<<< Vissza

Hídverés Szolnokon

2003. szeptember 19.

 
Mint azt már múlt heti számunkban közzétettük, a főváros után Szolnokon építettek pontonhidat városunk katonái. Az V. Gulyásfesztivál alkalmából a szentesi hidászok megépítették a Szolnoki Európa Hidat szeptember 5.-én.
A híd ünnepélyes avatására a fesztivál megnyitó ünnepsége keretében került sor, ahol Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára vágta át a nemzeti színű szalagot a híd Tisza Szálló felőli hídfőjénél, majd méltatta a szentesi katonák kitűnő munkáját.

Az avatás után, elsőként kelt át a hídon az államtitkár úr kíséretében Botka Lajosné, Szolnok város polgármester-asszonya, Kovács István dandártábornok, a szentesi dandár parancsnoka, valamint Nyers József alezredes, hídépítő zászlóalj-parancsnok, a híd parancsnoka.

A most megépített pontonhíd nem egyszerűen csak egy híd volt a sok katonai híd közül, mivel már nem először láthatta és használhatta a polgári lakosság. A híd elemei már debütáltak a boszniai békefenntartás idején, mint az SFOR Magyar Műszaki Kontingens által épített hidak alkotóelemei, valamint az ez év március 14-16-a között, a Parlament előtti Duna szakaszon megépített és üzemeltetett "Európa-híd" is ezen elemeket tartalmazta.

A jelenlegi, "Szolnoki Európa-híd" hossza mintegy 100 méter, teherbírása 60 tonna, és 13 darab folyami, illetve 2 db parti hídelemből készült. A PMP típusú hadi-hídkészlet, mint a Magyar Honvédség fő úszóaljazatú hídtípusa több célra is alkalmazható. Mivel elemekből összeállítható, ezért különböző hosszúságú, szélességű és teherbírású híd, illetve komp építhető belőle, a különböző igényeknek megfelelően. Egy elem teherbírása 20 tonna, így az összeépített elemek számától függően, 20, 40, 60 illetve ennél nagyobb teherbírású hidak, vagy kompok állíthatók össze.

A készlet elsődlegesen katonai célokra szolgál, különböző könnyű- és nehéz technikai eszközök, gumikerekes, vagy lánctalpas harcjárművek, és természetesen személyi állomány átkelését biztosítja vízi akadályokon.
A katonai alkalmazás mellet azonban jól alkalmazható különböző humanitárius célokra is, elsősorban árvízvédekezés során, mint vízi szállító és átkelő eszköz. Az elmúlt évek tiszai illetve dunai árvizeinél is jó szolgálatot tett ez a típusú eszköz, mellyel nem csak a polgári lakosság és a katasztrófavédelmi szakemberek, de a szövetséges haderők elismerését is kivívta.

A fesztivál két napja alatt - becslések szerint - mintegy tízezren keltek át a hídon, sokan közülük olyanok, akiknek ez nem adatott meg márciusban, Budapesten.

Kaszanyi Sándor őrnagy


<<< Vissza