<<< Vissza

Szentesi univerzitás

2003. szeptember 19.

 
A város arra törekszik, hogy a műszaki és a reál felsőoktatást lehetőség szerint meghonosítsa a városban, hiszen a Tiszától keletre kevés ilyen képzőközpontot találhatunk az országban. Szirbik Imre polgármester ekképpen fogalmaz a témával kapcsolatosan. Mint mondja, örül annak, hogy a Veszprémi Egyetem és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola közös megállapodása révén a felsőfokú képzés teret nyert Szentesen.

A polgármester arról is beszél, hogy már szinte hagyománya van Szentesen a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolával, a szegedi univerzitással történő kapcsolatnak. Kijelenti, az ilyen, a kihelyezett, úgynevezett előképző tanfolyamok a város egyetlen kitörési pontjai is egyben, majd hozzáteszi:

- Be kellett látni, hogy önálló felsőfokú képzőközpontokat ma már nem hoznak létre. Arról is vita folyik az oktatásban, hogy a jelenlegi, úgynevezett tömegképzés előnyére vagy a hátrányára szolgál az oktatásnak. De ez maradjon a felsőoktatás problémáin vitatkozók témája. A város arra törekszik, hogy minél sokszínűbb ilyen képzőközpontot, akár univerzitást tudjon létrehozni Szentesen, s azáltal a helyi fiatalok itthon-maradását biztosítani. A térség fiataljainak egy olyan képzési rendszert nyújtani, amely nagyobb elhelyezkedési lehetőséget, perspektívát jelent. Úgy gondolom, ennek hatalmas lökést ad majd a volt megyeháza felújítása, hiszen az épületben megosztott képzés lesz.

A polgármester példát is említ: a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola esetében a megyében egyedüli műszaki felsőfokú szakképzés folyik. Az önkormányzat ugyanezt szeretné elérni a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolával mezőgazdasági, a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskolával közgazdasági vonalon. Mint mondja: ez a pedagógus társadalomnak is perspektívát ad, hiszen a középiskolát meghaladó felsőfokú oktatást végezhet, olyan pedagógusok, akik az adott felsőoktatási intézménytől akkreditált minősítést kaptak.

L. J.


<<< Vissza