XXXIV. évfolyam 26. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Közös dolgok
 Települések, ha összefognak

2003. július 4.


Csongrádot és Szentest, a megye északi részét érintő témákban sok minden összefűzi. Kiemelve a két város dolgait, abban közösen kell, hogy gondolkodjanak, és ha lehetőség van rá, közösen cselekedjenek. A települések polgármesterei, Bedő Tamás és Szirbik Imre - talán emiatt is - rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak a napokban.


Bővebben


 

Játszottak az évekkel
 

2003. július 4.


A várakozással teli drámaisok napokkal a meghirdetett össznépi ünnep előtt már tűkön ültek. Ahogy közeledett a péntek, egyre több egykori gimnazista csordogált vissza a középiskolai élet színterére, telve rengeteg emlékkel és élménnyel.

Csütörtök este az akkoriban még omladozó, mára megszépült Delelő vendéglő kerthelyisége telt meg számtalan vadregényes történettel és a sztorik szereplőivel. A Szentesről elszármazott dések egy-két pohár mámorító nedű társaságában trécseltek a régi szerelmekről, a kudarcból font kosarakról, és persze a színpadi világ töménytelen poénjai is megelevenedtek.


Bővebben


 

Nyitóparti a Tiszán
 

2003. július 4.


Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is több ezer látogatója volt a II. Tisza-parti Nyitó Partynak. A kétnapos rendezvényen minden korosztály megtalálhatta a szája ízéhez való szórakozást. Nappal a kicsiké volt a főszerep, estefelé a zenekedvelők nyerhettek bepillantást a ritmus világába.

A péntek délután látogatottsága nem különbözött a megszokottól, lassan csordogáltak le a kíváncsiskodók a Tisza partjára.


Bővebben


 

Már csak tíz hónap!
 

2003. július 4.


Már csak tíz hónap választ el bennünket 2004. május 1-jétől, mikor is ünnepélyesen belépünk az Európai Unióba.

Már csak 301 nap van hátra ahhoz, hogy tagja legyünk ama nemzetek közösségének, melyekre nehéz időkben oly sóvárogva tekintettünk. Ennek ellenére mintha e közelség érintetlenül hagyná a közgondolkodást. A politikai elit sárdobálással van elfoglalva, s így folytatja kíméletlen harcát a hatalom bálványa körül. Az istenadta nép pedig? Éppen ma fakadt ki egy igen jó barátom szívéből a vallomás: "Te, nekem már csömöröm van!" Én meg azon kezdek csodálkozni, hogy nekem még nincs csömöröm. Pedig volna rá elég okom!


Bővebben


 

A főtéri református bérház
 A megyeháza "kistestvére"

2003. július 4.


Képünkön: A református bérház (Fotó: Vígh László)

A református nagyobb parókiával (ma Kiss B. u. 2.) szemben volt az ún. kisebb parochiális épület (ma Kiss B. u.1. sz.), amely 1764-ben, még a Harruckernek idején került az egyház tulajdonába. Ennek Főtér (ma Kossuth tér) felöli szomszédságában állt a kántorok lakháza. Kiss Bálint református esperes leírásából tudjuk, hogy a kis parókiát 1805-ben, a kántorházat 1799-ben és 1824-ben felújították. Évtizedekkel később, 1880-ban a presbitérium elhatározta, hogy az akkor már düledező kántorlak helyére egy díszes bérházat építtet, amely központi fekvésénél, a piactér közvetlen szomszédságánál fogva komoly jövedelmet biztosíthat az egyháznak.


Bővebben


 

Templomok építői
 

2003. július 4.


Új tetőszerkezetet kap a Kossuth utcai evangélikus templom is. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Pathó Gyula evangélikus lelkész mondja: Isten kegyelméből eljutottak oda, hogy a halaszthatatlan munkák elkezdődtek a templomban. Ez végül is mindannyiunkat örömmel tölt el. Abban egyetértünk, hogy a látvány, mint általában az építkezéseken, meglehetősen lehangoló. A gyülekezet, a szentesi állampolgár pedig érdeklődik, vajon mikor lesz már kész. Az újságíró is hasonló kérdéssel fordul a lelkészhez.


