<<< Vissza

Képzés felsőfokon

2003. szeptember 19.

 
Fotó: Vidovics Ferenc

Akkreditált iskolarendszerű felsőfokú képzést indított a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola. A hallgatók kétféle felsőoktatás közül választhatnak, mégpedig nappali, illetve levelező tagozaton. A négy féléves műszaki informatikai mérnökasszisztens képzés nappali rendszerben működik, azért nem kell fizetni. Ide immár második éve várják a tanulókat.

- Ők az idei tanév végén sikeres vizsgát tettek, a tanulók tudásszintjével a vizsgáztató Veszprémi Egyetem meg volt elégedve - jelenti ki érdeklődésünkre Nagy Gyuláné igazgató. - Velük van kapcsolatunk, szerződésünk, a felügyeleti szervünk is az egyetem.

- A hallgatók hogyan juthatnak a képzésbe?

- Erre érettségi után lehet jelentkezni. Amennyiben a diák elvégzi a felsőfokú akkreditált felsőfokú képzést, kap egy felsőfokú szakmai oklevelet, minek utána megfelelő pontokkal felvételi nélkül juthat be az egyetemre, illetve a kecskeméti főiskolára. Az első évfolyamon huszonheten voltak, abból hárman nem tudtak végezni, a többiekkel elégedettek voltak a vizsgáztatók. A mostani első osztály 28 fővel indult.

- A levelező oktatásról mit lehet tudni?

- A most szeptemberben indult levelező képzés új. Szintén a Veszprémi Egyetemmel kötött megállapodás alapján villamosmérnök asszisztenseket képezünk ki. Az osztályba inkább az elektromosság iránt érdeklődők járnak. A képzést egykori tanítványaink igényelték, azok, akik előzőleg már megszerezték erősáramú bizonyítványukat. Azért is indítottuk azt levelező tagozaton. Más városokból is jönnek hozzánk tanulni. Most 20-an vannak, még öt tanulót tudnánk fogadni, a foglalkozások délután csütörtökön és pénteken vannak. Az öt félévet magában foglaló képzés önköltséges. Diákigazolvány, diákhitel jár vele.

- Kik tanítanak ezekben az osztályokban?

- A levelezőn villamosmérnökeink, a másikon informatikai mérnökeink tartják az órákat. Teljes egészében helyi tanárok látják el a képzést. Az egyetemről csak vizsgáztatnak.

- Miért fontos mindez az iskolának?

- Azért mert ez a műszaki felsőoktatás csírája, ez a jövő. Ebben mi vagyunk az elsők, a megyében rajtunk kívül nincs műszaki felsőoktatás. Azért is fontos mindez, mert különben kiviszik az ipart a megyéből, ha nem oktatunk. Kiviszik a munkásukat is.

Lovas József


<<< Vissza