<<< Vissza

Emlékek forgatagában
Levél a távolból

2003. szeptember 19.

 
Tiszti aranykardbojtomat az urnámra fogják csavarni a temetésemkor. Szépségesen szép cserépedény gyűjteményemet (van vagy kettőszáz darab) egy életen át gyűjtöttem: mindegyikhez értékes sztorik tartoznak. Édesanyám lánykori strucctoll- és keményített selyemlegyezői, Kamocsay nagyanyám elefántcsont díszítésű "csatos imakönyve".

Remek térképem van az Akropoliszról, fényképeim firenzei Palazzo Vecchióról, Ravennából Dante sírja: végigfényképeztem az egész Dalmát tengerpartot, majd Párizst, Németország nagy városait, Bautzenben Mátyás királyunk arcát. A zágrábi Szent László Székesegyház halálomig kedves emlékem marad. Fényképeztem Székelykevén, a Kárpát-medence legdélibb magyar településén; megmásztam a Titeli-fennsíkot. Ivan Mestrovic horvát, német és magyar nyelvű életrajzát, albumát megszereztem. Nem tudtam Miroszláv Krlezsától aláírást szerezni Zágrábban az egyik könyvébe. (A horvátokat gyűlölő vezetőnk volt, nem adott időt!). Megsimogattam a máglyán gyalázatos módon elégetett Domrény-beli szűz: arannyal befuttatott lovas szobrát Párizsban. Utólag már lehetett szobrot állítani? Domrény-be nem tudtam eljutni.

A magyar nagyságok: Ady, József Attila, Liszt Ferenc, II. Rákóczi Ferenc lakhelyein tisztelegtünk. Feleségemmel Madame Curie lakását is megnéztük. Giotto-albumot szereztem. Benne van minden Giotto-hamisítvány is minden Szent Ferenc freskóval. Marcus Aureliuis lovas szobra Rómában, a Rózsák téri megégetés helye: Giordano Bruno, Velence minden fénye-pompája, Colleoni lovas szobra. De minek soroljam fel fél Európát??!! Még Bem apó háromnyelvű síremléke Tarnów-ban. Magunkhoz öleltünk minden Európában, amit érdemes! Még egyet!

Elzarándokoltunk a lützeni svéd enklávába, ahol 1632-ben elesett II. Gusztáv Adolf svéd király. Döbbenetes szépségű emlékhely! A Magas-Tátra és egész Szlovákia minden magyar emléke összefényképezve. Balassi Bálint sírhelye a hybbe-i erődtemplomban. A Musz Alla csúcsán lakó bolgár házaspár meteorológiai szolgálatot teljesítve. És az egész Kárpát-medence! S minden fényképem részletes magyarázó szövegekkel albumokba ragasztva!

Remekszép, egy életen át gyűjtött könyvtáram több ezer kötet és a majdnem teljes Németh László, Szabó Dezső, Kodolányi János, Erdélyi József, Sinka István köteteimet! Néhány példa a majdnem kétszáz kötetnyi raritásomból: Rudolf főherceg magyarra is lefordított könyve, Curtius általános görög nyelvtana, a Maywald is megvan valahol, meg a Jirka is!

A Kalevala a Vikár Béla féle fordításban és Nagy László próbálkozásában, a szentesi születésű Horváth Mihály életrajza (mostoha dédnagybátyám volt: az emigrációban összeköltözött egy német-francia nővel, tetszetős hölgy volt, több gyermekkel megajándékozta a püspököt, aki "elfelejtette" hazahozni, amikor visszatért az emigrációból. Két családom tagjai mindig felrótták neki: otthagyta az asszonyt, ott jó volt neki! Én is többször felróttam. (folytatjuk)

Dr. Varga Lajos gyémántokleveles gimnáziumi tanár


<<< Vissza