Bővebben


 

Templomok építői
 

2003. július 4.


Tokai Ferenc, Kálmán bádogos generációk közismert tagjaitól tanulta a szakma alapismereteit... Szentes görögkeleti-, evangélikus-, katolikus egyházak templomainak bádogos munkáit életét veszélyeztetve végezte - szemeink előtt - a nyolcvanas években ... 2002-ben a szentesi városháza kupolájának vízvetőjére helyezte a csőállványzatot, ötletesen, merészen, és azon végezte el a bádogos munkát. Építésztechnikusok megjegyezték, hogy az állványzatot a járdáról kezdve építették volna a biztonság érdekében. Hajdan ez volt a szokás, de ez viszont többletköltséggel jár.


Bővebben


 

Kifelé a válságból!
 Megmozdultak a belső tartalékok

2003. július 4.


Mint előző lapszámunkban hírül adtuk, Csongrád Megye Közgyűlése dr. Borzi Mártát öt évre kinevezte a Szentesi Területi Kórház főigazgatójának.
Megbízottként már két hónapja segítette a nehéz anyagi helyzetbe és erkölcsi válságba került intézmény munkáját. A főigazgatót, a kinevezés körüli hosszú vitát követően kérdeztük. A közgyűlés jelenlevő 36 képviselője közül 22-en szavaztak a kinevezésére.


Bővebben


 

Két ülés között
 

2003. július 4.


Az önkormányzat két ülése között lezajlottak olyan rendezvények, amelyek lényegében az egész várost megmozgatták. Szirbik Imre polgármester itt említette a kiséri, illetve a nagyhegyi napokat. Mindkét eseményt sokan felkeresték és jól szórakoztak a helyi programokon.

A város első embere a továbbiakban beszámolt arról, hogy a településen megkezdődött mind a három központban lévő templom felújítása. Mégpedig a református nagytemplomé, a Szent Anna- és az evangélikus templomé. Mint megtudtuk, az önkormányzat anyagi segítséget nyújt az egyházaknak.


Bővebben


 

Évfordulók a gimnáziumban
 

2003. július 4.


Az 50 éves Diákszínpad és a 25 éves drámai tagozat tiszteletére rendezett programsorozat hivatalos sajtótájékoztatóját június 28-án tartották a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében. A tanári kart Majtényi András, Perjésné Dózsa Erzsébet, Keserű Imre, id. Bácskai Mihály, Csapiné Matos Ibolya és László Zoltán, a "büszkeségeket" Zsédenyi Adrienn és Fesztbaum Béla képviselték.


Bővebben


 

Együtt dúdolták Jeremy-t
 

2003. július 4.


A hétvégén nosztalgiáztak és emlékeztek a Horváth Mihály Gimnázium jelenlegi és volt diákjai. A gálával a drámai tagozat 25 éves és az amatőr színjátszás 50 éves fennállását ünnepelték. Péntek délután az amatőröké volt a színpad a Tóth József Színházban, szombaton pedig a profikat várták vissza a tanárok, régi osztálytársak és a rajongók. Hevesi Tamás, Náray Erika, Fesztbaum Béla, Szekeres Adrienn, Gáspár Sándor, Zsédenyi Adrienn, Kárász Zénó, Szávay Viktória és a többiek. Hosszan lehetne sorolni azokat a hírességeket, akik a gimnázium padjaiból kerültek ki, azokat akik mindig szívesen jönnek vissza Szentesre.


Bővebben


 

Címzetes igazgató
 

2003. július 4.


