<<< Vissza

Igény a keresztény szellemiségre
"Nem sokaság, hanem lélek..."

2003. szeptember 19.

 
Fotó: Vidovics Ferenc

Szeptember lévén Nemes Évával, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónőjével a tanévkezdésről beszélgetünk. Aki azzal kezdi tájékoztatását, hogy a szeptemberi becsengetésre, a tanulók fogadására készen állt az iskola.

- Iskolánk eredményes a francia nyelv színvonalas oktatásában. Most viszont arról beszélhetünk, hogy nagy igény lett az angol nyelv tanítására is. Szentesi, pályakezdő angol szakos pedagógus kezdte meg munkáját iskolánkban. Szakköri kereteken belül is foglalkozik a nyelvoktatással - mondja az igazgatónő.

- Mint hallhattuk, sok mindent elvégeztek a tanévkezdésre...

- A számítástechnika termünket áthelyeztük és sikerült berendeznünk is. A korábbi terem kicsi volt. Jelenleg 15 gépen gyakorolhatnak a gyerekek. Az osztály egyik fele technika órán van, a másik fele informatikát tanul, már ötödik osztálytól. Aki igényli, annak külön szervezzük majd informatika szakkört is.

- Mindehhez elegendő nevelői létszám áll a rendelkezésre?

- Igen. Nagyszerű kollektíva dolgozik az iskolában. Ami a tanévkezdést illeti, két pályakezdő pedagógusunk van, új a gazdasági vezetőnk, a gondnokunk és új a titkárnőnk is.

- Milyen felújításokat végeztek el a nyáron?

- Parkettázás, festési munkák voltak, felújítottunk több vizesblokkot. Igyekeztünk takarékoskodni, szerencsére a gondnokunk jó szakember, a feladatok nagy részét ő végezte. A megyéspüspök úr sokat segít az iskolánknak, kérésünkre támogat bennünket. A helyi önkormányzat is rendkívül segítőkész.

- Úgy tudom, nagy hangsúlyt fektetnek a szakköri foglalkozásokra is.

- Szakköreink közül új a színjátszószakkör. A színjátszásban az a nagyszerű, hogy a gyerekek azonosulnak a szerepekkel, figurákkal. Régi álmom volt, hogy az Árpádházi-királyokról többet tudjanak gyerekeink. Ezért indítottunk el egy történelmi szakkört, később ebből szeretnénk egy történelmi vetélkedőt is szervezni, más iskolák meghívásával. A katolikus vallás az egész világra kiterjedően lehetővé teszi a kapcsolattartást. Iskolánk diákjai Németországban jártak a nyáron, hozzánk is jönnek majd vendégek. Élménybeszámolókkal, filmvetítésekkel próbáljuk élvezetessé tenni az ismeretszerzést. Az elmúlt héten például egy missziós-testvért hallgattunk meg, a személyes tanúságnak óriási erej és hatása van.

- Mennyiben változott a tanulói létszám?

- A létszám valamivel kevesebb, mint szinte mindenütt az országban. Most lettek iskoláskorúak a Bokros-csomag gyerekei. 475 tanulónk van, két első osztályt indítottunk. Berzsenyi mondta: nem sokaság, hanem lélek, s szabad, s szabad nép tesz csuda dolgokat. Ez így igaz. Egy iskola minőségét nem a gyerekszám nagysága méri. Azt viszont nagyon szeretném, ha a városban igazi, valóságos igény lenne a keresztény iskolára, a keresztény szellemiségre.

- Milyen lesz ez a tanév? Nehezebb vagy könnyebb az előzőnél?

- Ez a jövő titka. Mi, a nevelőtestület tudjuk, nagy feladatot kaptunk, építkeznünk kell, és nemcsak materiálisan, hanem a morál és a szellem világában is.

Lovas József


<<< Vissza