lehet parkosítani. Sok-sok szervezőmunka, önkormányzati támogatás, önkéntes felajánlás segítségével a 90 éves évfordulót csendesen ünneplő iskola végre méltó körülmények közepette nyithatta meg az új tanévet. Köszönet érte minden közreműködőnek.

Ma már a tízperceket, a szabadidőt egyaránt szívesen töltik a felújított udvaron a gyerekek. A szép díszburkolat, a zöld pázsit, a díszcserjék, a kis pihenőt adó hordozható padok, játékok teszik üdévé, hangulatossá a rendelkezésre álló teret. A 90 évvel ezelőtt telepített fák közül néhány még ma is vidáman bólogat az új csemetékre, mintha csak a gyerekeknek üzennének: "...ti is fiatalok vagytok, akár a kis társaitok, vigyázzatok egymásra, hiszen tietek a jövő!"

Kis-Rácz Antalné
munkaközösség-vezető


<<< Vissza