Az önkormányzat képviselő-testülete júniusi ülésén Oltyán Lajosnak - lelkiismeretes és áldozatkész munkája elismeréséül - "címzetes igazgatói" címet adományozott.
Osztályfőnöke beszélte rá a tanítóképzőre. A 8. osztály elvégzése után a szegedi, abban az időben még középfokú intézményként működő iskolába iratkozott be, 1956-ban érettségizett, a gyakorló évet követően pedig képesítő vizsgát tett. Először Borsod megyébe rendelték, majd Szentes külterületén, Lapistón tanított három évig.


Bővebben


 

Több hangon megszólalni
 Új műsorszerkezet a Rádió Szentesnél

2003. július 4.


Mint már arról olvasóinknak is beszámoltunk, változás történt a Rádió Szentes Kht. vezetésében. Kruzslicz Pál igazgató távozásával a megüresedett vezetői székbe a képviselő-testület június 1-jétől Besenyei Gábort helyezte. Megbízása a majd kiírásra kerülő pályázat elbírálásáig szól.

Az új vezető 1995. augusztus 1-jétől áll hivatalosan a rádió alkalmazásában. Nyolc évi gyakorlattal a háta mögött vállalta a feladatot.


Bővebben


 

Pénz a focira
 

2003. július 4.


Mint ismeretes, a Szentesi TE labdarúgói csoportjukban megnyerték az NB III-as bajnokságot, s azzal kivívták maguknak a magasabb osztályba lépés jogát. Ám az osztályváltásnak pénzügyi vonzatai vannak. A csapat beadta a nevezését az NB II-be, számukra kérdés azonban a további szponzori támogatások sora.


Bővebben


 

Megyei sportnap
 

2003. július 4.


Június 28-án mint Szentes és kistérsége, Mórahalom városában vettünk részt az I. Csongrád megyei sportnapon. A sportnap elvileg ezek után minden évben meg lesz rendezve, más-más városban. Szentesről sajnos nem sokan mentünk el - az egyesületek kevés figyelmet szenteltek a kérdésnek - csak a Szentesi Kinizsi adott versenyzőket a sportnapra. Pedig úszásban, atlétikában, rönkdobálásban, asztaliteniszben sok első helyet szerezhettünk volna. Így hiába nyertük meg a látványos számokat, összetettben nem végeztünk a dobogón.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. július 4.


Mindenki kétszer lesz gyermekből felnőtt: először akkor, amikor belép az első munkahelyére, másodszor akkor, amikor mindkét szülőjét elveszíti. Jaj, ha ez a sorrend megváltozik...

+++++++++++++++++++++++

Kevés a betűket megismerni: a sorok közt is tudni kell olvasni.


Bővebben


 

Tiltott szerek
 

2003. július 4.


Július 26-a az ENSZ kábítószer elleni harc világnapja. Ebből az alkalomból rendezett játékos sportvetélkedőt a Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a Vöröskereszt szentesi szervezete segítségével, a szentesi Széchenyi ligeti, gyönyörűen felújított és kibővített strandon.

A gyerekek eleinte bizalmatlanok voltak - mint minden hasonló jellegű megmozdulással szemben -, de aztán felbátorodva közel kétszázan vettek részt egész délelőtt egyénileg vagy csoportosan a különböző sportos-játékos feladatok megoldásában.


Bővebben


 

Nem zsákbamacska
 Aqua fittness

2003. július 4.


Minap késő délután kísérőként jártam a strandon, a nyári kánikula miatt még ekkor is tele voltak fürdőzőkkel a medencék. Annyi helyet azonban biztosítottak, hogy az aqua fittness résztvevői elvégezzék az egészségük védelmében szükséges gyakorlatokat. Hatvanpercnyi víz alatti torna után a szereplők kilépve a partra megjegyezték: elfáradtunk.

Ez a lényege a foglalkozásnak, hogy az elvégzett tornagyakorlatok után kellemesen elfáradjanak - érkezett a válasz Varga Pétertől a vízi torna egyik oktatójától, majd így folytatta.


Bővebben


 

Emlékeinkből
  Tudományos gyűjtemények

2003. július 4.


1819. évi Tudományos gyűjteményből, Nagy Ferenc Csongrád megye ügyészének közlése.

Szentes, és környékének határára nézve, e városnak nevezetes ama gyönyörű feketeföldű síksága, amelyet úgy látszik, hogy maga a jótevő természet, a szántás és vetés, és marhatenyésztésre, sertéstenyésztésre alkotott, mert alig említhető benne valamely csekély részecske a Tisza rétségein kívül, amely szántóföldnek alkalmatos nem volna. A Tisza rétsége pedig vizes esztendőkben e város lakosságának házi és mezei szükségeikre nagyobb részint elegendő náddal, s gyékénnyel, szárazság idején ismét a marha-, és sertéstartó gazdáknak kaszálóval is, és legelővel használatos.


Bővebben


 

Az éremgyűjtő
 

2003. július 4.


Egy sportoló életében sikeres évnek mondható az, amikor kedvenc sportágában egy idényen belül több érmet akasztanak a nyakába. Ez az állítás igaz Koncz Zsoltra, a Szentesi TE labdarúgójára.

Aki az NB III-as bajnokcsapat tagja, valamint az NB I-es futsal teremlabdarúgó-bajnokságban, a Szegedi Első Beton csapatával ezüstérmet nyert. Ebben a szakágban magára húzhatta a címeres mezt. Mindemellett még az NB III-as góllövőlistán is az élmezőnyben találhatjuk. Vele beszélgettem.


Bővebben


 

NB II-ben a férfiak
 

2003. július 4.


A Szentesi Kinizsi férfi kézilabdacsapata az utóbbi években megjárta a poklot és a mennyet. Hiszen az együttes volt a megyebajnokságban utolsó is, s most a 2002-2003-as bajnokság végén lehetőség nyílt arra, hogy az NB II-ben szerepeljenek. Beszélgetőtársam Dobos László a csapat vezetője.

- Az ön elképzelései a bajnokság végére mennyire valósultak meg?


Bővebben


 

A ligeti strandon
 

2003. július 4.


A strandberuházással bővültek az uszodai vendégházak szálláslehetőségei. Az újonnan épült kettő- és négyágyas vendégházakban 28 fővel több szállóvendég fogadására nyílik lehetőség. Így összességében, a korábban meglévő fa- és kőházakkal együtt 76 vendéget tud fogadni a strandfürdő. Az új létesítmények színvonalukban a régi építésű vendégházaknál korszerűbbek, eltérnek a korábban épített fa, illetve kőházak által nyújtott szolgáltatás minőségétől.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. július 4.


Díjlovaglás... Balinszky Zsuzsa a negyedik, "Morcos" a negyedik

Táncsikerek... Hobby táncversenyen vettek részt a Bolero TE versenyzői Orosházán

Szilver... Nemzekezi táncverseny Békésszentandráson


Bővebben


 

Könyvtárpártolás és kiskapuk
 Jogviszony és ÁFA

2003. július 4.


A Szentes Városi Könyvtár Közhasznú Társaságot '97 júniusában alapította az önkormányzat. A képviselő-testület határozatában kimondta, hogy a könyvtár átszervezése a dolgozók közalkalmazotti munkaviszonyát nem érinti. Ezen megállapodásra jutott az önkormányzattal a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) helyi szervezete is.

A továbbiakban gazdasági társaságként működő városi könyvtárban és a részben önálló költségvetési (közművelődési) intézményként működő gyermekkönyvtárban a vezetői jogkörök megosztottak.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. július 4.


Született: Gere Tibornak és Szabó Zita Juditnak (Deák F. u. 16.) Szabolcs, Kajtár Róbertnek és Fazekas Editnek (Klauzál u. 10.) Sára...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz